Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjur Røthe vurderte karrierestopp

NM-vinner Røthe forberedte seg på å si «nå er det slutt»

Sjur Røthe (29) har slitt med ryggen og fått diagnosen revmatisme. Denne vinteren har det til tider gått så trått at han har vurdert karrierestopp.

LYKKELIG: Sjur Røthe fikk en skikkelig opptur etter å ha slitt tungt gjennom sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LYKKELIG: Sjur Røthe fikk en skikkelig opptur etter å ha slitt tungt gjennom sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA/OSLO (Dagbladet): Sjur Røthe (29) imponerte voldsomt, og ble norgesmester på 10 kilometer klassisk fredag.

Det var et sterkt felt som startet i Alta, der det var individuell start. Både Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug var blant de største navnene.

Men Røthe slo dem alle - til tross for fall og stavbrekk.

- Jeg tryna og knakk staven, men hadde helt enorme ski. Jeg er usikker på om jeg har hatt så gode ski før. Gliden var helt... det er noe lureri disse vossingene har funnet på. Jeg trodde nok at gullet var kjørt da jeg falt, men jeg hadde hele tiden et mål om å kjempe om medalje, sier Røthe til Dagbladet.

Forberedte seg på karriereslutt

Røthe, som har slitt med ryggen gjennom flere sesonger, og har fått diagnosen revmatisme, har gått få konkurranser denne sesongen.

- Det har vært et tøff vinter for så vidt, aller mest mentalt, det har vært knallhardt, jeg har vært veldig spent på om jeg skulle klare å fortsette, om det var noe poeng, egentlig. Jeg hadde ikke noen gode opplevelser på ski i starten i år, det var trått, alt var tungt. Det var ikke noe kjekt, sier vossingen.

Etter at OL røk, satte Røthe seg et mål om å gå femmila i Kollen, men var forberedt på at han etter løpet skulle fortelle at nå var karrieren slutt. I stedet er ryggen nå bedre enn på lenge.

- Jeg er ikke i tvil om at jeg kan fortsette karrieren nå. Jeg var veldig i tvil etter Tour de Ski, og da de andre reiste til OL hadde jeg bare et mål om å gå i Kollen. Da så jeg for meg at det kunne bli et renn hvor jeg sa at «nå er det slutt», forklarer Røthe.

Revmatisme

Røthe har altså blitt diagnosert med revmatisme. Det er en fellesbetegnelse for over 200 sykdommer som angriper ledd, muskler, senehinner, nerver, hud, lunger, slimhinner og andre organer, ifølge Lommelegen.

Dette inkluderer blant annet leddgikt og slitasjegikt.

PALLEN: Pål Golberg, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PALLEN: Pål Golberg, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har fått diagnosen min, og jeg har funnet ut av hva som er galt med meg. Det er det som har vært hovedproblemet, jeg har ikke visst helt hva jeg skulle gjøre. Nå trener jeg ganske likt som jeg har gjort før. Det er også betryggende at jeg slipper å gjøre om altfor mye på treningen, for nå trener jeg akkurat sånn at jeg tror jeg skal bli god på ski og det har i alle fall fungert bra på slutten av sesongen, sier Røthe.

Sølvvinner Pål Golberg og Røthe er gode kompiser. De eier blant annet en travhest sammen. Førstnevnte er glad på Røthes vegne.

- Det er imponerende. Han har vel fått orden på det han trenger for å holde sykdommen sin i sjakk. Etter Tour de Ski har det gått en vei for ham. Det er veldig moro. Én ting er å fungere som skiløper, det er jo ikke verdens viktigste greie, men for ham har det handlet mer om å komme i vater i det hele tatt, så da er det jo ekstra gøy at han kommer så fort tilbake også på idrettsbanen, sier Golberg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!