Finsk langrenn og doping

Niskanen ansetter skandaletrener, som angivelig tvang utøvere til EPO-bruk: - Han var dopingsjef nr. 1

Årets Ski-VM i Lahti var mesterskapet hvor Finland skulle legge den mørke dopinghistorien bak seg for godt. Kerttu Niskanens nye trener gjør det langt vanskeligere.

NY TRENER: Kerttu Niskanen skal jobbe tett med skandaletreneren Pekka Vähäsöyrinki neste sesong. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
NY TRENER: Kerttu Niskanen skal jobbe tett med skandaletreneren Pekka Vähäsöyrinki neste sesong. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kerttu Niskanen (28) er storesøstra til verdensmesteren på 15 kilometeren i Lahti, Iivo Niskanen (25), og var verdens åttende beste kvinnelige langrennsløper denne sesongen, basert på sammenlagtlista i verdenscupen.

Likevel var hun ikke fornøyd med sesongen, som endte med en stafettbronse i VM og en 3. plass på tremila i Holmenkollen som høydepunktene. Til Dagbladet varslet Niskanen endringer etter kollapsen på tremila i Lahti.

- Jeg har ikke fått ut mitt beste. Det har tidvis vært veldig tungt, sa Niskanen til Dagbladet i starten av mars.

Det var ikke bare tomme ord. Nå blir det nemlig drastiske endringer: Niskanen skifter trener - til kontroversielle Pekka Vähäsöyrinki.

- Byttet til Pekka som trener blir den største forandringen til neste sesong. Vi skal bo nært hverandre, noe som muliggjør et tett samarbeid mellom oss, skriver den finske langrennsstjerna i offentligjøringen på Instagram.

Kontroversiell ansettelse

OPPTUR: Kerttu Niskanen jublet for 3. plass på tremila i Holmenkollen bak Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. Neste år håper hun at det løsner skikkelig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OPPTUR: Kerttu Niskanen jublet for 3. plass på tremila i Holmenkollen bak Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. Neste år håper hun at det løsner skikkelig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vähäsöyrinki var nådeløs mot norsk langrenn i høst og uttalte at Therese Johaug fikk en altfor mild straff. 60-åringen har en mørk fortid og ble dømt til ni måneders ubetinget fengsel for grovt bedrageri og for å ha vitnet falskt.

Anklagene mot Vähäsöyrinki har vært mange. Kari-Pekka Kyrö, som var finsk landslagssjef under dopingskandalen i VM 2001, kom for ni år siden med sterke anklager mot Niskanens nye trener.

- Pekka Vähäsöyrinki var dopingsjef nr. 1 i en tiårsperiode fram til 1997 da jeg ble ny hovedtrener, sa Kyrö i 2008.

- Jag var stolt da Pekka inkluderte meg i den indre sirkelen og top med doping hjem til meg. Det var en store ære, fortalte han videre.

Ifølge forfatterne av boka «Dopingens svarte bok» krevde Vähäsöyrinki EPO-bruk av utøverne og satte angivelig det som en betingelse for jobben. Disse anklagene har Vähäsöyrinki benektet, ifølge Yle.

- Problemet er ikke at Pekka Vähäsöyrinki selv på hjemmebane er blitt anklaget for å være arkitekten bak den systematiske bruken av bloddop som trener og sjef på det finske laget helt fra tidlig på 1990-tallet. En slik bruk er heller ikke bevist. Men Vähäsöyrinki kommer ikke unna at alle nittitallshistoriene hans er avfeid og dømt som bedrageri, skrev Dagbladets kommentator Esten O. Sæther i høst.

Saarinen forstår ikke kritikken

Kommentaren ble skrevet i kjølvannet av skandaletrenerens anklager om at at Antidoping Norge samarbeidet med Norges Skiforbund for at Therese Johaug skulle rekke OL i Pyeongchang.

- 14 måneder er for mildt. Dette viser hvilken makt Norge har i langrennssporten. Norges Skiforbund kan ha pratet med Antidoping Norge vedrørende denne straffen for å få henne til OL, sa han til den finske avisen Ilta-Sanomat.

Aino-Kaisa Saarinen forteller Dagbladet at hun ikke forstår hvorfor nordmenn reagerer.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det er kritikk mot å bruke Pekka som trener eller Jari Isomätse som ekspertkommentator. Man fortjener ikke en livstidsstraff. Når man har sonet ferdig, må man kunne få leve som normalt, sier Saarinen til Dagbladet.

- Det samme vil jo gjelde Therese Johaug når hun er tilbake, påpeker den finske veteranen.

EN SUNDBY: Det var flere løpere som var uheldige under dagens lagsprint. En av dem var finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun snublet i bakken. Etter gårsdagens uhell under herrenes tremil, har skiløperne fått et nytt utrykk. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Overrasket over navnet

Langrennsekspert i den finske TV-kanalen Yle, Glenn Lindholm, forsvarer Niskanens valg.

- Da jeg først hørte nyheten, ble jeg overrasket over navnet. Men jo mer jeg tenker over saken, jo sikrere blir jeg på at det er et bra valg, sier Lindholm til Yle.

- Pekka er motivert igjen som trener. Engasjementet er der som det var på 1990-tallet. Jeg tror Niskanens trening nå blir endret en del, både når det gjelder intensitet og mengdetrening, spår han.

Vähäsöyrinki var finsk landslagstrener både i en periode på 80- og 90-tallet. Etter at den endelige dommen falt i 2013, unngikk Vähäsöyrinki offentligheten - helt til han fyrte løs mot norsk langrenn i høst.

Nå er han tilbake som Kerttu Niskanens trener. Det skjer altså bare noen uker etter VM i Lahti, som var mesterskapet hvor Finland skulle legge dopingskandalen fra 2001 bak seg for godt.

Vähäsöyrinkis tilbakekomst hjelper neppe i så måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer