Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nordmann Tour de France-aktuell:

NM kan ryke for Bystrøm i jakten på Tour de France-plass

Haugesunderen håper også på sentral rolle i klassikerne.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Alt i romjula reiste Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff til Gran Canaria for å fortsette bunkringen av treningskilometer foran den kommende sesongen.

Les også: Ingen Giro d'Italia for Kristoff

Duoen har trent sammen i en årrekke allerede, men samarbeidet ble intensivert da også haugesunderen trakk Katusha-drakten over hodet foran 2015-sesongen.

Tre år senere fortsetter samarbeidet i UAE Team Emirates. Laget har sterke italienske røtter, men 25-åringen har også blitt påminnet om hvor pengestrømmen inn i satsingen stammer ifra:

- Jeg har i hvert fall gått beskjed om at Abu Dhabi Tour er rangert like høyt som VM, sier Bystrøm med et smil til procycling.no.

- Godt inntrykk av UAE

Onsdag, etter nærmere to uker på øygruppa i Atlanterhavet, var Bystrøm hjemme i Stavanger. Til helgen venter den andre samlingen på Sicilia i regi av laget.

Kristoffs treningsiver ble en snakkis blant nye lagkamerater i adventstiden, og det er lite trolig at ambisjonsnivået blir lagt noe lavere denne gangen.

Bystrøm kler den nye UAE-drakta slik filmindustriens mafioso kler en Tommy Gun, og sklir således ubemerket inn på øya som skilles fra det italienske fastlandet av Messinastredet.

- Jeg fikk et godt førsteinntrykk av laget, forteller Bystrøm.

- Det er litt varierende engelskkunnskaper på italienerne, men alle prøver å snakke litt. Jeg vil si at laget fortsatt har italiensk preg, men alt blir oversatt til engelsk. Og så blir det litt naturlig press fra sponsorene fra Midtøsten, legger han til.

Endringer i klassikeroppkjøringen

Utenfor Katusha-rekkene blir det litt endringer på inngangen til 2018-sesongen. I fjor dreide januar og februar seg om Australia, Portugal og den belgiske brosteinsåpningen.

Les også: Stake Laengen blir viktig støttespiller for Aru

Denne gangen er han kalt ut til tjeneste til både Dubai og Abu-Dhabi Tour, men har også - i motsetning til Alexander Kristoff - fått beskjed om at han reise hjem i forkant av Tour of Oman.

- Jeg tror det går mest på at flere ryttere skal få sjansen i de rittene der, sier han.

Opptredenen i De forente arabiske emirater fra 20.-25 februar utraderer samtidig muligheten for å kjøre Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne.

Fra Paris-Nice, gjennom den nordeuropeiske klassikerrekken og egentlig hele veien ut til Frankfurt, Tour of California og Hammer Series, er det velkjent farvann nordmannen har fått beskjed om å trå.

NM kan ryke i slutten av juni

Som han fortalte TV 2 under desembersamlingen på Sicilia, har lagledelsen allerede diskutert sommeren Tour de France med ham.

Veien dit kan inneholde både en høydesamling og en sen opptreden i Adriatica Ionica Race, men Kristoff - og trolig også en del andre Tour de France-aktuelle ryttere reiser til Tour de Suisse.

Også i fjor ble Bystrøm skissert en mulig opptreden i treukersrittet, men da ødela skader og muligens vippet også kontraktssituasjonen rundt hans norske støttespiller.

Selv om planene for juni måned enda ikke er helt spikret, kan utfallet bli at det spøker for en NM-opptreden i Sandefjord den 24. juni.

- Jeg håper selvfølgelig på å kjøre NM, så det er synd om det kolliderer med Adriatica Race. Det ligger uansett langt fram i tid, så det kan skje endringer inntil vi kommer dit, presiserer han.

Kan bli sendt til høyden

UAE-laget er også kjent for å legge inn en del treningssamlinger i løpet av sesongen.

Vegard Stake Laengen - dog som klatrer i oppstillingen, hadde to opphold i San Pellegrino på vei inn mot sin Tour de France-debut i fjor.

Sjekk ut Bystrøms foreløpige sesongplan her!

Bystrøm kan også bli sendt til stedet som har lett tilgang til legendariske Stelvio og Mortirolo til sommeren.

- Jeg reiste til Livigno foran OL i Rio de Janeiro, og har i tillegg hatt et opphold i Sierra Nevada. Jeg har ikke opplevd noen negative effekter, men har heller ikke fått noen kjempeboost.

For sikkerhets skyld er han også ført opp som reserve til Tour de Suisse, dersom lagledelsen føler behov for å sjonglere litt på oppstillingene.

Mer sentral i vårklassikerne?

Det første hovedmålet for sesongen er også denne gangen vårklassikerne. Som ryttertype ble haugesunderen spådd lovende framtid i Ardennene i ung alder, men på tross av sporadiske opptredener i Amstel Gold Race og La Fléche Wallonne i 2016, har brosteinsklassikerne tatt det meste av fokuset.

Også i fjor var han tatt ut til Amstel Gold Race, men det satte velten under Gent-Wevelgem en effektiv stopper for.

I Katusha var han sentral rundt Kristoff, mens andre ryttere hadde som hovedoppgave å hjelpe Tony Martin underveis.

I UAE ser i utgangspunktet konkurransen om plassene litt enklere ut, så det styrker Bystrøm i troen på at han kan få ende friere tøyler denne sesongen.

- Jeg har ikke fått diskutert det med lagledelsen ennå, men jeg håper at jeg blir spart lengst mulig. Jeg vil jo helst gjøre en jobb inn mot finalen og ikke halvveis i rittet, innrømmer han.

Den norske duoen får trolig med seg rutinerte Marco Marcato og Ben Swift med seg i klassikerne. I tillegg har UAE-laget en talentfull, italiensk trio i Filippo Ganna, Oliviero Troia og Simone Consonni.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!