Nina må sparke motstanderne mindre

Farlig å være for god.

BEIJING (Dagbladet.no): I to uker har Nina Solheim (29) og teamet hennes vært i Kina og forberedt seg til lørdagens kamper.

De har trent hardt og intensivt, men de siste dagene har de terpet detaljer. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene når Namsos-jenta skal kjempe om OL-medalje.


- Hvis jeg ikke er fokusert og gjør ting rett fra start, da kan OL være over i løpet av åtte minutter, sier Solheim til Dagbladet.no.

Harde og rene treff

Nina skal i tre ganger to minutter, med ett minutts pause mellom rundene, forsøke å overliste egyptiske Noha Abd Rabo i den første runden. Seier vil sende henne til kvartfinalene.

- I det siste har vi terpet mye på å få til harde og rene treff, slik at dommerne gir oss de poengene vi fortjener, sier landslagstrener Stig Kramer til Dagbladet.no.

I sommer har de videoanalysert internasjonale stevner og lest seg opp på sørkoreanske nettsider, for å danne seg et bilde av trenden i poenggivingen.

- Det er veldig viktig å hele tida følge med på hvilken retning taekwondoen går. Han meksikaneren som tok gull i går sparket mye og traff mye i de første kampene, men han fikk ikke så mye poeng for de raske sparkene. Han justerte seg derimot i semifinalen og finalen, og fikk bedre betalt, sier Kramer.

FOKUSERT: OL kan være over i løpet av åtte minutter dersom Nina Solheim ikke gjør tingene rett fra start. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
FOKUSERT: OL kan være over i løpet av åtte minutter dersom Nina Solheim ikke gjør tingene rett fra start. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Dårlig utbytte

- Det kan rett og slett være vanskelig å få mye utbytte av mange og raske spark, for dommerne gir bare poeng hvis de er helt sikre.

Tre av fire dommere må signalisere treff for at det blir poeng, og etter at den første dommeren har trykket for treff har de andre bare ett sekund på seg. Det er derfor Nina har terpet på å treffe rent og hardt, slik at dommerne ikke kan unngå å få det med seg.

Det vil alltid være noen som er misfornøyd med dømmingen i store mesteskap, men Kramer føler seg trygg på at det blir rettferdig og god dømming i OL.

- Tidligere har det vært litt feiltolkinger på grunn av oversettelsen av regelverket fra koreansk til engelsk, men her er det gjort en bedre jobb, forteller Kramer.

Fant lokal klubb

Etter å ha vært på åpningsseremonien i Fugleredet reiste Nina Solheim til den norske precampen i Jixian, hvor hun trente hardt i ei uke. Den siste uka har hun trent hos en lokal taekwondoklubb i Beijing.

- De treningstidspunktene vi fikk av arrangørene i den offisielle treningshallen passet oss dårlig. Vi ble stort sett tildelt treninger seint på kvelden. Vi snudde oss rundt og fant en klubb som var veldig behjelpelige, sier Nina.

Nina må sparke motstanderne mindre

Der har hun sparret med søsteren Mona og Robert Honningsdalsnes.

Når OL-alvoret starter for Nina natt til lørdag norsk tid, er det vanskelig å kalle oppsettet for noe annet enn en drømmetrekning.

- Jeg hadde litt mer flaks med den enn trekningen for fire år siden. Oppsettet er ideelt, men det er viktig at jeg klarer å holde fokus på meg seg, runde for runde, sier hun.

Rask og eksplosiv

Treneren ble også lettet og glad da han fulgte trekningen.

- Det er en fordel av vi ikke har gått mot den første motstanderen før. Da er det lettere for Nina å ha et enda større fokus på det hun selv skal gjøre. Dessuten er de sterkeste utfordrerne på den andre siden av oppsettet, sier Kramer.

Dette betyr at Nina først kan møte den doble olympiske mester Zhong Chen (Kina) først i en finale.

Nina er litt lavere enn de fleste andre konkurrentene, men Kramer mener det bare er en fordel.

- Hun er nok raskere enn de andre og siden hun er kortere er hun også mer eksplosiv. På grunn av skaden hennes på forsommeren har vi trent mye styrke, og nå sparker hun så hardt at Robert får vondt under sparringen.

SMERTEFULLT: I OL i Aten for fire år siden skadet Nina Solheim kneet i kamp mot kinesiske Wei Luo.