PUH, DET VAR TUNGT: Ariel Rigoni har fullført sitt hat-trick og gitt Zenit 3-0 i en periode da Rosenborg ikke hadde bein og hoder til å forsvare seg godt nok. Tyngre læring er det vanskelig å få når ambisjonen er å vinne fotballkamper.
PUH, DET VAR TUNGT: Ariel Rigoni har fullført sitt hat-trick og gitt Zenit 3-0 i en periode da Rosenborg ikke hadde bein og hoder til å forsvare seg godt nok. Tyngre læring er det vanskelig å få når ambisjonen er å vinne fotballkamper.Vis mer

Zenit St. Petersburg - Rosenborg

Nivået i Eliteserien er Rosenborgs problem i Europa

Rosenborg gjorde et godt og hederlig forsøk i St. Petersburg. Det var det vi visste fra før, de store forskjellene mellom Eliteserien og internasjonal fotball, som tok dem.

Zenit St. Petersburg – Rosenborg 3–1 (1–0)

DET VAR IKKE sjanseløst, på ingen måte, det ble bare litt for mye fram til Zenit lukket øynene og innhopper Pål André Helland reduserte med riske bein helt mot slutten. Rosenborg scoret ikke på mulighetene de hadde før pause. Zenit, etter en drømmestart, begravde et par av sine da de begynte å produsere målsjanser på Rosenborgs etter hvert stadig flere feil og mangler. Men det var ikke forskjellen på økonomiene selv om det selvfølgelig ikke kan sammenliknes – Zenit hentet til skrekk og advarsel tretten spillere i sommerens overgangsvindu – det var ikke det du kan kjøpe for penger som var den høyeste hekken denne kvelden.

Det var hverdagen i Norge som først og fremst kostet Rosenborg denne bortekampen.

De er rett og slett ikke vant til det

ROSENBORG SATT OPP en mur, spilte uvante 5-3-2 til dem å være og hadde som hovedoppgave å holde nullen så lenge som mulig. Den sprakk da klokka rundet ett minutt. Et godt innlegg mot et dårlig og uoppmerksomt forsvar og vips så var Zenit foran. I internasjonal fotball, fordi alt du har tenkt og planlagt må justeres før kampen har satt seg, er det synonymt med mareritt.

For Rosenborg, som egentlig er best når de kan være seg selv og spille sin fotball på motstanderens banehalvdel, syntes det å være en fordel.

DERFOR BLE DET ikke som vi satt og engstet oss for etter 1-0, at det som var ekstremt vanskelig fra avspark skulle bli tilnærmet umulig med 89 minutter igjen på klokka. Fra det øyeblikket Rosenborg for første gang sto igjen høyt i banen og vant tilbake ballen etter corner var de norske serielederne de russiske serielederne overlegne. Mye fordi de våget, enda mer fordi de flyttet beina fort og aggressivt, men mest fordi Birger Meling klarte å foredle de gode angrepene til enda bedre innlegg foran mål.

Det første satt opp Samuel Adegbenro til en god mulighet.

Det andre, som var ende bedre, fikk fram en meget god avslutning fra Nicklas Bendtner.

JEG SKAL IKKE påstå Zenit var ufarlig i omgangen Rosenborg var best, det vil være en løgn. I Europa vil tempoet fra det øverste nivået i Norge alltid sette Rosenborg på prøver. Man tror liksom man har litt bedre tid enn det som er tilfellet. Og så blir man overfalt, overrumplet og frarøvet ballen. Det skjedde ikke ofte, til det var Zenits press på ballfører altfor dårlig, men rett før pause skjedde det.

Det ga Zenit en kontring fem mot tre, en mulighet sløst bort gjennom et dårlig valg.

Samtidig ga det Rosenborg enda en påminnelse om hva som skjer når du mister oversikten i internasjonal fotball.

DET SOM OGSÅ skjer i internasjonal fotball er at intensiteten kommer og tar deg. Det koster mer å være god mot Zenit enn mot Sarpsborg og Molde. Du tappes fortere for krefter. 90 minutter i St. Petersburg er noe helt annet enn 90 minutter på Lerkendal. Så da Zenit skjerpet seg et par hakk fra avspark i andre omgang ble Rosenborg løpende etter fra start.

Da Rosenborg ikke lenger evnet å opprettholde presisjonen og begynte å gi bort ballen upresset, det skjer ofte når du blir sliten i hodet, kom sjansene og etter hvert scoringene.

RESULTATET ER SELVFØLGELIG ikke bra, et 3–1 tap gjør vondt alle dager. Rosenborg er ikke i Europa League for å delta. De er der for å vinne kamper. Men mye av det de gjorde mot Zenit kan vinne kamper på sikt, kanskje allerede når russerne kommer til Lerkendal om 14 dager.

Setter Rosenborg gode målsjanser før det er spilt 88 minutter (Helland) er psykologien sånn at beina (og hodet) ikke blir like fort slitne.