Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisvinnere kritiserer Kina

Går ut mot statens Darfur-politikk.

Presset øker på Kina foran OL i Beijing. En rekke nobelprisvinnere, idrettsutøvere, politikere og kjendiser har skrevet under på et brev som kritiserer Kinas Darfur-politikk.

Hollywood-regissøren Steven Spielberg trakk seg tidligere i uken som kunstnerisk rådgiver for Beijing-lekene i protest mot Kinas Darfur-politikk.

Spielberg får nå støtte fra en rekke andre. I brevet som er signert av 80 kjente personer, blant annet åtte vinnere av Nobels fredspris, kreves det at Kina må gjøre mer for å få slutt på volden og konflikten i Darfur.- Kina spiller en spesiell rolle som OL-arrangør for å sørge for at landets handlinger følger de olympiske idealer om fred og internasjonalt samarbeid, het det i brevet til Kinas president Hu Jintao.

Krever handling

Brevet ble sendt til flere britiske medier tirsdag av Crisis Action, en gruppe som jobber for menneskerettigheter.

- Nå som Beijing-OL nærmer seg, kommer vi til å fortsette med å kreve handling fra den kinesiske regjeringen. Vi er klar over Kinas utrolige potensial til å bidra til å få slutt på konflikten i Sudan, het det i brevet.

Den britiske avisen The Independent skrev torsdag at Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK), hadde skrevet under på brevet, men det medførte ikke riktighet. Rogges navn ble fjernet fra senere utgaver av avisen.

- Det var feil at signaturen at hans ble tatt med, sa The Independents nyhetsredaktør Julian Coman til AFP.

STORE PROTESTER: Protestene mot Kina går på brudd menneskerettighetene samt politikken deres rundt Darfur i Sudan. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/SCANPIX
STORE PROTESTER: Protestene mot Kina går på brudd menneskerettighetene samt politikken deres rundt Darfur i Sudan. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/SCANPIX Vis mer

Kina har nære forbindelser til Sudan og er den viktigste importøren av sudansk olje. Kina har også solgt våpen videre til Sudan og forsvart Khartoums politikk i Darfur i FNs sikkerhetsråd.Ifølge eksperter har 250.000 mennesker blitt drept og 2,5 millioner fordrevet fra sine hjem siden Darfur-konflikten startet i 2003.

Skuffet over Spielberg

OL-arrangørene svarte på kritikken fra Spielberg torsdag. Arrangørene mener at den kinesiske regjeringen gjør alt den kan for å løse Darfur-krisen.

- Vi er skuffet over kommentarene hans. Det å koble Darfur-saken til OL vil ikke hjelpe med å løse saken, og det passer ikke med den olympiske ånd som skiller idrett fra politikk, sa arrangørkomiteen i en uttalelse til AP.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet sa torsdag at Kina jobber med FN for å løse konflikten i Darfur.

- Det er forståelig at noen ikke forstår Kinas Darfur-politikk. Men jeg er redd noen personer har skjulte motiver, og dette kan vi ikke akseptere. Kina er også bekymret over den humanitære krisen der, men vi har spilt en positiv og konstruktiv rolle for å få til fred i Darfur, sa talsmann Liu Jianchao.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media