Noe for deg, Thomas?

FALUN (Dagbladet): Denne langrennsjenta, Julia Tchepalova (21) fra Russland, har mye til felles med Thomas Alsgaard. Hun skal ta over den nasjonale langrennstronen, akkurat som Thomas.

Hun har OL-gull på 30 km fristil, akkurat som Thomas. Hun har ingen kjæreste heller, akkurat som Thomas.

Da Julia Tchepalova skøytet inn til gull på tremila i Nagano, minnet det kraftig om Thomas Alsgaards gulldans på tremila under Lillehammer-lekene fire år tidligere. Begge sto for en av lekenes store skreller da de tok sine første internasjonale gullmedaljer individuelt.

- Julia har mange beundrere. De skriver brev og forklarer seg. Men hun har ikke valgt ennå, sier treneren og faren Anatoli Tchepalov til Dagbladet.

- Hva med Thomas Alsgaard?

- Hun lar seg absolutt inspirere av Alsgaard - som skiløper, sier Tchepalov og smiler.
- Men vi har plukket opp mer av friteknikken til Bjørn Dæhlie, legger han til.

I hjembyen Komsomolsk an Amur 7000 kilometer fra Moskva, nær grensa til Japan, har han trent datteren siden hun begynte med langrenn i 9- 10 årsalderen.

Født som stjerne

- Julia ble født inn i langrennssporten. Var med meg da hun var liten, sier Anatoli Tchepalov som har trent langrennsløpere i over 20 år.

Også for Thomas Alsgaard betydde faren mye. Per Alsgaard jobbet nært sammen med sønnen helt til han døde i 1996.

Sjøl vet Julia ikke hva hun skal si om den norske fristilskongen:

- Alsgaard er en skiløper som alle andre. Jeg kjenner ham ikke noe særlig.

Det har hun ikke rukket ennå.

Ble rik

For Julia Tschepalova ble livet snudd opp ned da hun knuste forhåndsfavorittene og vant OL-gull på 30 km i Nagano. Den russiske staten har lovet 100000 dollar til hver eneste av de russiske gullvinnerne individuelt.

- Trodde bare jeg skulle få gå stafetten i OL, sier hun.

Nå venter hun på den STORE lønningsdagen:

- Vi har ikke sett noe til pengene ennå. Hva de skal brukes til, får Julia bestemme sjøl, fastslår faren.

Julia er utdannet på et sportsakademi og jobber som sportsinstruktør.

- Hun har alltid trent aleine og gått egne veier, sier faren.

Det har Thomas Alsgaard også gjort.

Bjørn og Jelena

Med 7000 kilometer å reise, trener Julia sjelden sammen med de andre russiske langrennsjentene. Likevel er det hun som nå skal ta over hegemoniet etter Jelena Välbe, Larissa Lazutina og Ljubov Egorova.

I Norge er Thomas Alsgaard allerede i ferd med å legge Bjørn Dæhlie bak seg. I dag vinner Thomas verdenscupen sammenlagt med normalt resultat på 10-kilometeren i Falun.

For Julia er det meste fest og moro akkurat nå. Hun satset sjela og gikk som en gal - men tapte - i kampen om gullet på gårsdagens sprintstafett.

Thomas Alsgaard kuttet ut stafetten og lå på hotellet og slappet av. Men han har tross alt tre OL-gull allerede. Og langt viktigere oppgaver i dag.

<B>SJARMERENDE:</B> Russiske Julia Tchepalova sjarmerte de fleste på pressekonferansen i Falun. - Julia har mange beundrere. De skriver brev og forklarer seg. Men hun har ikke valgt ennå, sier pappa Anatoli til Dagbladet.