Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Niskanens følelsesladde beskjed til det norske folk: - La Myllylä hvile i fred

HEDRET BARNDOMSHELTEN: Iivo Niskanen føler Mika Myllyläs skjebne var brutal. Derfor fikk han Niskanens hyllest etter VM-gullet i dag. <br>Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
HEDRET BARNDOMSHELTEN: Iivo Niskanen føler Mika Myllyläs skjebne var brutal. Derfor fikk han Niskanens hyllest etter VM-gullet i dag.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Iivo Niskanen mener skandinavisk-cup i Lahti tidlig i januar gjorde ham i stand til å vinne VM-gull i dag.

I det løpet fikk han det skikkelig mot slutten, men vant 5,8 sekunder foran Johannes Høsflot Klæbo.

Likevel var det en annen nordmann Niskanen fryktet i dag. Emil Iversen, som ble vraket fra laget, kunne gitt ham kamp, tror verdensmesteren.

- Jeg hadde ikke regnet med at de skulle vrake Emil til denne distansen, så Norge gjorde det litt lettere for meg i dag, sier Niskanen på den internasjonale pressekonferansen etter løpet.

Myllylä-hyllesten

Likevel var det ikke det kontroversielle norske laguttaket som var snakkisen i pressesonen. Niskanens hyllest av den avdøde langrennsstjernen Mika Myllylä skapte reaksjoner.

Myllylä var en av dem som ble avslørt i dopingskandalen som raserte VM sist gang det ble arrangert i Lahti, i 2001.

Niskanen forklarte hyllesten på følgende måte:

- Han har vært finsk langrenns superstjerne. Da jeg var ni år gammel hadde jeg bilder av ham på rommet mitt, og lurte på om jeg noen gang kunne bli like god som ham. Han var mitt største idol da jeg var liten, forklarte Niskanen.

En ny side av finsk langrenn

At folk i Norge skulle synes hyllesten av barndommens idol var utidig hadde Niskanen liten forståelse for.

- Det er vanskelig å si, men kanskje Norge burde begynne å tenke mer på seg selv? Det er andre tider i sporten vår nå. Mika Myllylä er ikke her lenger. Presset drepte ham. Jeg tror det er viktig, for nordmenn også, å la ham få hvile i fred, sa han, tydelig rørt.

- Forhåpentligvis er det nå en ny side i finsk langrenn. Ingen snakker om det som skjedde da jeg var ni år gammel lenger, og jeg håper at ingen tar det opp igjen etter løpene er ferdige her i 2017. Jeg har møtt Mika en gang i mitt liv. Da var han ikke en topputøver mer, og vi gikk et skestikilometers løp sammen. Han var langt fra sin beste form, men respekten for ham var i hjertet mitt. Til og med jeg slo ham, og det er trist at mediene har lagt for mye press på en kar.

- Så du håper at folk skal huske deg i stedet nå?

- Ja.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media