NM-toer dop-tatt

Sølvvinneren fra 5000 meter i NM i friidrett i fjor, Nils Kristoffer Engevik (29) var utslitt og nedkjørt. Derfor satte han en sprøyte kunstig testosteron i hofta. I går innrømmet han alt.

Engevik avla testen etter Oslo halvmaraton i september i fjor. B-prøven er ikke analysert ennå. Det er bare en formalitet etter at bergenseren valgte å vedgå dopingbruken i går.

- Jeg står for mine handlinger, og vil ikke nekte slik som mange har gjort før meg. Det var vanvittig dumt gjort, jeg visste egentlig ikke hva jeg gjorde. Jeg var psykisk og fysisk nedkjørt etter mye trening og mange harde løp, og ville egentlig legge opp for sesongen. Men jeg følte meg presset til å prestere. Jeg møtte en kjenning som mente han kunne hjelpe meg. Jeg tenkte over det først et par dager etterpå, og siden har jeg knapt sovet, sier Engevik til Dagbladet.

Tragisk

- Han burde oppsøkt medisinsk ekspertise framfor å dope seg, sier Olympiatoppens friidrettskonsulent Johan Kaggestad til Dagbladet.

- Jeg kan ikke skjønne at presset er hardt på en avansert klubbløper. I september er jo sesongen nesten slutt, og han veit vel sjøl at den beste medisinen er å ta det med ro, sier Kaggestad.

Han synes det tragisk at noen bevisst doper seg, og at det er synd.

- Samtidig er det bra at systemet fungerer, sier Kaggestad.

Engevik har aldri vært i verdenstoppen, og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl veit at bergenseren aldri har vært innom hos Olympiatoppen. Det er likevel ikke bra at det kommer en dopingsak når «hele verdens fokus» er på Norge og hva det er vi gjør som gjør oss så gode i idrett.

Alltid negativt

- Det er alltid negativt med en dopingsak i norsk idrett, sjøl om utøveren ikke er blant de mest kjente. Men det bekrefter at vi har broddene klare, sier Stensbøl til Dagbladet.

Visepresidenten i Norges friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, mener hele saken er en personlig tragedie.

Det synes også hovedpersonen sjøl.

- Det verste er familien min. De tar dette kjempetungt. Jeg håper bare de kommer over det. Det kom som et sjokk på foreldre og søsken for jeg har ikke sagt noe om dette før i dag, sier Engevik til Dagbladet.

Han forteller at han fikk stoffet fra en kamerat i vektmiljøet.

Engevik står oppført som «avholdsmann» i telefonkatalogen. - Men det er jeg ikke. Det var en spøk fra en kompis, sier han.

JUKSEMAKER: Norna Salhus-løperen Nils Engevik løper her inn til 2. plass på 5000 meter i friidretts-NM i Drammen i fjor. Seinere på høsten dopet han seg før Oslo halvmaraton. I går ble den positive A-prøven offentliggjort.