Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Niskanen ble femmilskonge. Norsk helsprekk i medaljekampen

De norske ble parkert av utlendingene i løypa.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag var det klart for den store manndomsprøven i skisporet i Pyeongchang.

Til slutt var det Iiov Niskanen som viste seg som den sterkeste kapasitetsløperen i Sør-Korea.

Finnen rykket fra Aleksandr Bolsjunov en kilometer før mål og kunne stake seg over målstreken i ensom majestet. Det var Finlands første gull i årets OL og det første femmilsgullet på 58 år. Niskanen frykter lenge at russeren skulle bli for sterk.

- Jeg hadde gode ski og bestemte meg for å gå hardt. Det var en stor overraskelse at luken ble så stor. Jeg hadde ikke forventet at den unge russeren var så sterk i dag. Han var som Rocky Balboa, sa en smilende Niskanen i intervju med TVNorge.

Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på 5.-plass.

- Vi kjemper det vi har hele veien, og gir oss pokker ikke. Men i dag er vi langt unna å være med, det er det bare å erkjenne. Vi klarer ikke å være med, og da går sekundene fryktelig fort, sier han til kanalen.

God norsk start

Norge hang godt med i starten av løpet, og både Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug viste gode takter.

Sundby gikk først inn til skibytte etter 40 minutter, og alle nordmennene byttet ski her. Ut fra stadion hang alle godt med, men etter hvert begynte det å bli tungt for nordmennene.

I front satte Iivo Niskanen opp et voldsomt tempo, og etter hvert utkrystalliserte det seg en duo bestående av han selv og Aleksej Poltaranin.

De to banket til i front og det ble mange sekunder ned til en gruppe bestående av Aleksandr Bolsjunov, Sundby, Holund og Alex Harvey.

21-åring imponerte

Samtidig som Niskanen begynte å gå ifra Poltaranin, sa Bolsjunov farvel til resten av sin gruppe. 21-åringen følte seg åpenbart veldig pigg og trappet opp jakten på de to fremste.

Først tok russeren igjen en fragått Poltoranin, men han stoppet ikke der. Kasakhstaneren klarte ikke å holde følge med unge Bolsjunov, som gikk sammen med Niskanen inn på stadion etter 37.5 kilometer.

Her hadde avstanden til Sundby, Holund og Iversen blitt over to minutter. Dyrhaug så enda tyngre ut og lå over tre minutter bak lederne. Dermed var løpet i praksis over for de norske. Verre gikk det for svenske Calle Halfvarsson som valgte å bryte løpet.

Russisk bronse

Ved skibytte ni kilometer før mål valgte Niskanen å gå inn til skibytte, mens Bolsjunov duret på gjennom stadion. Dermed fikk russeren en luke ned til finnen på rundt sju sekunder.

Det virket å være et godt grep av Niskanen, som ikke brukt langt tid på å ta igjen Bolsjunov.

Samtidig som de to skulle gjøre opp kampen om gullet, begynte det å bli spennende i kampen om bronsemedaljen. Poltaranin hadde gått på en smell og havnet to minutter bak lederne. Gruppen bestående av Andrej Larkov, Sundby, Harvey og Holund gikk fort bak han, og det tok ikke lang tid før de var forbi kasakhstaneren.

Til slutt var det Larkov som ble sterkest av disse og tok bronsen bak Niskanen og Bolsjunov. Sundby tapte kampen om 4.-plassen mot Harvey på oppløpet, og står fremdeles uten et individuelt OL-gull. Topplasseringene fra stafetten og lagsprinten vil nok uansett være en tilstrekkelig trøst.

Holund ble nummer seks, Iversen nummer ti og Dyrhaug nummer 13.

- I dag var jeg ikke god nok og hadde ikke inne det nivået. Jeg var ikke i nærheten. Der må jeg gjøre en jobb fremover. Jeg ser at Niskanen går og hadde jeg hatt krefter skulle jeg fulgt etter, sier Holund til TVNorge.

Landslagstrener Tor Arne Hetland erkjenner også at de norske ikke var gode nok i dag.

- Vi var dessverre ikke gode nok i dag. Det eneste man kunne gjort annerledes var å være bedre, men i dag var vi ikke bedre. Hvis man ser på OL som helhet, reiser vi hjem med et smil om munnen, sier han til kanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!