NM i dusk

ULLEVÅL (Dagbladet): Duskedamer? - Nei, vi driver en seriøs idrett som heter cheerleading. Det ligger ikke noe dusk i det navnet, så «duskedamer» gjør meg egentlig ganske sur, sier Kine Storbraaten (25) i Viqueens. I går tok laget hennes hjem gullet i seniorklassen i tidenes første NM i cheerleading.

Når de ikke trener eller konkurrerer, sørger Viqueens-jentene for å piske opp stemningen når basketballaget Oslo Kings og det amerikanske fotballaget Oslo Vikings spiller kamp. De fleste lagene som kjempet om NM-heder i går er til daglig fast heiagjeng for norske ishockey-, basketball- eller amerikanske fotballag.

Egen idrett

- Vi er heiagjeng for Frisk Asker (ishockey) og Asker Aliens (basketball). Folk er ennå ikke så vant til cheerleading i Norge, men vi blir mer og mer verdsatt under kampene, sier den demokratisk valgte lederen Tine Wang Fjeldstad (16) i Asker Cheerleaders.

Hun er nøye med å påpeke at heiagjengvirksomheten bare er en del av det cheerleading dreier seg om.

- Cheerleading er for all del en idrett. Det kreves både styrke, spenst og koordinasjon, understreker Wang Fjeldstad. Asker Cheerleaders trener seg selv, men hele fire av jentene har gjennomgått trenerkurs i idretten.

Snart VM

- I dag har vi rundt 20 etablerte lag i Norge. Grunnen til at bare sju lag stiller i NM er at mange av lagene ikke hadde råd til å ta turen. De fleste lagene trener minst to ganger i uka. Under konkurransene blir lagene vurdert etter formasjonsbygging, stemmebruk, bevegelser og spirit, forklarer leder Pia Svärd i Norwegian Cheerleader Committee (NCC). I slutten av November holdes VM i cheerleading i Japan. Neste helg skal norske cheerleadere over 16 år møtes til landslagsaudition.

- Jeg håper at de fleste i vår tropp får være med, i tillegg til noen andre lovende ungjenter fra andre lag, sier Kine Storbraaten på gårsdagens suverene vinnerlag Viqueens.

Juniorklassen:

1. plass: Viqueens Junior

2. plass: Asker cheerleaders

3. plass: Chilli

Seniorklassen:

1. plass: Viqueens Senior

2. plass: Lady Trolls

CHEERLEADING; er en helamerikansk affære. «Are you ready» og «Be aggressive» runget i salen etter som de sju NM-lagene entret den 12x12 meter store konkurransematta. Ikke et norsk kamprop å høre.
«CLAP YOUR HANDS»: Jentene i Viqueens var best i det meste og vant både junior og seniorklassen.