Therese Johaug dopingtatt:

Nødvendig ærlighet, men dette kan skjerpe straffen

Start suspensjonen nå.

HELT ÅPEN:  Mens landslagslegen ikke husker om han bare ga tuben til Therese Johaug, forteller Therese  at hun også fikk pakken. Det er en ærlighet som kan gi mer straff, men som samtidig ytterligere styrker henes troverdighet. FOTO: Thomas Rasmus Skaug.
HELT ÅPEN:  Mens landslagslegen ikke husker om han bare ga tuben til Therese Johaug, forteller Therese  at hun også fikk pakken. Det er en ærlighet som kan gi mer straff, men som samtidig ytterligere styrker henes troverdighet. FOTO: Thomas Rasmus Skaug. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

THERESE JOHAUGS advokat Christian B. Hjort har valgt en troverdig linje i forsvaret av langrennsløperen. Det er riktig å få fram hver eneste detalj så fort som mulig. Ikke for å dekke det umettelige nyhetssuget både hos oss og i de andre langrennsnasjonene, men for å begrense inntrykket av et fordekt norsk dopingregime.

Derfor er det nødvendig ærlighet når Hjort nå til TV2 presiserer at Therese fikk selve pakningen i hånda ved frokostbordet i Livigno 3.september, og at også hun sannsynligvis overså dopingmerkingen på pakken.

Men denne ærligheten er åpenbart et moment som kan skjerpe straffeutmålingen.

FOR der Therese hverken snakket om pakning eller tube på pressekonferansen på torsdag, var landslagslege Fredrik S. Bendiksen usikker på hvorvidt han ga henne begge deler.

Da spørsmålet om dette kom opp, hadde Therese allerede forlatt rommet. Siden har dette kjøpet fra apoteket i Livigno stått sentralt for troverdigheten til forklaringen fra utøver og lege, og til slutt styrket seg gjennom kvitteringen som sammmenfaller helt med Bendiksens fortelling.

At Therese nå via sin advokat understreker at hun fikk hele pakningen er også fint for troverdigheten, men svekker derimot hennes juridiske sjanser for lav straff.

FORTSATT vil advokaten ha undersøkt om det virkelig var en dopingadvarsel på den pakningen Therese fikk i hånda, men det framstår som et halmstrå. Dette produktet er med overveiende sannsynlighet tilstrekkelig merket. Om da ikke et eventuelt klistremerke med strekkodene på pakningen var plassert over advarselen.

Akkurat det vet ikke Therese noe om. Hun så jo ikke på pakningen. Uten den nødvendige pappesken, er dette også umulig å fastslå. Dermed blir landslagslegens feil også Thereses feil, og det forsterker graden av uaktsomhet.

TIL SLUTT blir det nettopp disse gradene som avgjør lengden på Therese Johaugs eventuelle utestengelse. Der saken i seg selv er blitt innskrenket til å gjelde bruken av en anabol leppesalve helt uten betydning for hennes prestasjoner både i treningsarbeidet eller skisporet, er denne opplysningen viktig for de som skal avgjøre straffereaksjonen.

Selve dopingsystemet er avhengig av den enkelte utøvers ansvar, og krever en aktsomhet langt utover det vi andre praktiserer når vi velger riktig salve for såre lepper.

SLIK påvirker også Thereses presisering sannsynligheten for at hun ikke slipper unna bare med en advarsel. I lys av det internasjonale presset for å få henne suspendert umiddelbart, blir det da riktig å vurdere dette spørsmålet på nytt.

Der det var meningen at påtalenemnda skulle samles midt i denne uka for å få en foreløpig rapport fra etterforskningen, blir det like greit om Therese Johaug tar avgjørelsen for dem og selv ber om å bli utestengt.

En slik beslutning rimer med hennes egen åpenhet, og i lengden er det uansett denne ærligheten som står seg.

Regelbrudd og straff er en ting. Å være trygg på at du ikke har ønsket å gjøre noe galt, er noe helt annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer