TROR PÅ YTTERLIGERE FRAMGANG. Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror på et videre løft for det norske landslaget etter jubeluka. Her er han avbildet i en samtale med landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TROR PÅ YTTERLIGERE FRAMGANG. Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror på et videre løft for det norske landslaget etter jubeluka. Her er han avbildet i en samtale med landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Nils Johan Semb: - Norge kan slå Italia i Italia

Siste sjef som tok Norge til et sluttspill venter ytterligere løft for landslaget.

Nils Johan Semb er den siste landslagstreneren som tok Norge til et sluttspill.

Det er så langt tilbake som i 2000, femten år siden. Nå sier Semb at det kan være noe riktig bra på gang. Og at alle rundt det nye landslaget har hatt god tro på et snarlig gjennombrudd.

Semb berømmer andre omgangen mot Kroatia søndag kveld.

- Det var festlig. Og det er lenge siden jeg har opplevet en slik stemning, både på tribunen og etter kampen på utsiden av stadion. Folk var nesten euforiske, og flere kom bort og gratulerte, sier en svært fornøyd toppfotballsjef til Dagbladet.

Toppfotballsjefen likte det han så på Ullevaal.

- Vi var gode. Vi greide å spille Kroatia ut av stilen. Vi så det på kroppsspråket deres, at de ble frustrerte. Og jeg vil påstå at Norge var nærmere 3-0 enn Kroatia var en redusering.

Nå tror Semb at både andre plassen i gruppa og posisjonen som beste tredje nasjon, som gir direkte plass i EM-sluttspillet er mulig.

- Jeg ser ikke bort fra at Norge kan slå Italia i Italia. De sleit seg til 1-0 seier både mot Bulgaria på straffe, og mot Malta med en innlagt hands, sier Semb.

Videre løft Han forteller Dagbladet at han har tro på et videre løft for det norske landslaget.

- Det er små marginer, men det er et lag som har spilt på seg selvtillit i løpet av de to siste kampene. Laget reiste til Bulgaria med et enormt press på seg. De taklet det på en utmerket måte. Så fortsatte framgangen mot Kroatia. Det er et lag som er fylt opp av sterke spillere som har sult for å bli gode, sier Semb.

Han sier at han ser likhetstrekk med hva som startet i norsk fotball på nitti-tallet og utover i 2000.

Bedre teknisk - Nå har vi flere spillere som har et bra teknisk repertoar og som kan holde på ballen. Vi hadde Myggen (Erik Mykland red-anm.) den gang. Han var en slik type. Nå har vi flere, sier Semb.

Opinionen har snudd med seks poeng i EM-kvalifiseringen den siste uka. Til det har toppfotballsjefen følgende å si:

- Det er forståelig at et lag får folket og pressen litt imot seg, når man ikke får de resultatene akkurat når det er ønskelig. Nå har det snudd veldig fort. Og jeg tror på et videre løft. Vi ser kvaliteten i laget. I 2000 var vi gode til å forsvare oss. Vi var gode på dødballer. Og vi var gode på overgangene, sier den tidligere landslagssjefen.

Det samme har landslaget vist mot Bulgaria og mot Kroatia. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo understreket på pressekonferansen foran Kroatia-kampen at landslaget nå var i stand til å ta sjansene, når de byr seg.

- Vi hadde bra overganger. Målet mot Bulgaria kom på dødball. Og det samme skjedde med det ene målet mot Kroatia. Og vi har fire kamper hvor vi ikke har sluppet inn mål, sier Semb.

Tro på eget prosjekt Nils Johan Semb har vært en viktig brikke i forbundet og prosjektet vedrørende trener og spillerutvikling i Norge.

- Dette har vi hatt tro på hele veien. Og det er veien å gå for en nasjon som ikke har de økonomiske forutsetningene som de rike fotbalnasjonene. Vi må styrke kompetansenivået gjennom hele næringskjeden fra spillernes åtte års-alder og oppover. Det gjelder også for støtteapparat og trenere, sier Semb.

Han trekker fram følgende forskjellseksempel:

- Jeg kan stille følgende sammenligning. Når et lag rykker ned fra Premier League får laget 900 millioner. Rosenborg omsetter totalt for 150 millioner, sier Semb.

Det er bare et eksempel som viser at Norge er en liten fotballnasjon.

- Vi er en mygg i det store perspektivet, sier toppfotballsjefen.

Som før de to siste landskampene var rangert som nr. 69 i verden. Men nå venter det et realt byks på lista for «Nye Norge».