Njåtun med norsk rekord på 1000 meter

- På tide at den røyk.

BESTE: Ida Njåtun gikk lørdag sin beste 1000 meter noensinne. Foto: NTB Scanpix
BESTE: Ida Njåtun gikk lørdag sin beste 1000 meter noensinne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ida Njåtun gikk lørdag sin beste 1000 meter noensinne. 24-åringen ble klokket inn på tiden 1.14,37. Tiden holdt til norsk rekord og 7-plass i verdenscupåpningen.

Njåtun var til slutt knapt to sekunder unna pallplass. Heather Richardson fra USA vant med tiden 1.12,51.

Njåtuns tid var sekundet bedre enn Edel Therese Høiseths tidligere norske rekord satt i 2000. Njåtun gikk på 1.15,07 i februar, men tiden ble ikke godkjent.

- Det var på tide at den røyk. Selv om hun har vært foran to ganger før, var det godt å få det offisielt. Og ett sekund er veldig mye på 1000 meter, sier landslagstrener Sondre Skarli til NTB.

Den sterke sesongåpningen gir håp for det som kommer. Allerede på 1500 meter søndag blir det muligheter til å klatre på resultatlisten for Njåtun.

- 1000 meter er egentlig litt for kort for henne, så sjuendeplass er imponerende. Det lover godt foran 1500-meteren. Det er Idas store distanse. Der har hun manglet litt toppfart, men det begynner å komme nå, skryter Skarli.

Trekker fram Henriksen De øvrige norske løperne leverte også personlige rekorder på den raske isen i canadiske Calgary. På kvinnesiden slo Hege Bøkko til med 1.15,71, mens Sverre Lunde Pedersen og 23 år gamle Sindre Henriksen satte nye bestenoteringer med henholdsvis 1.09,31 og 1.09,10. De tre sistnevnte gikk i B-gruppen.

- Jeg vil gjerne trekke fram Henriksen. Det er det første året han er ute og reiser. I går perset han med 23 sekunder på 5000 meter, og i dag senker han rekorden på 1000 meter med 1,8 sekunder. Han har hatt en eventyrutvikling og ser ut til å bli en spennende allrounder for framtiden, sier Skarli.

Treneren trekker også fram Hege Bøkko, som etter mange år slo sin personlige rekord fra 2009.

- Det var gøy at hun endelig tok den. Hun får betaling for jobben hun har gjort til tross for mange tøffe sesonger, sier Skarli.

Bøkkos rygg stoppet lagtempo Espen Aarnes Hvammen, som gikk i A-gruppen, noterte seg også for personlig rekord. Sprinteren gikk på 1.08,78. Tiden var over halvannet sekund bak vinneren Gerben Jorritsma fra Nederland, og holdt til 18.-plass.

Personlige rekorder på samtlige av de norske utøverne som sto på startstreken lørdag, gjør Skarli trygg på at de har gjort mye riktig i oppkjøringen.

- Det betyr mye, men samtidig setter vi høye mål. Vi ønsker å være i toppen, og da må vi utvikle oss hele tiden. Det er mange andre som går fort også.

Det norske herrelaget måtte trekke seg fra lagtempoøvelsen lørdag kveld.

- Håvard Bøkkos rygg er ikke god nok. Det er bittert, for vi kunne hatt et veldig godt lag, sier Skarli.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram