TIL FRANKRIKE: Odd Christian Eiking (til venstre) jagde Edvald Boasson Hagen helt til døra i søndagens NM-ritt på Lillehammer. Det norske sykkeltalentet er nå i ferd med å skrive under for det franske WorldTour-laget FDJ: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL FRANKRIKE: Odd Christian Eiking (til venstre) jagde Edvald Boasson Hagen helt til døra i søndagens NM-ritt på Lillehammer. Det norske sykkeltalentet er nå i ferd med å skrive under for det franske WorldTour-laget FDJ: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

NM-sølvvinner tilbudt proffkontrakt

- Jeg signerer i løpet av få dager.

(procycling.no): 20-åringen Odd Christian Eiking maktet ikke å snappe NM-gullet foran Edvald Boasson Hagen, men hadde likevel god grunn til å glise.

I forkant hadde han nemlig fått beskjed om forslag til proffkontrakt hos Marc Madiot i franske FDJ tar postveien til Norge denne uka.

- Jeg har ikke signert ennå, men jeg kommer til å gjøre det i løpet av noen dager, bekrefter Eiking overfor procycling.no.

Vårt største klatretalent
Franskmennenes interesse for bergenseren stammer fra fjorårets Tour of Norway, da han veltet fra en mulig seier under kongeetappen på Lillehammer.  

Samtidig hadde han vist fram ekstreme kvaliteter ved å følge utelandsproffene anført av Bauke Mollema i de hardeste motbakkene. 

To måneder senere holdt klatretalentet på å gå helt til topps i Giro della Valle d´Aosta.  

Rittet er kanskje det aller hardeste U23-klassen har å bryne seg på. Eiking ble andremann tross sin unge alder.

Har fulgt Eiking tett
Team Joker-rytteren stakk innom FDJ-laget på treningssamling i starten av året.  

Siden har de fulgt ham opp i treningsarbeidet, og holdt seg oppdatert på resultatene han har kjørt inn.  

- Marc Madiot (generalmanageren, vår anm.) har fortalt meg at han har veldig sansen for Eiking. De tror han kan bli en veldig god rytter hos dem, og ønsker å jobbe videre med ham, sier Gino Van Oudenhove hos Team Joker til procycling.no.

Belgieren hadde helst sett at rytteren ble i deres lag i en halv sesong til, men ønsker ikke å stå i veien for utviklingen hans.  

- De tilbyr ham proffkontrakt neste år. Så lenge de legger en god plan for utviklingen hans, skal vi ikke stå i veien når profflag tar kontakt.

PALLEN IGJEN: Eiking kunne ikke matche Boasson Hagen i spurten. Vegard Stake Laengen (t.h.) ble nummer tre.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PALLEN IGJEN: Eiking kunne ikke matche Boasson Hagen i spurten. Vegard Stake Laengen (t.h.) ble nummer tre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Eiking: - Jeg stresser ikke
Det har vært diskutert å lage en stagiaire-ordning (hospitant, vår anm.) denne sesongen, men Eiking vil prioritere både Tour de l´Avenir og U23-VM i Richmond.  

- Jeg får nok ritt via Joker og landslaget denne høsten, så det er ikke noe å stresse med.

FDJ er kjent som «den franske talentfabrikken», og har fjorårsvinneren av ungdomstrøya i Tour de France, Thibaut Pinot, på laget.  

Eiking er frankofil og trent på språket i lang tid. For ham har det aldri vært noe stort mål å gå til et lag som Team Sky eller BMC Racing.  

- Jeg føler ikke at jeg må være på et engelsktalende eller mer internasjonalt lag. Jeg ser på det som en fin utfordring. Det er tross alt Frankrike som har vært den største sykkelnasjonen, påpeker han.

Mener han burde slått Edvald
Når formalitetene ryddes av veien blir han den niende rytteren som tar steget fra Joker til profflivet.  

Flere gang følge etter basert på det norske kontinentallagets innsats under Tour de Bretagne og søndagens NM-fellesstart på Lillehammer.  

- Det var helt rått å være en del av. Dette er noe av det beste vi har gjort, mener Eiking.  

Naturligvis klarte han ikke å si seg helt fornøyd med sølv og bronse etter stor tallmessig dominans underveis.  

- Jeg hadde egentlig troen på at jeg skulle ta Edvald. Jeg manglet punchen jeg trengte på de siste meterne. Det skulle bare mangle at jeg minst ble nummer to, men Edvald ser ut til å være i Tour de France-form. Han er råsterk.

 

TALENFABRIKKEN: Gino Van Oudenhove (t.v) har tidligere sendt Edvald Boasson Hagen (midten) ut i profflivet. Her avbildet med eier av Team Joker, Birger Hungerholdt. Foto: Berit Roald / Scanpix
TALENFABRIKKEN: Gino Van Oudenhove (t.v) har tidligere sendt Edvald Boasson Hagen (midten) ut i profflivet. Her avbildet med eier av Team Joker, Birger Hungerholdt. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer