Lederlønningene i NFF

Nils Johan Semb inntar lønnstoppen på Ullevaal - tjener mer enn den nyansatte sjefen

Kjetil Siems sterkt kritiserte lønn ble i 2012 presset i været av toppfotballsjefens lukrative avtale fra 2009. Når Pål Bjerketvedt tiltrer som ny generalsekretær vil ikke sjefen lenger være best betalt på Ullevaal.

PÅ LØNNSTOPPEN:  Toppfotballsjef Nils Johan Semb følger en trening i Portugal.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ LØNNSTOPPEN:  Toppfotballsjef Nils Johan Semb følger en trening i Portugal.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Da Kjetil Siem for snart fem år siden ble tilbudt jobben som generalsekretær i Norges Fotballforbund - handlet lønnsforhandlingene med styret og fotballpresident Yngve Hallén om to ting.

1) Siem ville ha et lite påslag på de 1,6 millioner kronene han da tjente i TV-Norge, han ble tross alt spurt om han ville ha jobben.

2) Siem mente det var prinsipielt viktig at den øverste sjefen blant de fast ansatte i Norges Fotballforbund tjener mest.

VED LØNNSFORHANDLINGENES START var det enkelt for Kjetil Siem og Yngve Hallén og enes om en lønn på 1,7 millioner kroner. Begge parter var happy. Det var egentlig ikke noe mer å diskutere. Det var først da Siem presenterte punkt to som et prinsipp han mente var viktig for generalsekretærens posisjon og autoritet innad i organisasjonen, at Yngve Hallén begynte å se på skoa sine.

Grunn: Nils Johan Semb og toppfotballsjefens gullavtale fra 2009, den med en årslønn på 2.2 millioner kroner.

Godkjent av daværende NTF-sjef Niels Røine og daværende fotballpresident Sondre Kåfjord.

FIKK JOBBEN: Pål Bjerketvedt er ansatt som ny generalsekretær i Norges Fotballforbund. Bjerketvedt som kommer fra stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i NTB overtar jobben etter Kjetil Siem
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FIKK JOBBEN: Pål Bjerketvedt er ansatt som ny generalsekretær i Norges Fotballforbund. Bjerketvedt som kommer fra stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i NTB overtar jobben etter Kjetil Siem Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

DER OG DA gikk generalsekretærens lønn i været med 550 000 kroner. I løpet av de fire og et halv årene Kjetil Siem var sjefen på Ullevaal Stadion ble den regulert opp i henhold til avtale. Men med Pål Bjerketvedt i sjefsstolen til en avtale verd 1,9 millioner kroner barberes det vekk ca 600 000 kroner i årlige lønnsutgifter fra stillingen som generalsekretær.

Det betyr at toppfotballsjef Nils Johan Semb, de 38 siste månedene uten ansvar for A-landslaget herrer, nå er den best betalte av alle som jobber i Norges Fotballforbund.

PÅL BJERKETVEDT VET dette. Og sier det ikke er noe problem. Han mener 1,9 millioner kroner for toppjobben i NFF er en nøktern og riktig lønn. Og at han er happy med det. Men det han ikke sier noe om er signaleffekten lønnskuttet i stillingen gir.

Og det er det som er budskapet.

BJERKETVEDT SØKTE IKKE på jobben som generalsekretær. Han ble spurt om å være med i prosessen og vant til slutt på oppløpssida foran den eneste kvinnelige kandidaten som var igjen helt til slutt, Gjensidigs tidligere konserndirektør, Cecilie Ditlev-Simonsen. Som underveis i prosessen var i favorittsjiktet, og som da hun 31. oktober offentligjorde at hun valgte å slutte i Gjensidige, rykket voldsomt fram i køen. Men på målstreken ble Bjerketvedt foretrukket.

Det gir meg en følelse av at han kunne bedt om mer og fått det.

MEN HAN GJORDE ikke det. Pål Bjerketvedt vil sende et signal om at moderasjon også er en ferdighet. Og det passer president Terje Svendsen aldeles utmerket når han skal stå til rette for Ivar Koteng og de andre brumlebassene på tinget 2017.

Kan hende det vil gi fotballpresidenten såpass ro at han ikke føler han må se i bakspeilet hver gang en beslutning skal tas.

DEN NYE GENERALSEKRETÆREN sier han opplever for mye gravalvor i Norges Fotballforbund. Velkommen til fotballen, sier jeg - bransjen der resultatene styrer humøret og hverdagen. Og der VM-kvalifiseringen, FIFA-rankingen og budsjettunderskuddet på publikumsinntektene er til å grine av. Samtidig som det er parameterne som per dato ligger til grunn når NFF er ute i markedet for å selge 2017.

MEN HAR RETT, det er for mye gravalvor. Selv om fotball er big business, og på Ullevaal går butikken godt, er det tross alt bare fotball. Det gjør Bjerketvedt klokt i å gjøre noe med samtidig som han åpner en organisasjon som egentlig ikke har noe å skjule. For det er ikke et konkursbo drevet av griske ulver han overtar selv om fotballtinget 2016 ga inntrykk av at alt er galt med NFF og administrasjonen på Ullevaal Stadion, det er, som han sier, en veldrevet butikk der forgjengerne fortjener massiv ros for den jobben som er gjort.

Det rimer kanskje ikke med det bildet fotballpresidenten ga av sine forgjengere da han holdt pressekonferanse etter styremøtet i oktober, men igjen, han ser Ivar Koteng på høylys dag.

For den påtroppende generalsekretæren, som kommer utenfra og er ett hundre prosent uhildet, er det lettere å se det store og reelle bildet.