Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Niklas Dyrhaug vurderer landslags-nei og skaper nye hodepiner for skiforbundet

- Jeg er uenig i skistyrevedtaket.

HODEPINEN: Petter Northug kommer til å si nei til en eventuell landslagsplass, mens nå vurderer Niklas Dyrhaug å gjøre det samme. Skstyrets vedtak om at de som takker nei til landslaget ikke får gå verdenscup er iferd med å bli et problem. For Norges Skiforbund.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HODEPINEN: Petter Northug kommer til å si nei til en eventuell landslagsplass, mens nå vurderer Niklas Dyrhaug å gjøre det samme. Skstyrets vedtak om at de som takker nei til landslaget ikke får gå verdenscup er iferd med å bli et problem. For Norges Skiforbund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northugs landslagsframtid har det etterhvert blitt skrevet noen spaltekilometre om. Kort fortalt handler disputten mellom Team Northug og Norges Skiforbund om et skistyrevedtak fra i fjor som strammer inn reglene når det gjelder løpere utenfor landslagene og deres muligheter til å representere Norge i verdenscup og mesterskap.

Det nye, som gjelder fra neste sesong, er at løpere som takker nei til en landslagsplass, ikke får representere Norge. Punktum.

For Petter Northug, som har ett år igjen av sin privatkontrakt, er det uaktuelt å si opp den avtalen. Kommende uke skal han i rettsmekling i Trondheim for å forsøke å løse floken han fikk da han sa opp managementkontrakten med Nye Høyder, og det er ingen grunn til å tro at en oppsigelse av Coop vil bli enklere.

Etter å ha krabbet seg inn til en 39. plass på dagens femmil i Holmenkollen ønsket ikke Petter å si noe om situasjonen sin før neste sesong, utover at det er mesterskapene han finner motivasjon i. Neste mesterskap er som kjent ikke før i 2017.

Dyrhaug tviler også
Derimot fikk han uventet støtte fra treningskompisen og privatlagsløper Niklas Dyrhaug etter løpet.

Dyrhaug har for alvor etablert seg i verdenstoppen i år som Team United Bakeries-løper. Etter to resultatløse år som landslagsløper ble han vraket fra laget før årets sesong, men er nå mer enn sportslig kvalifisert til å få tilbake den plassen neste år.

Det er han ikke sikker på om han vil.

- Jeg har snakka med Vidar (Løfshus, landslagssjef) og Trond (Nystad, landslagstrener) fortløpende, og så får jeg fortsette å ha en dialog med dem opp mot de andre tilbudene jeg har, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Det er det sportslige opplegget i privatlaget Dyrhaug har vært så fornøyd med i år. Riktignok ble landslagssesongen skjemmet av både skader og sykdom, men Dyrhaug er heller ikke i tvil om at et eventuelt landslagsopplegg må tilpasses bedre enn det det var sist gang han var på landslaget.

Hvis ikke, takker han nei til landslagsplassen. Og, på samme måte som med Northug, vil han dermed nektes å gå verdenscup for Norge neste sesong.

- Jeg mener det er en dårlig regel, og jeg mener at tvang er en feil vei å gå med tanke på lag. Jeg mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hva som er best sportslig.

- Er det noen vei rundt det for deg som vi andre ikke har sett?

- Det vet jeg ikke. Jeg er mest opptatt av å ha en dialog med Vidar og Trond, og så er jeg helt sikker på at vi finner en god løsning. Men ja, det er verdenscup jeg vil gå, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Tar våren til hjelp
Noen meter bortenfor Dyrhaug står mannen som er ansvarlig for å lose skistyrets vedtak i havn utover våren. Dyrhaugs mulige landslags-nei er overraskende for generalsekretæren i Norges Skiforbund, Stein Opsal.

- Det er helt nytt for meg, det får vi bare forholde oss til, men jeg har ikke noen kommentarer utover det, sier Opsal til Dagbladet.

- Hvis Niklas har sagt det, så får Niklas stå for det. Jeg kan liksom ikke forholde meg til det, så jeg har ikke noen kommentar til det akkurat nå. Vi føler at regelverket er krystallklart, det er også godt kjent gjennom mediene, så får vi ta dette utover våren.

- Hva anser du som deadline for å få avklart disse spørsmålene?

- Landslaget tas ut på samme tidspunkt hvert år, så da inngås jo avtalen med alle utøverne når vi kommer til mai. Det er tida vi har på dette nå.

- Og de som sier nei til landslagsplass da, de får noen måneder til å bestemme seg på?

- Jeg har ikke noe lyst til å gå inn i materien nå, dette er veldig godt belyst gjennom saken med Petter, så jeg har ikke noe lyst til å gå inn i detaljene nå. Jeg har egentlig ingen kommentar, vi har ikke begynt å diskutere løsninger ennå. Vedtaket står som det gjør, og så får vi begynne å ta tak i materien nå etter sesongen.

- Fins det flere løsninger enn at man enten er med eller ikke med?

- Som sagt, jeg har ikke noe mer å tillegge enn at vi skal begynne å se på dette framover. Nå har vi hatt full fokus på idretten fram til i dag, og så får vi ta det i tur og orden framover.

Hele Norges coronakart