Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget 2018

Nivået i Eliteserien er et av Lars Lagerbäcks mange problemer

Ut over to Rosenborg-forsvarere er det ikke lett å bli landslagsspiller fra Eliteserien. Og godt er det.

TO KAMPER: Norge og Lars Lagerbäck står foran to privatlandskamper mot Panama og Island. Foto: REUTERS/Florion Goga
TO KAMPER: Norge og Lars Lagerbäck står foran to privatlandskamper mot Panama og Island. Foto: REUTERS/Florion Goga Vis mer

TIL FROKOST I den danske ambassadørboligen i Oslo denne nest siste tirsdagen i mai fortalte Danmarks VM-klare landslagstrener Åge Hareide om viktigheten av å ha spillere i de fem store ligaene i Europa.

TRE TIMER SEINERE, på Ullevaal stadion, fortalte Norges svenske landslagstrener, Lars Lagerbäck, hvorfor Eliteserien bare er representert med to mann i troppen som skal sparre mot VM-nasjonene Island og Panama i juni.

JEG HAR SKREVET det før og gjentar det så gjerne, det er noe med ærligheten til Lars Lagerbäck. Det er noe med hvordan han håndterer spørsmål andre trenere gjerne går rundt. Det er noe med hvordan han adresserer elefanten i rommet og kaller en spade for en spade. Som for norsk fotballs vedkommende, der Eliteserien rangeres som den 29. beste ligaen i Europa, ofte handler om nasjonalt nivå og kvaliteten på fotballen som spilles.

Når en tilfeldig utvalgt representant eller eliteserietrener stilles spørsmålet kommer som oftest keiseren ut med klær på.

Når Lars Lagerbäck konfronteres med tilstanden, er keiseren kliss naken.

TROPPEN TIL SPARRINGKAMPENE i juni, de to siste testene før Nations League begynner med Kypros hjemme i september, inneholder 26 av de 30 spillerne Lars Lagerbäck har redusert fra de 50 han brukte et år på å sondere. Det er bra. At 24 av dem spiller utenfor Norge er enda bedre. For når internasjonale sluttspill er målet, og du akkurat har hørt Åge Hareide snakke om viktigheten av en hverdag på et høyt nivå, fordi det er selve forutsetningen for å lykkes, er det greit at det bare er Eliteseriens beste spiller 2017, Tore Reginiussen, og venstrebacken Birger Meling som forsvarer en plass.

Resten er ikke gode nok per dato.

Av naturlige årsaker.

LARS LAGERBÄCK SIER i den anledning, på spørsmål om hvilke eliteseriespillere han har på blokka, spillere han likevel ikke vil navngi, at det er berettiget å stille spørsmål ved kvaliteten på fotballen (lag og spillere) som spilles på det øverste nivået i Norge. Det liker jeg. Skal man ha framgang og bli bedre på noe må man først forholde seg til faktum.

Å LATE SOM ingenting, som om faktum ikke finnes, eller enda verre, holde nasjonen for narr med fagprat uten faglig innhold, tar en nemlig ingen veier. I verste fall tilbake. Derfor er jeg en stor tilhenger av Lars Lagerbäcks lavmælte og omvendte diplomati. Når det kommer til spørsmålene som skal skille klinten og hveten har han ingen annen agenda enn å gjøre Norge herrer A best mulig.

Det er det som er jobben hans.

LARS LAGERBÄCK TRENGER ikke å holde noen for narr. Derfor var eksempelvis ikke Martin Ødegaard (19), som vi har holdt på med i snart fire år nå, god nok for Lagerbäcks Norge før han var god nok for Lagerbäcks Norge. Det er han nå. Og derfor er han i troppen selv om han er skadet og ikke kan spille verken mot Island eller Panama.

Han er med fordi han tilhører stammen.

Martin Ødegaard er med fordi han er selvskreven i troppen når han er klar igjen.

FOR ET DRØYT år siden var Norge på et historisk bunnivå på FIFA-rankingen, nummer 88. Nå er vi 48 og på rett vei. Danmark er for øvrig nummer 12, høyere rangert enn store nasjoner som England, Italia, Nederland og Uruguay. Det skyldes blant annet de allerede omtalte årsaker. Så selv om det ikke er noe hyggelig å snakke ned nivået på fotballen i A/S Steinrøysa, det er jo den fotballen vi har, men som altfor mange velger bort til fordel for den gode fotballen på TV, så er det viktig å henge halen på grisen.

Åge Hareide vet hvorfor Danmark er gode.

Skal Norge noen gang komme dit igjen må vi begynne med å innrømme manglene og være åpne om hvorfor norsk fotball ikke er god nok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media