1-0: Mohammed Abdellaoue driblet vekk to tsjekkiske forsvarsspillere og sendte ballen forbi en av verdens beste keepere, Petr Cech. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
1-0: Mohammed Abdellaoue driblet vekk to tsjekkiske forsvarsspillere og sendte ballen forbi en av verdens beste keepere, Petr Cech. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

- Noe av det beste jeg har sett på lenge

Drillo mektig imponert av egne spillere etter 3-0 mot Tsjekkia.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Tsjekkia 3-0.

Drøyt tre uker før kampene mot Island og Danmark i EM-kvaliken, viste Norge svært lovende takter hjemme mot Tsjekkia.

Mohammed Abdellaoue (2) og John Arne Riise scoret målene i en imponerende - og fullt fortjent - 3-0 seier.

- Etter en relativt blek prestasjon mot Litauen, var vi avhengig av å løfte oss. Det gjorde vi. Første omgang er noe av det bedre jeg har sett av et norsk landslag på veldig lenge.

- Annen omgang var litt mer «Hawaii» og perioder hvor vi hadde dårligere kontroll enn i første. Men alt i alt var det veldig bra I annen omgang også. Kontringene våre satt bedre enn på lenge. Spillet mot etablert etter at vi strukturerte litt mer, så også ut til å falle heldig ut, sier Egil «Drillo» Olsen på pressekonferansen etter kampen.

2-0: John Arne Riise fanget opp en tsjekkisk klarering, kombinerte med Simen Brenne, og hamret ballen via Petr Cech og i mål.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
2-0: John Arne Riise fanget opp en tsjekkisk klarering, kombinerte med Simen Brenne, og hamret ballen via Petr Cech og i mål. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Han var fornøyd med samtlige norske spillere, og håper kampen vil gi økt selvtillit i laget.

- Jeg skal vokte meg vel for å si selvtillit, men det er alltid gunstig å vinne fotballkamper, og vi viste at vi hadde flere alternativer på  plasser hvor det er stor konkurranse, og at bredden i toppen har blitt større. Det er jo hyggelig å registrere, sier Drillo.

- Vi var elendige Tsjekkias landslagstrener Michal Bilek var selvsagt svært skuffet over sitt mannskap.

- En elendig forestilling av oss. Vi var trege. Det er vanskelig å forklare hvorfor vi spilte så dårlig. Vi har en viktig kamp mot Skottland om tre uker, og dagens resultat bekymrer. Norge var bedre enn oss. sier Bilek etter kampen.

- Jeg er skuffet. Vi tapte alle dueller. Vi var fryktelig dårlige. Jeg er utrolig skuffet. Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltspillere. Det var en dårlig forestilling kollektivt, fortsatte han.

Første seier mot Tsjekkia Norge hadde aldri slått Tsjekkia i landslagssammenheng - ei heller tidligere Tsjekkoslovakia. To ganger i moderne tid har tsjekkerne stått i veien for norsk sluttspilldeltagelse: Foran EM i 1996 og foran VM i 2006.

- Det var niende forsøk, og første seier, så det er ekstra hyggelig. De har jo påført meg, for å bruke det uttrykket, det største tapet noensinne på Ullevaal stadion. De slo oss 3-2, sier Drillo med et smil.

3-0: Moa viste seg som sikkerheten selv på det feilaktig idømte straffesparket.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
3-0: Moa viste seg som sikkerheten selv på det feilaktig idømte straffesparket. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Jeg vet det er litt blærete. Men det er jo sant, legger han til.

Det var med andre ord et landslag Norge har hatt et historisk dårlig tak på som gjestet Ullevaal i generalprøven før høstens avgjørende EM-kvalifiseringskamper.

Men det var også et Tsjekkia som aldri har klart å erstatte den gylne generasjonen som dannet stammen i et av verdens beste landslag fra midten av 1990-tallet og fram til midten av 2000-tallet, og som nå har dalt til en anonym 38.-plass på FIFA-rankingen.

Bedre offensivt Egil «Drillo» Olsens utvalgte tok sommerferie etter en tam og uinspirert forestilling mot Litauen i juni.

Avbrekket så imidlertid ut til å hjulpet godt både på kropp og sjel, for det var en helt annen innstilling og intensitet i det et gjennomført godt norsk landslag foretok seg på en småkjølig augustkveld på nasjonalarenaen i Oslo.

