NM i venting?

Svein Olsen er ingen rastløs sjel. Han er nybakt norgesmester i postsjakk.

(Dagbladet.no): De møtes ikke akkurat på kafeen for å gjøre opp om tittelen, deltakerne i NM i postsjakk. Til det tar partiene alt for lang tid.

- Postsjakkpartier kan vare opp til et år og også lenger, sier den nybakte norgesmesteren Svein Olsen (66), til Sarpsborg Arbeiderblad.

For de uinnvidde går postsjakk ut på følgende: Spillerne sitter hver for seg og pønsker ut trekkene sine. Når de har bestemt seg for hva de skal gjøre, sender de trekket på et postkort til motstanderen. Da har motstanderen tre dager på seg til å pønske ut mottrekket før han sender det i posten.

I disse moderne tider kan trekkene selvsagt også sendes per e-post. Men da har man seks dager på å tenke ut sjakktrekkene. Ikke rart et parti tar en stund å gjennomføre.

- Men hvor lang tid tar det å gjennomføre et norgesmesterskap da?

- Det tar cirka et år. Det tar i hvert fall veldig sjelden mindre enn et år. Men ett år og noen måneder er vanlig, sier Olsen til Dagbladet.no.

For når det bys opp til turneringsspill begynner alle partiene samtidig. I NM 2003 var det ni deltakere som møtte hverandre. Olsen avgjorde sitt siste parti i februar i år, og ble behørig kronet som Norges nye postsjakkmester. Selv om de siste partiene ikke er over ennå.

- Men da er NM for 2004 allerede i gang?

- Ja da, vi startet opp i slutten av desember i fjor, sier Olsen.

DET TAR LITT TID: Et parti postsjakk tar gjerne litt mer enn et år. Men da får du tenkt deg skikkelig om før du slipper brikkene også.