NM-vinner testet positivt på cannabis

Friidrettsforbundet visste ingenting.

Kongepokalvinner Jaysuma Saidy Ndure avla positiv prøve på cannabis under et stevne i juni. Den norsk-gambiske sprinteren slapp imidlertid unna med en advarsel.

Sprinteren vant kongepokalen under friidretts-NM i Askim sist helg. Han ble testet under et stevne i Luzern i Sveits 28. juni. Der løp han inn til 10,28 på 100 meter og 20,41 på 200 meter. Resultatene blir imidlertid strøket som følge av den positive testen.

Når NTB konfronterer sportssjef Ketil Tømmernes med opplysningene, som ligger ute på nettsiden til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), svarer han at det er ukjent for ham. Det samme sier generalsekretær Kjetil Hildeskor.

- Nå må vi områ oss litt og prate med utøveren. Dette var kjedelig, sier Hildeskor til NTB.

Jaysuma Saidy Ndure ble norsk statsborger i fjor, men var i listene oppført som deltaker for Gambia da han løp i Luzern. Det kan være grunnen til at norske idrettsmyndigheter ikke er informert om den positive testen.

NTB har også vært i kontakt med Antidoping Norge (ADN). Heller ikke de er kjent med den positive prøven. De har nå bedt om å få sakspapirene i saken oversendt. ADN ønsker kun avgjørelsen til IAAF.

På IAAFs nettsted står det at utøveren i tråd med reglene for første gangs forseelse ved bruk av cannabis er tildelt en offentlig advarsel og diskvalifikasjon fra alle øvelser i stevnet der prøven ble innhentet.

Ndure vant 100 meter i NM sist fredag på tiden 10,14. Det holdt altså til å vinne kongepokalen i mesterskapet. På grunn av karanteneregler ved skifte av statsborgerskap var han ikke aktuell for Norges lag til VM i Osaka.

FIKK KONGEPOKAL: Jaysuma Saidy Ndure vant nylig kongepokal etter å ha løpet 100 meter på tiden 10,14. Under et stevne i Luzern i Sveits 28. juni testet han imidlertid positivt på cannabis. Foto: SCANPIX
FIKK KONGEPOKAL: Jaysuma Saidy Ndure vant nylig kongepokal etter å ha løpet 100 meter på tiden 10,14. Under et stevne i Luzern i Sveits 28. juni testet han imidlertid positivt på cannabis. Foto: SCANPIX Vis mer

7. august slettet han også den norske rekorden til Geir Moen på 100 meter da han løp inn til sterke 10,07.

(NTB)