ALLTID PÅ PLASS: Nils Johan Semb har sett splittelsen vokse og resultatene bli stadig dårligere for norsk toppfotball. Det er selvfølgelig ikke bare hans skyld. Men det skjer på hans vakt og i en periode der en framtidsrettet strategi er mangelvare. Skal norsk toppfotball kunne samles om en felles kurs er det viktig at det kommer inn en person uten bindinger helt på toppen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ALLTID PÅ PLASS: Nils Johan Semb har sett splittelsen vokse og resultatene bli stadig dårligere for norsk toppfotball. Det er selvfølgelig ikke bare hans skyld. Men det skjer på hans vakt og i en periode der en framtidsrettet strategi er mangelvare. Skal norsk toppfotball kunne samles om en felles kurs er det viktig at det kommer inn en person uten bindinger helt på toppen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Debatten rundt toppfotballsjef Nils Johan Semb

Nils Johan Semb er ikke årsaken til elendigheten, han er mer symbolet på splittelsen og uenigheten i norsk toppfotball

Det må være et tankekors for NFF at tidligere fotballtopper ikke vil uttale seg om Nils Johan Sembs gjøren og laden. At NTF og NFF knapt snakker sammen om faget toppfotball er ett til.

NÅR TIDLIGERE FOTBALLPRESIDENTER og toppfotballsjefer ikke vil uttale seg og svare VG på spørsmål rundt Nils Johan Sembs stilling, posisjon og virke på toppen av det faglige Fotball-Norge – og jeg mener ingen av dem – er hvorfor det første spørsmålet man bør stille på Ullevaal Stadion. Et annet hvorfor man snart bør spørre seg på NFFs (og NTFs) styrerom er hvorfor samarbeidsklimaet mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball er så dårlig som det er.

DA DRILLO FOR fire år siden ble byttet ut med Per-Mathias Høgmo ropte de fleste kjente fotballstemmer høyt i den tidligere landslagstrenerens forsvar, i hvert fall da saken utviklet seg fra en styrt avskjed til påstander om sparken. Hva Semb angår, selv om det bare er VG og Dagbladet som nå mener det er toppfotballsjefens tur til å få sin etterfølger, er menigheta helt taus. Jeg skal ikke påstå den er enig med to kommentatorer, det ville nesten vært sjokkerende, men det er et paradoks,

Er det noe fotballfamilien virkelig er bra på så er det jo å verne om hverandre når trykket utenfra blir ubehagelig.

FOR IKKE Å snakke om evnen til å feie mer eller mindre vellykkede prosjekter under teppet. Som Toppfotballsenteret for eksempel, et pengesluk til ti millioner kroner i året, nå heleid av Norsk Toppfotball. Da denne kommentaren ble publisert torsdag kveld sto det skrevet at Nils Johan Semb var en av initiativtakerne. Det er feil. Jeg husket feil. I 2007 jobbet toppfotballsjefen i TV2. Det beklager jeg og ber om unnskyldning for. Nils Johan Semb skal ikke ha skylda for alt. Men det er er korrekt at Toppfotballsenteret har reist verden rundt, kartlagt internasjonale standarder og fått referanser på hva de gode holder på med.

Mens NFF og NTF, etter det jeg forstår, knapt har dialog ut over høflighetsfraser og hei og hå.

Hvordan er det mulig?

Hvordan kan det forsvares?

Saken fortsetter under lenken.

PÅ TOPPEN AV næringskjeden sitter fotballstyret. Det er de som avgjør framtida til norsk fotball. Har de kompetanse på toppfotball? Nei, det var det jeg tenkte. Terje Svendsen og hans hoff, som tidligere styrer før dem, vet ikke hva som skal til for å utvikle Norge som toppfotballnasjon. De er best på det sosiale, på ressursforvaltning og er prisverdig flinke når det gjelder å få med så mange som mulig. Det som kalles bredden. Der er vi et mønsterbruk i internasjonal sammenheng. Look to Norway.

TOPPFOTBALL DERIMOT, IKKE så mye. Om noe. Derfor er det ingen stø kurs og strategisk retning for våre beste kvinner og menn. Det er bare en handlingsplan og noen meningsløse målsettinger om at vi skal delta i internasjonale sluttspill med landslag og de beste klubbene.

Pluss et keeperprosjekt histen og et spissprosjekt pisten.

Ofte kalt toppfotballsjefens faglige alibi.

TOPPFOTBALLEN I NORGE trenger en samlende figur, en som kan gå på tvers av fraksjonene, bryte ned den meningsløse kranglingen og de politiske motsetningene, en som kan få NFF og NTF til å samarbeide om faget toppfotball. Altså en ny mann. En uten fortid og bindinger. Det er derfor Nils Johan Sembs dager bør være talte. På hans vakt er alt blitt verre. Jeg mener, blir klubbene bedre blir jo landslagene bedre. Og blir landslagene bedre, vel da øker interessen landet rundt, et faktum som får det til å dryppe på klubbene.

Det er nemlig ikke hva som er best for meg, min klubb eller min organisasjon som kan snu skuta og skape utvikling og resultater.

Det er hva som er best for oss.