Landslagstrener fotball herrer A

Nils Johan Semb trenger en plan og Uwe Rösler kan være mannen

Med nei fra flere kandidater har toppfotballsjefen malt seg inn i et hjørne. Nå må han snekre en plan som kan gjøre Norges neste landslagstrener til løsningen ingen trodde var mulig. 

LØSNINGEN PÅ PROBLEMET?: Uwe Rösler har suksess med League One klubben Fleetwood Town på nivå tre i England. Han kan være mannen Nils Johan Semb og NFF trenger for å lande på beina i jakten på Norges neste landslagstrener.  Foto Bogdan Maran. AP
LØSNINGEN PÅ PROBLEMET?: Uwe Rösler har suksess med League One klubben Fleetwood Town på nivå tre i England. Han kan være mannen Nils Johan Semb og NFF trenger for å lande på beina i jakten på Norges neste landslagstrener.  Foto Bogdan Maran. APVis mer

MED STÅLE SOLBAKKENS nei og med de som har sagt det samme til samtaler om landslagstrenerjobben har Norges Fotballforbund rotet det kraftig til for seg selv. Det er ikke lenger bare vanskelig å finne en langsiktig kandidat som fyller alle kravspesifikasjonene innenfor de økonomiske rammene. Prosessen, fordi det ikke er noen tvil som at tog er gått, begynner også å gå ut over de andre kandidatenes integritet. For hvis en fotballtreners stolthet gjør det nesten umulig å svelge en posisjon som andrevalg, tenk deg da hvordan de som nå skal snakkes med føler det.

De vet jo med sikkerhet at det har vært mange før dem.

DA LUFTA TIL slutt gikk ut av Drillo etter 0-2 for Sveits på Ullevaal i september 2013, et tap som i bakkant av 0-1 (H) og 1-1 (B) mot Albania skrinla Norges VM-muligheter, brukte NFF tre uker på å komme opp med Per-Mathias Høgmo. Det skyldtes ikke at Djurgården-treneren satt på vent i Stockholm. Den korte tida det tok å erstatte Drillo handlet utelukkende om at NFF var forberedt på det uventede. Og derfor, da Drillo begynte å henge med hodet, hadde de allerede en kandidatliste klar.

Akkurat slik daværende fotballpresident Yngve Hallén ved et par tidligere anledninger hadde sagt de hadde.

DENNE GANGEN, DA det uventede ville vært at treneren ikke skulle byttes ut, er det vanskelig å se det Hallén omtalte som en selvfølgelig og rutinemessig del av toppfotballsjefens arbeid. Profesjonaliteten som preget den forrige prosessen synes også å være totalt fraværende. Og selv om det selvfølgelig var lettere å holde sonderingene under radaren da Drillo ble byttet ut med to VM-kamper igjen høsten 2013, er denne prosessen ødelagt av bekvemmelighet, sommel og klønete håndverk.

Det plager ikke bare NFF.

Det plager også de resterende kandidatenes stolthet.

SIST NFF ANSATTE flaggskipets trener sto Per-Mathias Høgmo og Ole Gunnar Solskjær igjen i finalen. Ingen av dem ville sagt ja om den andre var blitt spurt først. Og mens toppfotballsjef Nils Johan Semb og visepresident Bjarne Berntsen var krystallklare på Høgmo, og generalsekretær Kjetil Siem gikk for Solskjær, var Hallén et sted midt i mellom.

Slik fikk Per-Mathias Høgmo jobben som førstevalg.

I DAG VET vi at førstevalget er kjørt, mest sannsynlig sammen med andre- og tredjevalget. Det gjør jobben med å finne Norges neste landslagstrener ekstra utfordrende. Og derfor trenger ikke Semb bare en god kandidat til jobben, han trenger en løsning som gjør at han som får tilbudet slipper heftelsen ved at han ved juletider var et stykke bak i køen.

Rett og slett fordi han ikke var på lista i det hele tatt.

NFF MÅ TENKE utafor boksen, gå på folk de ikke trodde var mulige å få i tale da lista ble opprettet, og kanskje - eureka! Uwe Rösler (48) i League One-klubben Fleetwood Town i England er et slikt navn. Han kan være treneren NFF av ymse årsaker ikke tenkte på i julestria, men som nå, fordi situasjonen krever ekstraordinære tiltak, fort kan bli et førstevalg til å lande jobben.

UWE RÖSLER KJENNER norsk fotball, er halvt norsk selv om han er tysk fordi han har en norsk landslagspillende sønn (Colin Rösler, 17), har internasjonal erfaring og er resultatfokusert og det nærmeste du kommer en no nonsens manager. I tillegg har han bevist at han er god til å få mye ut av lite. Lønnskravet til en manager på nivå tre i England vil heller ikke sprenge banken på Ullevaal Stadion. Jeg ikke vet om han kan tenke seg utfordringen eller om han kan komme seg ut av kontrakten han er i, jeg vet bare at Uwe Rösler er god som noen.

Altså en god plan.

Akkurat det NFF trenger.