Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Noe av det største man kan vinne som et lag

Overlykkelig Grøndahl Jansen etter podie-opptreden.

NY SEIER: Grøndahl Jansen og Jumbo-Visma på podiet etter lagets andre seier på like mange dager i Tour de France. FOTO: Getty Images.
NY SEIER: Grøndahl Jansen og Jumbo-Visma på podiet etter lagets andre seier på like mange dager i Tour de France. FOTO: Getty Images. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRÜSSEL (procycling.no): Den gule toget til Jumbo-Visma glefset til seg en ny dag i gul trøye, da lagtempoen over 27,6 kilometer i sentrum av Brüssel.

Den nederlandske satsingen gjorde unna sitt siste pressetreff i hjemlandet, før rytterne reiste rett videre til en nærliggende flyplass og gjorde unna den siste terpingen på lagtempo foran starten av Tour de France.

Ingenting skal overlates til tilfeldighetene under Jumbo-Vismas vei til toppen av internasjonal sykkelsport. De har blant annet et nært samarbeid med Universitetet i Maastricht, og nettopp lagtempo er enkelt overførbart til en rekke vitenskapelige fagområder.

Før laget stormet ned fra startrampen søndag hadde rytterne varmet opp på matchende, gule ruller fra Tacx foran kjølende vifter og iført frysevester, til tross for at temperaturen i den belgiske hovedstaden knapt bikket 20 grader på det varmeste.

- Vi trente på lagtempo allerede i vinter og vi har trent på det de siste ukene. Vi har fått utviklet de beste draktene, vi har satt sammen et lag spesielt med tanke på Tour de France, men også med tanke på lagtempoen. Vi har tatt i bruk matematikere for å finne den beste sittestillingen. Dette er et prosjekt som fremdeles vokser og vi kommer til å bli enda bedre i årene som kommer, fortalte Mike Teunissen.

- En voksen mann som står og gråter
Med på laget var selvsagt også Amund Grøndahl Jansen. Rytteren fra Haga på Romerike tok seg friheten med å sykle iført den norske mestertrøya (landevei) under rekognoseringen før alvoret startet.

Da laget startet sist, var Dylan Groenewegen den første som slapp fra halen. Nordmannen, nå antrukket i korrekt gul Jumbo-Visma-drakt, ble tvunget til å slippe etter omtrent to mils sykling. Det var for så vidt planlagt da 25-åringen brant av fyrstikkene sine underveis for å knipe tid til konkurrentene der det var mulig i løypa.

Ved første passering smalt nederlenderne inn til en tid som var hele 14 sekunder raskere enn Team INEOS og 12 sekunder bedre en Deceuninck-Quick Step.

Derfra og inn var det egentlig ingen tvil om at forsvaret av Teunissens gule trøye ville bli vellykket. Etterpå møtte procycling.no en svært lykkelig nordmann etter å ha blitt hyllet på podiet sammen med lagkameratene sine.

- Denne lagtempoen vi hatt i bakhodet lenge. For et lag er en lagtempo noe av det største man kan vinne. Det er enormt stort å vinne en etappe med Dylan, men å vinne en lagtempo er noe helt eget. De som har jobbet mest med det. Mathieu Heijboer (trener i Jumbo-Visma-systemet) har tårer i øyene. En voksen mann som står og gråter i mixed zone, forteller Grøndahl Jansen til procycling.no.

- Hva betyr det for deg?

- Det er stort. Det er barndomsdrømmen å stå der på podiet og være med på et vinnerlag. Det er det man alltid har drømt om.

Hadde planlagt trøyebytte
Selvsagt vår lagets mål å ta gult på rittets første dag, men neppe via Teunissen. Når så Groenewegen smalt i asfalten med halvannen kilometer igjen til målstreken lørdag, så ble den planen endret raskt. Sinnssykt raskt!

At Teunissen skulle toppe den samme etappen med seier, var det ingen som hadde sett for seg. Ifølge teamsjef Nico Verhoeven vanket det så vel øl, som vin og champagne ved Van der Valk Hotel ute ved flyplassen.

Etter at herr Groenewegen hadde fått plastret sine sår, deltok han også i festlighetene for lagkameraten sin.

- Litt rart at det ikke er Dylan som er i gult?

- Etter i dag er det ikke veldig rart. Jeg tror vi regnet med at han skulle få det uansett, når vi prøvde å vinne i dag, svarer Grøndahl Jansen.

- Men når dere planla lagtempo og hvordan dere skulle starte TDF, var det sikkert for å få Dylan inn i gult?

- Dylan skulle i gult etter første etappe, det var målet. Etter andre etappe så skulle noen andre inn i gult, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Gul trøye under press
Spørsmålet blir hva slags strategi laget velger under mandagens etappe. Den har nemlig fire kategoriserte stigninger på de siste fire mila. Det er ikke de lengste bakkene, men typiske knekkere man finner i Ardennene og videre over landegrensa til Frankrike og avslutningen i Épernay.

Går man raskt over favorittsjiktet der, kan man se for seg navn som Julian Alaphilippe, Adam Yates, Vincenzo Nibali, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Jakob Fuglsang, Michael Matthews og Dan Martin. Altså en salig blanding mellom sammenlagtryttere mer rendyrkete puncheurs.

- Gul trøye utover nå, hvor viktig blir det å beholde den, og hva gjør dere i morgen, for da blir det mye tøffere?

- Det er ikke helt min oppgave å bestemme ennå. Jeg får se hva de sier på møtet i morra, svare Grøndahl Jansen.

- Går det an å gjøre noe med Mike Teunissen der?

- Jeg har ikke sett veldig nøye på det. Vi har Mike og Wout som helt klart kan gjøre noe der, så får vi se hvordan vi skal spille det underveis. Det er nok andre lag som har større favoritter som kanskje må ta hoveddelen av å hente inn et brudd.

- Det ser litt sånn Alaphilippe-aktig ut da?

- Ja, så da må Quick Step bidra litt med å kontrollere det i morgen, sier han taktisk.

PS!: Teunissen har et halvt minutt eller mer tid til noen av de argeste konkurrentene på morgendagens etappe. Geraint Thomas (INEOS +30), Julian Alaphilippe (+31), Michael Matthews (+36) og Michael Woods (+38) er blant de som ligger nærmest. Det venter også 10 bonussekunder til vinneren på streken, samt 6 sekunder til nummer to og 4 til tredjemann.Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no