STOR SEIER: Martin Johnsrud Sundby har slitt med hjerteproblemer. Derfor var dagens 13.-plass en stor seier for stafettverdensmesteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug
STOR SEIER: Martin Johnsrud Sundby har slitt med hjerteproblemer. Derfor var dagens 13.-plass en stor seier for stafettverdensmesteren. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Noe av det største jeg har opplevd som skiløper

Martin Johnsrud Sundby (27) var blank i blikket etter prestasjonen han trodde var umulig.

SJUSJØEN (Dagbladet): Torsdag fortalte Sundby for første gang om hjerteproblemene som har plaget ham i høst. På en løpetur 19. september begynte plutselig hjertet å slå ukontrollert.

VM-helten fra Holmenkollen var rett og slett redd for å dø.

Det viste seg å være ufarlige hjerterytmeforstyrrelser. Men Sundby har slitt med å overbevise seg om at det faktisk er ufarlig. Langrenn og trening har kommet i andre rekke.

Forventningene var derfor små foran lørdagens verdenscupåpning på Sjusjøen. Og gleden tilsvarende stor da 27-åringen fikk til et av karrierens beste fristilrenn og ble nummer 13.

- Så mye følelser - En stor seier for meg. Noe av det største jeg har opplevd som skiløper. Det er faktisk helt utrolig, innrømmer han overfor Dagbladet - med tårer i øynene.

- Det er så mye følelser. Hundre kilo har forsvunnet fra skuldrene mine. Klart jeg er rørt, sier Sundby

Og fortsetter:

- Og det beste er at jeg ikke tenkte en eneste hjertetanke på 15 kilometer. Jeg klarte å ha fokus på å gå teknisk godt på ski. Da spiller det mindre rolle at formen ikke er helt topp. Jeg har tross alt bare trent 40 prosent av det jeg normalt ville gjort.

Var ikke klar Resultatet og opplevelsen betyr at han endelig kan se framover.

- Jeg var skitnervøs før start. Mentalt var jeg ikke klar i det hele tatt. Nå er jeg glad for at jeg startet. Det gir ny motivasjon, fastslår han.

- Hva blir opplegget framover?

- Vi må sette oss ned og legge en plan. Det mest fornuftige er nok å stå over Kuusamo neste helg. Jeg må prøve å få lagt ned en skikkelig treningsjobb de neste ukene, så kan jeg kanskje være klar til Davos og Rogla de to siste helgene før jul. 15 km klassisk fellesstart i Rogla, er et løp som bør passe meg veldig bra, sier Sundby.

Glad Northug Også lagkameratene gleder seg over at han er på full fart tilbake.

- De betyr mye for Martin og for laget. Vi trenger ham, sier Petter Northug.

Søndagens stafett går imidlertid uten Sundby. Der stiller Norges førstelag med Eldar Rønning, Finn Hågen Krogh, Lars Berger og Petter Northug.