KLINKET TIL: Ida Njåtun leverte fenomenale prestasjoner på både 1500- og 5000-meteren søndag. Det resulterte i bronsemedalje i allround-VM. Foto: Derek Leung/Getty Images/AFP
KLINKET TIL: Ida Njåtun leverte fenomenale prestasjoner på både 1500- og 5000-meteren søndag. Det resulterte i bronsemedalje i allround-VM. Foto: Derek Leung/Getty Images/AFPVis mer

Njåtun med sensasjonell VM-bronse: - Ubeskrivelig følelse

Overrasket alle på den avsluttende 5000-meteren.

(Dagbladet): Etter oppvisningen på 1500 meter, var Njåtun i en posisjon hvor et maksløp på den avgjørende 5000-meteren kunne gi medalje.

24-åringen gikk i siste par mot Heather Richardson, amerikaneren som ledet før siste øvelse. Da Richardson sprakk på de siste 2000 meterne, lå veien åpen for Njåtun.

Og hun leverte slik hun knapt trodde selv hun skulle gjøre det. Hun knuste sin egen personlige rekord med drøyt fem sekunder og tok bronsen.

- 1500-meteren var mitt livs løp, og jeg gikk til 5000-meteren med veldig stor selvtillit. Men å skulle klatre opp på medaljeplass, det tenkte jeg på som urealistisk og nesten litt dumt før vi startet, sier Njåtun til Dagbladet etter at bronsen er sikret.

Amerikansk sprekk Richardson sprakk som en ballong etter å ha vært overivrig i åpningen. Likevel måtte Njåtun ta drøyt elleve sekunder på amerikaneren for å ta medaljen.

- Jeg så egentlig bare nedover på lista før 5000-meteren og på hva hun måtte klare for å holde fjerdeplassen. Jeg drømte ikke om at medalje var mulig, smiler trener Edel Therese Høiseth til Dagbladet.

I sammendraget skilte det 0,25 poeng i favør 24-åringen etter den høydramatiske avslutninga.

Høiseth sekunderte Njåtun underveis på 5000-meteren.

- Jeg så medalje var mulig da det var tre runder igjen. Da begynte vi å sekundere henne mot medalje. Det var helt rått, helt vilt, jubler treneren.

Comeback Martina Sablikova sikret allround-gullet med en oppvisning på den avsluttende øvelsen. Langdistansedronninga var eneste løper under sju minutter på 5000-meteren, og hun tok gullet foran Ireen Wüst og Ida Njåtun.

- Jeg skal nyte hvert sekund av dette. Jeg vet hvordan det er når ting ikke fungerer, så nå skal jeg virkelig nyte det. Det er en ubeskrivelig følelse, smiler Njåtun.

24-åringen tenker tilbake på flere av sykdomsavbrekkene som har gjort at hun ikke har fått prestert sitt beste denne sesongen.

Blant annet slet hun med lungebetennelse før VM enkeltdistanser i februar hvor hennes beste løp var sjuendeplassen på 1500 meter.

- Dette betyr veldig mye. Det er fantastisk godt å vise at jeg kan etter en litt trøblete sesong. Jeg føler at jeg har tatt store steg, men at jeg ikke har fått vist det skikkelig på grunn av sykdommene.

Det var en eventyrlig dag for norsk skøytesport, og den ble bare bedre da Sverre Lunde Pedersen tok bronse i herrenes mesterskap.

- Idas bronse er det morsomste og mest overraskende jeg har vært med på. Hun er helt rå. Jeg forestilte meg ikke dette i min villeste fantasi, smiler Høiseth.