JUBEL: Stina Nilsson sjokkerte Anders Blomquist med sin solide jaktstart i Quebec. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jacques Boissinot
JUBEL: Stina Nilsson sjokkerte Anders Blomquist med sin solide jaktstart i Quebec. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jacques BoissinotVis mer

Minitouren i Canada

Nilsson slo så vidt Bjornsen og Fessel. Sjokkerte svensker i ekstase: - Helt otroligt. Hur gick det här till?

Stina Nilsson hylles for «otrolig bragdlopp» i Sverige etter dagens sterke jaktstart. Etappetidene viser imidlertid at prestasjonen var mer normal enn den var utrolig.

(Dagbladet): Stina Nilsson spurtet inn til 3. plass på den avsluttende jaktstarten i minitouren i Canada etter en meget god avslutning på rennet.

Nå tar svenskene helt av.

«Stina Nilsson trea – efter ett bragdlopp», skriver Expressen.

«Norsk seger - men svensk pallskräll», er tittelen til Aftonbladet.

Ikke minst SVTs langrennsekspert Anders Blomquist var i ekstase da Nilsson spurtet inn til 3. plass, like foran Ida Ingemarsdotter, Krista Pärmäkoski og Ingvild Flugstad Østberg.

- Helt otroligt av Stina Nilsson. Hon startade 45 sekunder efter täten. Hur gick det här till? Hon visar på nytt att hon håller yppersta världsklass, utbrøt Blomquist ifølge Expressen.

Tallenes tale

Men hvor hvor raskt gikk egentlig Nilsson i dette «otrolige bragdloppet»?

For det første: De 45 sekundene hun startet bak teten, ble til ett minutt. Med andre ord tapte Nilsson mange sekunder til Marit Bjørgen og Heidi Weng, som kapret 1. og 2. plassen i suveren stil.

For det andre: En løper som Nicole Fessel gikk bare tre sekunder saktere enn Nilsson, mens eksempelvis Ragnhild Haga ble slått med ti sekunder av den svenske stjerna. Sadie Bjonsen ble heller ikke slått med mer enn fem sekunder av Nilsson. Ida Ingemarsdotter gikk også omtrent like raskt som 23-åringen, som tapte henholdsvis tolv og ti sekunder til Bjørgen og Weng.

Den svenske ekstasen minner litt om hyllesten av Ebba Andersson (19) etter hennes solide 3. etappe på VM-stafetten i Lahti. Til å være 19 år var prestasjonen imponerende, men faktum var at hun hadde 8. beste etappetid og gikk saktere enn Elisa Brocard og Kornelia Kubinska, som Andersson normalt sett skal slå.

Men uansett: Nilsson har hatt en fremgangsrik sesong og endte på 4. plass i verdenscupen sammenlagt bak Heidi Weng, Krista Pärmäkoski og Ingvild Flugstad Østberg. Marit Bjørgen endte på 5. plass, all den tid hun sto over Tour de Ski.

- Fantastisk

Nilsson har satt sprintverdensmester Maiken Caspersen Falla på plass i en rekke verdenscupsprinter denne sesongen - i så sterk grad at Falla nå krever endringer - og har også tatt store steg på distanserenn. 3. plassen i dag var en ny sterk prestasjon for 23-åringen, som likevel var enda sterkere under Tour de Ski.

Om sin egen prestasjon sier hun:

- Jeg er fantastisk fornøyd med å avslutte sesongen på den måte. Jeg kjente meg sterk og visste at dette var sesongens siste sjanse. Da jeg tok igjen Ingvild, ble jeg veldig gira. Dette var gøy, sier Nilsson ifølge SVT.

VM-dronninga Marit Bjørgen vant minitouren sammenlagt foran Heidi Weng, som ble suveren vinner av verdenscupen sammenlagt.

Etter Tour de Ski har imidlertid Rognes-jenta vært i en helt egen klasse. I dag tok hun sin tiende internasjonale triumf. Seieren på dagens jaktstart - og dermed også minitouren sammenlagt - var 36-åringens niende internasjonale og totalt ellevte distanseseier på rad.

- Det är nästan så man inte tror sina ögon, sier Blomquist.

Men i dag er ingen er like glade som svenskene etter Nilssons «otrolige bragdloppet».