OVERRASKENDE TAP: Majoriteten trodde at Stina Nilsson skulle spurtslå Marit Bjørgen på kvinnestafetten i OL. Men nå er Bjørgen ute av idretten, og Norge må finne en ny ankerkvinne. Det er enklere sagt enn gjort. Foto: Bildbyrån
OVERRASKENDE TAP: Majoriteten trodde at Stina Nilsson skulle spurtslå Marit Bjørgen på kvinnestafetten i OL. Men nå er Bjørgen ute av idretten, og Norge må finne en ny ankerkvinne. Det er enklere sagt enn gjort. Foto: Bildbyrån Vis mer

Therese Johaug åpner opp for å ta ankerrollen

Nilsson forstår ikke Johaugs frykt: - Jeg er overhypet

Hvem blir Norges nye ankerkvinne? Therese Johaug utelukker ikke seg selv. Sveriges Stina Nilsson sier til Dagbladet at hun heller vil møte Johaug enn Maiken Caspersen Falla. Samtidig er det ikke sikkert at Nilsson vil gå ankeretappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Datoen var 17. februar 2018 da Marit Bjørgen overrasket mange og slo olympisk sprintmester Stina Nilsson inne på stadion i Pyeongchang på kvinnestafetten.

Tidenes mestvinnende olympier reddet norsk gull, men nå er Bjørgens tid over. Hvem skal nå være Norges nye ankerkvinne?

Forrige sesongs verdenscupvinner Heidi Weng - som har en god avslutning - var den mest aktuelle arvtakeren i fjor, men er uaktuell slik situasjonen er nå. Ingvild Flugstad Østberg er i svært god form, men har mistet spurtegenskapene hun en gang hadde.

Maiken Caspersen Falla går sjelden distanserenn internasjonalt og har også oddsene imot seg om hun kommer likt inn med Nilsson på det raske oppløpet i Seefeld. Det samme gjelder Kathrine Harsem, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug.

Så hvordan da slå Sverige, som har åpnet sesongen forrykende på kvinnesiden med Charlotte Kalla og Ebba Andersson i superform i tillegg til den beste ankerkvinnen og flere stortalenter i forrykende utvikling?

Usikker Johaug: - Sverige er favoritter

Trolig er det bare ett håp: Det er å gå fra Sverige før oppløpet. Kanskje er Norge avhengig av at Flugstad Østberg ordner en luke på en førsteetappe, som Johaug kan øke på etappe nr. 2, selv om hun der trolig vil møte Kalla.

ANKERDILEMMA: Therese Johaug er en av flere som kan bli Norges nye ankerkvinne, selv om hun ikke er kjent for sine avslutningsegenskaper. Foto: Bildbyrån
ANKERDILEMMA: Therese Johaug er en av flere som kan bli Norges nye ankerkvinne, selv om hun ikke er kjent for sine avslutningsegenskaper. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Vi er outsidere. Sverige er favoritter akkurat nå, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Hvem skal bli Norges nye ankerkvinne?

- Vi har mistet en vanvittig sterk ankerkvinne i Marit. Hun har tatt den jobben siden 2010. Men vi har utrolig mange sterke jenter på laget med avslutningsegenskaper.

- Ettersom dere uansett ikke vil ha en spurt mot Nilsson, så kan vel kanskje du vurderes som ankerkvinne og forsøke å få luke før oppløpet?

- Eh, vel, jeg vet ikke, jeg. Hvis jeg får muligheten, så skal jeg ta den oppgaven. Men jeg ser på den sjansen som veldig liten. Først og fremst må jeg kvalifisere meg til laget, svarer Johaug.

Norges plan

- Stina Nilsson er vel så rask at dere uansett bør avgjøre stafetten før spurten?

- Ja, hun er sterk i en spurt, så vi må prøve å vise henne ryggen før oppløpet. Stina har en kjempesterk avslutning, men samtidig noe annet å spurte etter fem kilometer kontra etter én kilometer, sier Johaug til Dagbladet.

- Så mye kan skje, og det kan også bli avgjort før spurt. Vår fordel og styrke er kapasiteten.

- Jeg vet at Stina er kjempehard. All respekt til det hun har fått til. Jeg vet at hun er knalltøff å slå og at jeg må gå i meg selv for å slå henne, om vi møtes i en slik ankerduell, sier 30-åringen fra Dalsbygda.

STINA NILSSONS VURDERING: I norsk kvinnelangrenn snakkes det mye om hvordan Stina Nilsson skal slås på en ankeretappe i VM. Selv er Nilsson usikker på om hun kommer til å gå den. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STINA NILSSONS VURDERING: I norsk kvinnelangrenn snakkes det mye om hvordan Stina Nilsson skal slås på en ankeretappe i VM. Selv er Nilsson usikker på om hun kommer til å gå den. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet sier Stina Nilsson at hun gjerne møter Johaug i en duell på sisteetappen - og foretrekker det framfor å møte eksempelvis Maiken Caserpsen Falla.

Nilsson møter gjerne Johaug

En fem kilometer i en forholdsvis lett trasé passer den allsidige sprintdronningen perfekt og er ikke lengre enn at hun tror at Johaugs rygg skal følges inn til stadion.

- Hvem frykter du mest av de norske nå på en eventuell ankeretappe?

- Jeg vet ikke. Maiken, kanskje, sier Stina Nilsson til Dagbladet.

- Hva tenker du om å eventuelt møte Johaug på ankeretappen?

- Det hadde vært interessant. Da måtte jeg ha pushet meg knallhardt, men det hadde vært spennende å gå en fem kilometers etappe mot Johaug.

Samtidig kommer Nilsson med et svært overraskende utspill overfor Dagbladet:

Nilssons sjokkutspill

For det første mener den svenske 25-åringen at hun er oppskrytt som ankerkvinne. For det andre sier hun at det ikke er sikkert at hun går ankeretappen for Sverige og heller kan bli brukt på en klassisketappe.

- Det er ikke sikkert at jeg går ankeretappen. Jeg er normalt sett best i klassisk. Samtidig liker jeg en duell som avgjøres på stadion. Trenerne må bestemme hvilken etappe som passer meg best, sier Nilsson til Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva mener du selv?

- Jeg mener nok sisteetappen, selv om jeg liker klassisketappene også godt.

- Hva tenker du om at de norske jentene frykter deg så mye på ankeretappen?

- Hvorfor gjør de det? Jeg er overhypet. Jeg ser ikke på meg selv som en favoritt. Jeg synes forventningene er for høye til meg, mener 25-åringen.

Der Johaug, Østberg og Weng ikke har vært veldig positive tidligere til å påta seg rollen som Bjørgens arvtaker, er Caspersen Falla og Harsem mer offensive.

- Jeg tar gjerne den ankeretappen, jeg, hvis ingen andre vil ha den. Fem kilometer skøyting passer meg bra, sier Harsem til Dagbladet.

Iversens vurdering

Landslagstrener Ole Morten Iversen er enig i det, men indikerer at sjansen ikke er veldig stor for at det skjer.

- Fem kilometer skøyting er som skapt for Kathrine, men utfordringen hennes er at hun har prioritert sprint og har fem-seks jenter som ligger foran henne på lista i distanse, sier Iversen til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Det er litt det samme med Maiken, som har fartsegenskapene og liker en fem kilometer, men går for få distanserenn og får dermed en vanskelig vei med å gå seg inn på stafettlaget.

- Har du en magefølelse på hvem som blir ankerkvinnen i Seefeld?

- Nei, det har jeg ikke. Det er veldig åpent. Det er ikke så mange som har uttrykt at de har lyst til å gå en ankeretappe, men vi får se om sprintfokuset vår gir resultater etter hvert, sier Iversen.

Lanserer Haga som ankerkandidat

Selv om Ole Morten Iversen er enig i Dagbladets resonnement om at det ikke er så viktig å fokusere på å finne en spurtsterk ankerkvinne, da Norges gullsjanser uansett er å avgjøre før spurten, sier han:

- Når Marit klarte å slå Stina i OL, er det flere som kan klare det, mener Norges kvinnelandslagstrener.

- Hvem da?

- Ragnhild, Heidi, Ingvild, Maiken og Kathrine, ramser han opp.

- Er Ragnhild en så god spurter?

- Ja, hun har bra fartsegenskaper. Hun er ikke så startrask, men er bra etter å ha kommet seg opp i fart. I tillegg handler ankeretappen om mer enn bare spurten, minner Iversen om.

- Kan Johaug være aktuell?

- Ja, jeg er åpen for det også. Plan A er å avgjøre stafetten før oppløpet. I tillegg har Therese blitt en del bedre i lett terreng. Marit var ikke noen åpenbar ankerkvinne i OL, men det gikk jo veldig bra for henne og Norge, sier Iversen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer