<strong>EKSTREM FORVANDLING:</strong> Fra å være en utrent, overvektig ungdom er Nils Jakob Skulstad Hoff (27) sammen med makker Kjetil Borch (22) et norsk medaljehåp i roing dobbeltsculler i OL i London. Foto: Roy Wahlstrøm / Dagbladet
EKSTREM FORVANDLING: Fra å være en utrent, overvektig ungdom er Nils Jakob Skulstad Hoff (27) sammen med makker Kjetil Borch (22) et norsk medaljehåp i roing dobbeltsculler i OL i London. Foto: Roy Wahlstrøm / Dagbladet Vis mer

Nils Jakob veide 110 kilo som 15-åring. Nå er han gullhåp i OL

- Det disset i ansiktet når jeg gikk ned en trapp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


ÅRUNGEN (Dagbladet): Roeren Nils Jakob Skulstad Hoff (27) har lagt de vonde årene bak seg. Fra å være utrent, overvektig og et mobbeoffer i oppveksten, så er bergenseren i dag en norsk medaljekandidat i olympiske leker.

Sist søndag sikret Nils Jakob og makkeren Kjetil Borch (22) Norges første seier i dobbeltsculler på 12 år da de gikk til topps i verdenscupen — og OL-generalprøven — i München.

Med et definitivt gjennombrudd i verdenstoppen reiser de også til London-OL som medaljekandidater i en historisk norsk paradegren som roing.

- Vi reiser til hver regatta med en følelse av at vi kan vinne, og det var et kick å få vår første seier. Det er veldig lite som skiller i toppen, og til London skal vi prøve å ta enda et steg, sier Nils Jakob Skulstad Hoff til Dagbladet.

Måtte bytte skole Nils Jakob som et norsk medaljehåp i olympiske leker?

Tanken var utopisk i ungdomsårene.

De andre guttene på skolen spilte fotball. Nils Jakob var sterkt overvektig, brukte briller og spilte harpe. Han ble et mobbeoffer.

- Det var ingen som slo meg. Mobbingen var verbal. Jeg ble sett ned på, baksnakket, ledd av og utestengt. Jeg var på bunnen av den sosiale rangstigen, sier Nils Jakob Skulstad Hoff.

Så langt gikk det at mamma Sissel tok affære og fikk sønnen inn på en annen skole.

<strong>BLE MOBBET:</strong> Nils Jakob, som her er 13 år, veide 110 kilo da han var 15. Det fikk han høre fra de andre i klassen. Foto: Privat
BLE MOBBET: Nils Jakob, som her er 13 år, veide 110 kilo da han var 15. Det fikk han høre fra de andre i klassen. Foto: Privat Vis mer

Det var på alle måter en tung tid.

- På det meste veide jeg 110 kilo. Som 15-åring. Jeg kjente at det disset i ansiktet når jeg gikk ned en trapp. Da skjønte jeg at noe måtte gjøres, sier Nils Jakob.

Ble tipset om roing I et bursdagsselskap fikk han høre om en annen som hadde begynt med roing og gått ned over 20 kilo.

- Jeg ville ned i vekt, jeg også, og bestemte meg for å gjøre et forsøk med roing. Dagen etter meldte jeg meg inn i Fana roklubb i Bergen, sier Nils Jakob Skulstad Hoff til Dagbladet.

- Det var et kjempebra miljø og veldig kjekt å være der. Jeg ble fort tatt inn i treningsgruppen, for i en robåt kan det sitte folk som er gode og folk som er mindre gode sammen — og begge kan få like bra treningsutbytte av det.

- Sannsynligheten lik null Han hadde prøvd mange andre idretter tidligere; fotball, håndball, svømming, orientering, jiu-jitsu og sykling.  Men først med roingen fant Nils Jakob idretten som passet for han.

- Jeg har alltid synes det har vært gøy å være ute og holde på med ting, men med en gang det ble kondisjonspreget, så prøvde jeg å skulke unna. Men roing fikk jeg raskt en følelse for. Og jeg raste ned i vekt.

- Og nå, 12 år seinere, er du en medaljekandidat i olympiske leker...

- Sannsynligheten for det var lik null. Om noen hadde sagt det til meg den gangen, så ville jeg bare ledd. Jeg var så langt unna som man kan komme. Men det er håp for alle. Man må bare ikke gi opp, sier Nils Jakob Skulstad Hoff.

- Som en pitbullterrier - Hvordan er det å tenke tilbake den enorme forvandlingen du har vært gjennom?

- Jeg tenker ikke så mye tilbake på den tiden. Det er noe jeg er ferdig med, sier Nils Jakob Skulstad Hoff.

<strong>MEDALJEHÅP:</strong> Nils Jakob (t.v.) og makker Kjetil Borch under VM i Slovenia i fjor. Foto: Filip Horvat / AP / NTB scanpix
MEDALJEHÅP: Nils Jakob (t.v.) og makker Kjetil Borch under VM i Slovenia i fjor. Foto: Filip Horvat / AP / NTB scanpix Vis mer

Makker Kjetil Borch og Nils Jakob har rodd sammen i to år. Kjetil gir følgende beskrivelse av Nils Jakob i dag:

- Han er aggressiv i båten, som en pitbullterrier. Han slipper deg ikke før han blir skutt av, sier han.

Forvandlingen har vært total.

Nils Jakob Skulstad Hoff

Alder: 27
Høyde: 1,99
Vekt: 95
Idrett: Roing, dobbeltsculler
Klubb: Fana roklubb
Meritter: 1 verdenscupseier. 4. plass i VM fra 2010. Norgesmester singelsculler i 2009. 1 kongepokal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer