Juks med fluor i norsk langrenn

Noe er råttent i norsk langrenn

De skuffende testresultatene fra fluorkontrollen i Hovedlandsrennet er en stor etisk utfordring for hele langrennsmiljøet.

JUKS I DET SKJULTE: Kontrollene under årets Hovedlandsrenn for 15 -og 16-åringer viste at halvparten av de som ble testet gikk med ulovlig fluor under skiene. FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix
JUKS I DET SKJULTE: Kontrollene under årets Hovedlandsrenn for 15 -og 16-åringer viste at halvparten av de som ble testet gikk med ulovlig fluor under skiene. FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er slett ikke på topp nasjonalt nivå at holdningene svikter i norsk langrenn. Opplysningene om omfattende brudd på forbudet mot fluor under vinterens Hovedlandsrenn for 15 -og 16-åringer, viser hva norsk idrett generelt og norsk skisport spesielt sliter med:

  • De voksnes ambisjoner om å lage stjerner av barna er på ville veier.

Under Hovedlandsrennet på Gålå for fire uker siden fant kontrollørene spor av forbudt fluor på halvparten av de 48 skiene som ble testet. Dette rennet er tenåringenes prestisjekonkurranse med over 800 deltakere. Her sluses alt av norske skitalenter gjennom, men bare noen få av dem kommer til å bli topp seniorløpere.

De som blir virkelig flinke, er sannsynligvis ikke de som har fått ski med helsefarlig fluor for å jukse til seg noen sekunder på bedre glid. De som heller tar et tap.

Fordi motgang gjør dem bedre rustet til å gjøre all den jobben som kreves for å nå toppen i denne idretten.

SLIK er dette jukset dessverre en bjørnetjeneste for de få som virkelig måtte ha en sjanse til å bli blant verdens beste langrennsløpere. Noe dummere enn å gi tenåringer falske fordeler i renn kan du knapt gjøre om du har skyhøye håp på ungenes vegne.

Og hvorfor skjer det. Kanskje som Astrid Uhrenholdt for en stund siden betraktet alt strevet med å presse framgangen ut av unge kropper og sinn:

- Av og til lurer jeg på om ungene er blitt de nye trofeene våre, sa Astrid den gang til Aftenposten, og advarte mot en profesjonalisert barneidrett:

- Det virker som om mange tenker at barneidrett skal være som toppidrett i en lightversjon, til tross for at de aller fleste av dagens toppidrettsutøverne aldri hadde det sånn som barn, fortalte hun fra hverdagen sin i det store norske skimiljøet.

Og møtet med de voksnes falskhet.

FOR denne svindelen er i utgangspunktet signert de voksne. På slike renn blir tilnærmet all preparering av ski gjort av støtteapparatet enten gjennom krets og klubb eller av foreldrene selv. De unge løperne er altså i utgangspunktet ikke innblandet.

Foreløpig er det ukjent om de i det hele tatt visste hva som var blitt gjort med skiene deres da denne sabotasjen skjedde i Hovedlandsrennet . Skiforbundet kommer til å ettergå alle de ulovlige prøvene med besøk til de klubbene det gjelder. Da vil man etter hvert få et bilde av hvor svikten ligger.

Nå virker den mest av alt skremmende stor.

For la det ikke være tvil selv om dette er en regel som ikke følges opp med disk av den enkelte løper:

  • Å bryte forbudet mot fluor er juks som gir en klar konkurransefordel.

Altså slik juks som straffes med dom og skam så fort de voksne ikke lenger skyver tenåringene foran seg.

AT halvparten av alle kontrollerte ski viser tegn til ulovlig fluor, kan i verste fall speile den utstrakte skepsisen mot å innføre forbud mot bruk av fluor for utøvere 16 år og yngre. Da enkelte av klubbene i Akershus og Oslo i 2017 startet aksjonen «Tøffest uten fluor» for å få gjennomført et forbud mot dette helse -og miljøfarlige stoffet, slet ledelsen i langrenn med å få samlet hele sporten.

Sterke lokale krefter landet rundt ønsket ikke noen slik innblanding i konkurransene. Da kretslederne i Ski-Norge var samlet til møte for å ta en avgjørelse i spørsmålet, fikk de utdelt et anonymt brev fra en skimamma:

- Jeg kan med 100 % sikkerhet si at jeg kommer til å legge fluor til KM (Kretsmesterskap) og HL (Hovedlandsrenn) , så lenge det ikke finnes noen mulighet til å kontrollere om noen andre har fluor under skia. Og jeg tror det er svært mange som tenker det samme som meg i resten av ski-Norge, skrev hun.

Stor tydeligere kan ikke ukulturen blant de voksne vises.

jukses det altså selv når det blir varslet kontroll. Hvor omfattende ukulturen egentlig er, synes imidlertid usikkert på tross av de svært negative testresultatene.

Dette er en helt ny testmetode der også selve metoden vil bli evaluert videre. I beste fall kommer enkelte av funnene som en følge av at skiene ikke er tilfredsstillende rengjort etter tidligere fluorbruk. Eller at de børstene som er blitt brukt i jobben med å få en perfekt såle, har vært forurenset etter kontakt med andre fluorpreparater.

For det var ingen tegn til juks da denne kontrollen ble gjennomført på Gålå. Der leverte samtlige tilsynelatende gladelig fra seg skiene. Den positive stemningen for å bli testet var så god at den står i sterk kontrast til resultatene. Det gjelder også en sammenlignende test rett etter. Under Ungdomsbirken var nesten samtlige av løperne lojale til forbudet. Der var det bare ti prosent triste funn, og halvparten av disse fluorsporene lå i grenseland..

Men reflekterer det bare at Hovedlandsrennet er mye viktigere for de voksne enn Ungdomsbirken?

OM svindelen er så utbredt som den første testen viser, står langrenn foran et omfattende kontrollarbeid. Allerede før resultatene ble kjent, har det vært et press på å få innført testing under mange flere renn. Nå øker det trykket.

Men det å kontrollere bredt, er å ta sporten inn på et feil spor. Dette er et spørsmål om holdninger, og kan bare løses gjennom åpenhet om verdier i hele miljøet. Altså akkurat slik som Skiforbundet selv har valgt å åpne opp for denne vanskelige saken ved å publisere disse stygge testresultatene på forbundets egne nettsider før hver enkelt klubb har fått beskjed. For dette er bokstavelig talt en voksen utfordring for hele miljøet.

For nå er noe råttent i norsk langrenn, og de voksne dette gjelder må konfronteres med det i en ærlig etisk debatt om hva vi vil med ungdomsidretten vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer