NISO kritisk til kunstgress

NISO-leder Morgan Andersen reagerer sterkt på Norges Fotballforbunds planer om å dekke norske fotballbaner med kunstgress.

ARENDAL (Dagbladet): - Det jeg reagerer sterkest på, er at spillerne overhodet ikke er tatt med på råd, sier Morgan Andersen i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).

Ingen henvendelse

Han er overrasket over uttalelsene til visepresident Jan Halstensen, som i Dagbladet 5. desember uttalte at: «Norsk fotball har bygd sine siste gress-og grusbaner.» Planen er å dekke alle norske fotballbaner fra og med 2. divisjon menn og 1. divisjon for kvinner med kunstgress.

- En ting er hvordan banen er for publikum og folka i forbundet. En annen ting er hvordan spillerne oppfatter banen. Det er tross alt deres arbeidsplass det er snakk om, sier Andersen.

- Men vi har ikke fått en eneste henvendelse fra fotballforbundet i denne saken.

Skepsis

Ifølge Andersen er det en utbredt skepsis til kunstgress blant de norske spillerne på øverste nivå. De fleste er opptatt av risikoen for skader. Og da tenker de ikke bare på skrubbsår, men også belastninger på muskulatur, ledd og rygg.

- Foreløpig foreligger det ingen rapporter som sier noe om langtidsvirkningene av å spille så mye på kunstgress, sier Andersen, som uttaler seg på grunnlag av utenlandske rapporter.

Noen dokumentasjon fra fotballforbundet har han ikke fått. Han er derfor skeptisk til NFFs planer om å legge så mye kunstgress.

- Å både trene og spille på kunstgress gir en uvant belastning. En lengre sesong vil i tillegg gi en økt belastning. Hvordan dette slår ut på spillerne, vet vi ennå ikke noe om. Det er riktig at det nye krøllgresset virker bra. Men hvordan dette er å spille på om noen få år, er det ennå ingen som vet, sier Andersen.

FRYKTER SKADER: Norske fotballspillere er ifølge NISO opptatt av risikoen for skader ved bruk av kunstgress. Her er Lyns Mohammed Ouseb og Lillestrøms Torjus Hansén under en treningskamp på kunstgresset i Valhall før sist sesong.