Nils Johans medieshow

MAASTRICHT (Dagbladet): I går var det Nils Johan-show i Laneken, den lille belgiske byen på grensen til Nederland. Interessen for det norske laget har eksplodert etter seieren over Spania, og hele tribunen på det lokale fotballstadionet måtte tas i bruk for å få plass til alle reportere og fotografer. De vil vite hva som ligger bak det norske fotballunderet på 90-tallet.

Tross lite søvn og vansker med å få den intense kampen ut av hodet, la ikke Semb skjul på at det var en behagelig dag. På en stol foran tribunen svarte han tålmodig på alle spørsmål fra godt over hundre reportere. Da han takket for seg etter godt over en halv time for å starte treningen, fikk han applaus fra en mann som reiste seg opp: RBK-trener Nils Arne Eggen. Han var mektig imponert både over prestasjonen mot Spania og landslags-sjefens redegjørelse.

  • Flere av de engelske pressefolkene jeg snakket med, sa rett ut av de ville fulgt Spania om de hadde vunnet. Nå er det norske laget mest interessant, spesielt for engelske reportere ettersom de mest sentrale norske spillerne også er stjerner i Premier League. Trøkket rundt matchvinner Steffen Iversen var naturlig nok størst i går. For ham er det blitt like vanlig å svare på engelsk som på trøndersk.
  • Når vi snakker om utenlandsk interesse for Norge, mener jeg ikke dansker og svensker. De glimrer med sitt fravær, kanskje fordi de har nok med egne nederlag, men Lasse Sandlin, som tidligere har kritisert Drillo for «fotbolls-dødaren», var iallfall raus nok til å skrive at Norge vant fortjent og at dette var et farvel med Drillo-stilen.
  • Akkurat nå oser det selvtillit og harmoni i den norske troppen. Den knallharde kampen om en plass på laget så vi mange eksempler på da reservene kjempet på to lag i går, men de er flinke til å ta hverandre i hånda om de har gått for hardt til eller kjeftet.

At god lagånd er prestasjonsfremmende er det liten tvil om. Og alt går lettere med en seier i ryggen, men både Semb og de andre i landslagsledelsen har jobbet bevisst for å innarbeide klare regler og god moral i laget. Det vil de nok også få betalt for den dagen de taper.

  • Hva det motsatte kan føre til, ser vi nå i Tysklands lag. Etter 1- 1 mot Romania blir laget utskjelt for «steinalderspill» og «pensjonistfotball» , mens spillere skjeller ut sitt eget samlingspunkt Lothar Matthaus som kalles et «fornminne» med 147 landskamper.

Enda verre er det for Norges neste motstander, Jugoslavia. Foran søndagens kamp som allerede er utsolgt, sier flere av spillerne at de ikke spiller for sitt land, men for sin egen karrieres skyld.

De har vært utestengt fra de siste mesterskapene, og president Milosevic ville blitt arrestert og kjørt rett i fengsel til krigsforbryterdomstolen i Haag om han hadde vist seg i EM.

En stor kontrast til harmonien rundt Semb og laget. Men ingen grunn til å undervurdere jugoslavene av den grunn. Snarere tvert imot.