Maren Lundby:

- Noe av det verste

Maren Lundby (26) grøsser av fallet til Daniel-André Tande (27). Lørdag kan det komme et vedtak som gjør at hun selv slipper til i skiflygingsbakken.

GRØSSER: Maren Lundby. Foto: Terje Pedersen / NTB
GRØSSER: Maren Lundby. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er noe av det verste jeg har sett på TV, sier Maren Lundby til Dagbladet.

Tankene går tilbake til mars og Planica. Først denne uka ble Daniel-André Tande skrevet ut fra Akershus universitetssykehus etter fallet i den slovenske monsterbakken. Men opptreningstida vil fortsatt være lang.

Lundby beskriver fallet som «skikkelig fælt». Lørdag kan det komme et vedtak som gjør at hun selv slipper til i skiflygingsbakken til vinteren. Da skal verdenscupkomiteen diskutere et forslag fra Norge om damene skal «få adgang» til Vikersund under hoppturneringen Raw Air i 2022.

BRUTALT: Daniel-André Tande ble kastet nedover Planica-bakken 25. mars. Foto: NTB
BRUTALT: Daniel-André Tande ble kastet nedover Planica-bakken 25. mars. Foto: NTB Vis mer

Dette vil i så fall være en historisk begivenhet.

- Dette får meg til å tenke ekstra over hva vi driver med. Men jeg vil ikke si at fallet til Tande har gjort noe med viljen min til å hoppe skiflyging, forteller Lundby til Dagbladet.

BEVISSTLØS: Daniel-André Tande ble fraktet ut av bakken med båre. Foto: NTB
BEVISSTLØS: Daniel-André Tande ble fraktet ut av bakken med båre. Foto: NTB Vis mer

Hele det internasjonale hoppmiljøet har vært preget av dramaet rundt Tande de siste ukene. Etter fallet måtte han legges i kunstig koma. Han har operert kragebeinet. Rystelsene i hodet gjør at han må ta det med ro i lang tid framover.

Om den skrekkelige hendelsen sier Lundby:

- Jeg skjønte fort at det var veldig alvorlig. Jeg tror det er noe av det verste jeg har sett på TV. I tillegg kjenner jeg fyren veldig godt. Det var skikkelig fælt, faktisk. Jeg fikk ordentlig klump i magen.

Hun fortsetter:

- Jeg fulgte hoppet på live ticker på nettet. Jeg forsto at det var noe da han hoppet veldig kort. Deretter gikk jeg inn på Twitter. Og da kom videoen av fallet opp. Det var ikke noe trivelig i det hele tatt.

ILLE: Daniel-André Tandes fall i Planica. Video: NRK / Bryan Sutterer Vis mer

- Hva gjør dette med interessen din for å hoppe skiflyging?

- Oftere og oftere går det bra i forbindelse med sånne fall. Det er også færre av disse fallene. Det er greit å bli minnet om risikoen ved å drive med dette. Men det har ikke gjort noe med viljen min til å hoppe skiflyging, understreker hun.

Bertil Pålsrud sitter i hoppkomiteen for Norge i Det internasjonale skiforbundet FIS.

- Hvordan er gangen i saksprosessen etter forslaget fra Norge?

- Først skal det opp i verdenscupkomiteen lørdag. Hvis det går gjennom der, skal det opp i hoppkomiteen i midten mai. Men er det positivitet i verdenscupkomiteen, er det veldig få hindre som stopper forslaget.

SPENT: Bertil Pålsrud (t.h.) er spent på om Norges forslag om hopp for damer i Vikersund går igjennom. Foto: NTB
SPENT: Bertil Pålsrud (t.h.) er spent på om Norges forslag om hopp for damer i Vikersund går igjennom. Foto: NTB Vis mer

- Tror du søknaden vil gå igjennom?

- Det er vanskelig å si. Vi har erfart at Norge har et litt annet tempo i utviklingen av damehopp enn en del andre nasjoner. Det er ingen tvil om at det er bred enighet om at damehopp skal utvikles. Diskusjonen går mer på hva som er riktig rekkefølge. Det er spennende å se hva som er status nå. Det er vanskelig å si, faktisk, påpeker Pålsrud.

Møtet i verdenscupkomiteen foregår digitalt og vil være et nytt slag om likestilling i hoppbakken.

Alle hoppnasjonene er representert i det digitale møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer