Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NISO mistenker klubbene for pengebløff om sko

Men sliter med å bevise det. - Vi mener de har blåst opp tallene kraftig, sier Joachim Walltin.

NISO-LEDEREN: Joachim Walltin sier det ikke har vært kontakt mellom partene i dag. 95 NISO-organiserte tippeligaspillere er i streik. Hovedgrunnen er at de selv vil velge hvilke fotballsko og keeperhansker de skal bruke, noe klubbene nekter å akseptere. 
Foto: Ingun A. Mæhlum / SCANPIX
NISO-LEDEREN: Joachim Walltin sier det ikke har vært kontakt mellom partene i dag. 95 NISO-organiserte tippeligaspillere er i streik. Hovedgrunnen er at de selv vil velge hvilke fotballsko og keeperhansker de skal bruke, noe klubbene nekter å akseptere. Foto: Ingun A. Mæhlum / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Den viktigste årsaken til at 95 NISO-organiserte tippeligaspillere har gått ut i streik er at de selv vil velge fotballsko og keeperhansker, i stedet for å måtte bruke det klubben har forpliktet seg til gjennom sine utstyrsleverandører.

Klubbene er sterkt motvillige til å gi fra seg kontrollen på det området. De peker på at de vil tape millioner av kroner dersom NISO og spillerne får det som de vil, og at mye av inntektsgrunnlaget vil falle bort.

NISO-leder Joachim Walltin mener på sin side at klubbene har laget et urealistisk skrekkscenario, som stemmer dårlig overens med virkeligheten.

- At det vil ta knekken på klubbøkonomien er ikke dokumentert. De har operert med tall på at sko utgjør 50 prosent av utstyrsavtalen, men vi mener det er helt feil. Utstyrsavtalen inneholder også ting som klær og baller, som er mye mer synlig enn sko. Jeg mener tallet er blåst opp kraftig for å hindre at spillerne får gjennom det punktet, sier Walltin til Dagbladet.

- Hva mener du er det reelle tallet?

- Rundt 20-30 prosent av utstyrsavtalen, kanskje.

Walltin og NISO har imidlertid et problem: Også de mangler dokumentasjon. Og han tror det vil bli tøft å få tak i det.

- For å løse denne saken burde dette vært dokumentert. Jeg vet ikke om leverandørene opererer med tallene, og om de i så fall vil gi det til oss. Det kan i hvert fall bli vanskelig her i Norge, for de vil nok ha det som det er i dag. Kanskje vi kan se til leverandører i utlandet, sier Walltin.

Lillestrøm byttet sko
Han nevner Lillestrøm og Brann som to eksempler på tippeligaklubber som har gjort om på strukturen i utstyrsavtalene sine.

- I Lillestrøm er det nå fritt skovalg, etter at det ble masse krangling i fjor med Diadora. Henning Berg gikk ut og klaget på skoene, og da det ordnet seg slik at spillerne fikk bruke hva de ville. Det viser at det ikke er helt umulig. I Brann bruker de Kappa, men de leverer ikke sko, sier Walltin.

Enn så lenge virker klubbene, som forhandler gjennom NHO Idrett, ganske så urokkelige på stridsspørsmålet i konflikten. I dag har det ikke vært dialog mellom partene.

- Det virker veldig fastlåst på dette punktet, er det mulig å se for seg en løsning begge er fornøyde med?

- Det var ikke det da vi brøt forhandlingene. Vi må prøve å tenke framover og se. Det er viktig å legge prinsippene til side. Som sagt er det ikke dokumentert at fritt skovalg vil ta knekken på klubbøkonomien, sier Walltin.

NISO har til stadighet pekt på at 15 av 17 europeiske nasjoner, der det eksisterer spillerorganisasjoner, får velge fotballsko- og hansker selv.

- Hva mener du er grunnen til at de har det der, men ikke i Norge? Er det ikke like viktig for klubbene?

- Hovedgrunnen er helt klar: Det er så viktig og klubbene har forståelse for det. Når det investeres så mye penger for å bli bedre, er det rart å tvinge på spillerne det viktigste arbeidsutstyret. Jeg tror ikke klubbene i mange av de landene er noe mindre avhengig av sko i utstyrsavtalen enn de er her i Norge. I nasjoner som Kypros, Slovenia og Polen er det en selvfølge at spillerne får velge selv, sier han.

- Stor belastning på spillerne
Joachim Walltin er innforstått med at ting ikke kan skje over natta.

- Vi har selvsagt respekt for avtaler som er inngått med utstyrsleverandører, og at klubbene må få tid på seg til å finne nye løsninger og omstille seg. Men heller ikke det er godt nok for motparten, så da vi se på alternative løsninger, sier han.

I dagens papirutgave av Dagbladet sier Walltin at streiken medfører en «ganske stor belastning på våre medlemmer».

- Hva mener du med det?

- Først og fremst trykket fra media, folk flest og supportere. Jeg har vært i denne situasjonen før, som tillitsvalgt i Brann, og har forberedt dem på det.

- Tror du folk flest og supportere har forståelse for kravet deres?

- Det med arbeidsutstyr og friheten til å velge fotballsko selv tror jeg nesten du må ha spilt fotball på høyt nivå selv for å forstå fullt ut. Når det gjelder oppsigelsesvernet, som det ikke har vært så mye fokus på som hovedkravet, tror jeg supporterne vil skjønne det godt. Det kan ikke være slik at noen blir sagt opp på grunn av dårlig økonomi og erstattet av billigere arbeidskraft, sier Walltin.

Blir kalt drittunger
Det var bevegelse mellom partene i forhold til det siste punktet, men forhandlingene kollapset altså som følge av uenigheten om sko.

I går var Klanen-talsmann Christian Kjellsen på banen og kalte spillerne «overbetale små drittunger». Walltin blir oppgitt over den typen utsagn.

- Det er det minst uventede med streiken, argumententet med bortskjemte snørrunger blir alltid trukket fram. Det skyldes mest fordommer. I land der fotballspillere tjener langt mer enn i Norge er det en selvfølge å bruke utstyret man presterer best med. Det er viktig å understreke at dette ikke dreier seg om mer penger til spillerne, sier Walltin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media