Drillo hadde på forhånd annonsert at han ville se Norge produsere mer mot etablert forsvar. Sjanseskapingen var det ingenting å se på - ei heller uttellingen - men det kom mot et tsjekkisk lag i kronisk ubalanse. Begge sidebacker stormet i angrep så fort muligheten bød seg, og etterlot oseaner av rom for Norge å utnytte.

- Vi fikk kontringsmuligheter, og det var vi klar over. Vi har studert Tsjekkia nøye og vi visste om svakhetene deres. I dag tok vi kontringene helhjertet tidlig. Vi klarte dessverre ikke å avslutte alle like bra. Hadde vi gjort det, hadde vi vunnet enda mer. Vi hadde en del kontringsmuligheter som kunne gitt oss enda store sifre,  men vi svikter I den siste delen. Men viljen til å ta dem med mange folk og i stor fart, var der, sier Drillo til Dagbladet.

Allerede i åpningssekundene kom de første indikasjonene på at dette skulle bli en god landskamp sett med norske øyne da man vant en tidlig corner, og både Morten Gamst Pedersen, og ikke minst Kjetil Wæhler, som headet i tverrliggeren, kom til gode muligheter før det smalt fra Mohammed «Moa» Abdellaoue halvveis ut i første omgang.

Moa-perle Det så ut til at Moa og Tom Høgli var i ferd med å ødelegge for hverandre da marginene ville det til at førstnevnte skulle komme seg ut av situasjonen med ballen i beina.

Med noen lekre dragninger etterlot han Tomas Sivok og Tomas Hübschman sprellende før han med et strålende venstrebeinsskudd fant den lille åpningen Petr Cech hadde etterlatt ved første stolpe.

- Det er høy klasse på den første goalen. Få som gjør det etter ham. Der er Moa eksepsjonell, sier Drillo.

En klassescoring av en spiss som for kvelden ikke bare virket kapabel til å ta ansvar dersom John Carew ikke skulle klare å komme seg i form i løpet av fire intense treningsuker med West Ham, men også i stand til å gjøre spissrollen til sin egen.

- Carew får vi bare følge. Moa gjorde det vi forventet av ham. Han er i bra form, og han er en måltjuv. Den første goalen er det meget høy klasse over. Det er få som scorer den typen mål. Der er Moa eksepsjonell, sier Drillo.

Norge fortsatte i samme sjansekapende spor, og fortsatte å rulle opp muligheter fram mot pause.

Spillemessig jevnet det seg ut i annen omgang, men uttellingen ble bedre.

Faktisk kom tsjekkerne til omgangens første mulighet etter 67 minutter da Tomas Rosicky viste et lite prov på hvorfor han i sin tid ble omtalt som fotballens Mozart med en lekker stikker til Tomas Pekhart. En tålmodig Rune Almenning Jarstein ventet ham ut, og klarte å rydde opp.

Drøyt 20 minutter før slutt hadde Erik Huseklepp akkurat tvunget fram en klasseredning fra Cech da Norge maktet å opprettholde trykket på tsjekkerne. En corner ble bare halvveis klarert og fanget opp av John Arne Riise, som stusset videre til innbytter Simen Brenne, som igjen stusset ballen inn bak forsvaret. Der kom Riise stormende, nølte ikke og klinket ballen via fingertuppene til Cech og mål.

Tarik fikset straffe En lystig kveld var ennå ikke omme, og minuttet før slutt kom Norge på en helhjertet overgang. Tarik Elyounoussi, som hadde et kort, men friskt innhopp, ble spilt aleine igjennom med Cech.

NÆR 1: Morten Gamst Pedersen var nære å gjøre 2-0. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
NÆR 1: Morten Gamst Pedersen var nære å gjøre 2-0. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

Chelsea-keeperen strakk ut en teleskoparm og var først på ball, men dommer Alan Black fra Nord-Irland tolket det som om FFK-spilleren ble felt og dømte et straffespark Norge strengt tatt ikke hadde krav på.

Den tok Moa på selvsikkert vis, og dermed fastsatte han sluttresultatet til bunnsolide 3-0 mot et landslag Norge altså ikke hadde slått på åtte forsøk.

Kampen kunne riktignok blitt annerledes dersom assistentdommerene hadde latt tvilen komme Tsjekkia tilgode i tre offsideavgjørelser, som alle var gale.

NÆR 2: Christian Grindheim var også nære scoring etter klabb og babb i feltet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
NÆR 2: Christian Grindheim var også nære scoring etter klabb og babb i feltet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer