Nils Johan Semb: - Det er dette vi har mistet i norsk fotball

Det skranter på fysikken.

MANGLER FYSIKKEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb er klar på at det er veldig gledelig å få fram unge norske spillere med gode tekniske kvaliteter som Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli. Han er derimot mer bekymret over at den fysiske tilstedeværelsen Norge hadde på fotballbanen på 1990-tallet ser ut til å forsvinne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MANGLER FYSIKKEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb er klar på at det er veldig gledelig å få fram unge norske spillere med gode tekniske kvaliteter som Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli. Han er derimot mer bekymret over at den fysiske tilstedeværelsen Norge hadde på fotballbanen på 1990-tallet ser ut til å forsvinne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Toppfotballsjef Nils Johan Semb holdt denne uka et foredrag om spillerutvikling i regi av FK Tønsberg. Her ble flere temaer dekket, og ett av dem var spillerfysikk.

Da Norge var på høyden med verdens beste fotballnasjoner på 1990-tallet, var det ikke først og fremst ferdighetene med ball som var utslagsgivende. Løpskraft og duellstyrke sto i sentrum

- Mistet mye Semb sier at det er noe norsk fotball har mistet iløpet av de siste 20 årene - at det har blitt for mye fokus på de slepne midtbanespillerne som Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard er gode eksempler på.

- Jeg mener vi har mistet mye av det i norsk fotball. Vi er blitt bedre teknisk, men vi har mistet mye av det vi var gode på. Relativt sett har vi blitt dårligere på det. Det er naturlig at de beste spillerne blir brukt på midtbanen, hvor det er mest ballkontakt. Men det vi ser er at vi blant annet sliter med etterveksten på midtstoppere, sier han til Tønsberg Blad.

Semb illustrerte nettopp dette poenget ved å vise fram to bilder av Cristiano Ronaldo. Ett fra ungdomsårene i Manchester United, og ett fra Champions League-finalen i vår. Det er ikke vanskelig å se at portugiseren har utviklet en enorm fysikk.

Toppfotballsjefen mener fysikken hjelper Real Madrid-spilleren til å utnytte sine tekniske fortrinn.

- Skal du anvende teknikken må du være en atlet. Det er rett og slett en del av fotballferdigheten, som bare betyr mer og mer.

Studietur Forrige helg var Semb kommentator ved Øyvind Alsakers side da Manchester City tok imot Chelsea. Hjemmelagets spillere bodde på samme hotell som Semb, og han lot seg imponere over hvor gjennomtrente alle var.

FYSISKE FENOMENER: Hverken Cristiano Ronaldo eller Gareth Bale kunne skilte med en voldsom fysisk tilstedeværelse på fotballbanen tidlig i karrierene sine, men utallige timer med styrketrening har de nå bedre forutsetninger for å bruke sin blendende teknikk. Foto: NTB Scanpix
FYSISKE FENOMENER: Hverken Cristiano Ronaldo eller Gareth Bale kunne skilte med en voldsom fysisk tilstedeværelse på fotballbanen tidlig i karrierene sine, men utallige timer med styrketrening har de nå bedre forutsetninger for å bruke sin blendende teknikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har også vært på «studietur» i Argentina for å se hvilket arbeid de gjør der. Her lå mye av fokuset på fysikken.

- Det var ikke noen a-ha opplevelse med ball. Men det var interessant å se hvordan de alltid brukte fysikk som en del av den tekniske treningen, med mye aktivitet. For eksempel trente innbytterne under kampene. Spillerne skulle være klare og rustet for A-lag fra de var 16-18 år, sier han.

Semb har også tidligere sagt mye av det samme. I forkant av landslagskampen mot Emiratene i Stavanger trakk han også fram mangelen på den fysiske tilstedeværelsen.

- Det er veldig moro å få fram tekniske spillere, som viser at vi har hatt en vellykket ferdighetsutvikling, men vi må også få fram de gode stopperne og de gode spissene. Vi må ha den gode stopperen på 1,90 som header unna og hindrer mål i tillegg til de kreative essene som kommer opp nå, sa toppfotballsjefen da.

Lek og egentrening Før landskampen mot Italia på Ullevål i starten av måneden fikk Per-Mathias Høgmo spørsmål om hva som var foranledningen til at nasjonalarenaen var utsolgt tross svake resultater.

Han trakk den gang fram utviklinga av teknisk begavede unge spillere og talenter.

- Årsaken er den spillergruppa vi har. Den entusiasmen som er rundt norsk spillerutvikling på gressrotnivå setter fokus på at vi vil utvikle internasjone spillere på toppnivå. Det er vi i ferd med å få. Vi har troa på framtiden. Det er en voldsom inspirasjon for spillergruppa, sa Høgmo.

Så gjenstår det å se om fokuset må flyttes tilbake til flere fysiske økter for at Norge igjen skal komme tilbake på nivået de hadde for 20 år siden. Som Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev i går:

«Med tanke på at ferdighetsutvikling i fotball krever lek med ballen flere timer hver eneste dag pluss massevis av annen fysisk egentrening».

Nils Johan Semb har ikke svart på Dagbladets henvendelser i kveld.

SPILLERUTVIKLING: Før landskampen mot Italia på Ullevål i starten av måneden fikk Per-Mathias Høgmo spørsmål om hva som var foranledningen til at nasjonalarenaen var utsolgt tross svake resultater. Han trakk den gang fram utviklinga av teknisk begavede unge spillere og talenter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SPILLERUTVIKLING: Før landskampen mot Italia på Ullevål i starten av måneden fikk Per-Mathias Høgmo spørsmål om hva som var foranledningen til at nasjonalarenaen var utsolgt tross svake resultater. Han trakk den gang fram utviklinga av teknisk begavede unge spillere og talenter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer