Niviaq (22) er «Grønlands Wozniacki»

Årets idrettskvinne på øya snakker norsk.

STORFORNØYD: Niviaq Chemnitz Berthelsen kvalifiserte seg enkelt til kvinnenes 10-kilometer, og selv om hun tror konkurransen blir for tøff der, har hun håp okm å kjempe med de virkelig gode om ikke mange år.Foto: SIGVE KVAMME / DAGBLADET
STORFORNØYD: Niviaq Chemnitz Berthelsen kvalifiserte seg enkelt til kvinnenes 10-kilometer, og selv om hun tror konkurransen blir for tøff der, har hun håp okm å kjempe med de virkelig gode om ikke mange år.Foto: SIGVE KVAMME / DAGBLADETVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ei jente skilte seg ut da de svakeste nasjonene måtte kvalifisere seg til 10-kilometeren i Holmenkollen.

Niviaq Chemnitz Berthelsen går for Danmark i VM, men jenta fra Grønland snakker flytende norsk, og er det store langrennshåpet på øya ved Nordishavet.

- Det var veldig gøy. Jeg gikk ut som siste løper, så jeg kunne se folk foran meg hele tida, og det var kult. Det var en hard løype, med tøffe motbakker og ikke mange stakepartier. Men jeg liker å gå bakker, sier en smilende Berthelsen til Dagbladet etter å ha knust nest beste konkurrent med over 40 sekunder på fem kilometer.

Årets idrettskvinne
Berthelsen studerer ved nordnorsk skilinje i Nordreisa, og har bodd i Norge de siste fire åra.

Selv om hun er klart overlegen blant løperne som må kvalifisere seg til VM, synes hun ikke det er urettferdig at hun måtte i ilden allerede i dag.

- Det er jo bare gøy det, å vinne. Publikum var fantastiske, det var mange som heiet på meg hele veien, sier hun med et smil.

- Hvordan er oppmerksomheten rundt langrenn på Grønland?

- Det er ikke så mange som går på ski på Grønland, og jeg er den eneste jenta som satser profesjonelt. Men det er mange som følger med, jeg ble kåret til årets idrettskvinne i fjor, forteller Niviaq Chemnitz Berthelsen.

Grønlands Wozniacki
Trener Flemming Enequist er også sjef i det grønlandske skiforbundet, og har gode minner fra Oslo selv.

Han deltok for Danmark i VM i 1982, og husker godt at han gikk mot Oddvar Brå og co.

Nå gleder han seg over at Berthelsen er i ferd med å utvikle talentet i Norge.

- Det er stort. Hun er vår Wozniacki, sier han, med henvisning til danskenes tennisyndling.

- Hun er veldig god til å trene, og blir hun litt mer fysisk sterk, så kan hun hevde seg. Hun kommer helt klart til å slippe å kvalifisere seg neste VM. De siste årene har hun studert ved siden av, så hun har ikke fått deltatt i så mange konkurranser. Hadde hun gått alt, hadde hun vært god nok til å slippe kvalifisering, sier Enequist.

Familien kommer
22-åringen gleder seg til 10-kilometeren, men tror konkurransen blir for tøff når de aller beste er med.

- Jeg har reist mye i jula, og ble litt sliten av det. Den siste uka har jeg vært hjemme i Nordreisa og bare slappet av og trent og forberedt meg til VM, så det har vært bra, sier hun.

Om noen dager kommer hele den idrettsinteresserte familien ned for å følge henne når det virkelig teller. Om et par år håper Berthelsen også at hun kan konkurrere med de aller beste.

- Jeg blir boende i Norge, så får vi se. Jeg håper på å kunne gå så fort at jeg konkurrerer med de beste. OL om to år er et selvfølgelig mål, sier den blide jenta.