- Noe mindre enn 5-1-seier er en skuffelse

Svenskene har seks strake tap, men strutter av selvtillit foran kampen mot Norge.

SVENSKE STORFAVORITTER: Sverige vant enkelt i to oppkjøringskamper mot Norge i Jordal Amfi sist måned. I kveld «alle» i nabolandet svensk storseier, når Norge er motstander i åpningskampen i VM.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
SVENSKE STORFAVORITTER: Sverige vant enkelt i to oppkjøringskamper mot Norge i Jordal Amfi sist måned. I kveld «alle» i nabolandet svensk storseier, når Norge er motstander i åpningskampen i VM. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

Følg Sverige - Norge i vårt hockeystudio kl. 20.15 i kveld!

(Dagbladet): «Den svenske skammen», raste svenske aviser etter det sensasjonelle tapet mot Norge i fjor.

Norge vant kampen på straffer, den første triumfen mot storebror i VM-sammenheng noensinne.

I kveld møter vi våre gode naboer til nok en åpningskamp. Som vanlig er vi store underdogs, ikke minst siden kampen spilles i svenskenes egen storstue Globen, og i Sverige ser de fleste det som utenkelig at Norge skal by på problemer.

- Det svenske folket forventer en total overkjørsel, med tanke på at vi har 13-14 NHL-spillere hvor flere er av verdensklasse. Men innad i laget tror jeg man lærte mye av tapet mot Norge i fjor. Det hjelper ikke med masse meritter i NHL, VM-gull og alt det der, hvis du ikke er skjerpet. Er du ikke det, får du «stryk» - selv mot Norge, sier Expressens hockeykommentator Mattias Ek til Dagbladet.

Selv forventer han at Norges keeper Lars Haugen får en usedvanlig travel kveld i buret.

- Skal jeg være ærlig, forventer jeg en klar svensk seier. Alt annet enn 5-1 vil være en skuffelse, synes jeg.

15 norske i svensk liga
Mens det svenske laget bugner av NHL-spillere, og nylig har fått hjem stjerner som Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings) og Jakob Silfverberg (Ottawa Senators), har ikke Norge en eneste spiller med tilhold i verdens beste hockeyliga.

Derimot har Roy Johansen hele 15 spillere som til daglig holder til i svensk liga, og to i russiske KHL (Lars Haugen og Patrick Thoresen).

Mathias Ek peker på at flere av dem har markert seg positivt i sine respektive klubber.

- I år har dere Mads Hansen som ble svensk mester med Brynäs, og i fjor ble Anders Bastiansen (Färjestad) kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller. Norsk hockey tjener på at mange kommer til Sverige. Vår eliteserie har på sin side sendt veldig mange spillere til NHL, foruten Canada er Sverige den største eksportøren av spillere dit gjennom tidene med 70, sier han.

Seks strake tap for Sverige
Det svenske laget har vist svakheter i oppkjøringen til VM, og står med seks strake tap før kveldens kamp mot Norge. Etter at de var i Oslo og vant to kamper mot Roy Johansens menn med komfortable sifre, har det i tur og orden blitt tap mot Sveits (to ganger), Tsjekkia, Finland, Russland og USA.

Men det var med en ganske annen spillertropp enn den som møter Norge i dag.

- To tredjedeler av laget kommer til å være helt nytt. Men man tar tapsrekken på alvor, for det er sjelden at det svenske hockeylandslaget taper seks strake. Sånn er det ikke bra i det hele tatt.

- Hvor sterkt er det svenske laget i år?

- På papiret er det Sveriges beste lag siden 1998, da det ble VM-gull i Sveits etter OL-missen i Nagano. Alle spillerne snakker om at målet er å ta gull, og det går ikke an å ha et annet mål med et sånt lag.

Tøff gruppe
Norge har på sin side et forsiktig håp om å nå en kvartfinale for andre år på rad, men gruppa er knalltøff med lag som Sverige, Russland og Tsjekkia. Norges sjanse ligger først og fremst i å ta en fjerdeplass, i konkurranse med Latvia, Danmark og Italia.

GODE MINNER: De norske gutta jublet hemningsløst etter at tidenes første seier mot Sverige i VM-sammenheng var et faktum i slovakiske Kosice i fjor. Foto: AFP PHOTO/MICHAL CIZEK
GODE MINNER: De norske gutta jublet hemningsløst etter at tidenes første seier mot Sverige i VM-sammenheng var et faktum i slovakiske Kosice i fjor. Foto: AFP PHOTO/MICHAL CIZEK Vis mer

- Det blir tøffere for Norge i år. Flere av lagene er bedre, og mange er blitt mer oppmerksomme på Norge.

- Så det blir ikke snakk om noen svensk undervurdering i kveld?

- Nei, det tror jeg ikke. De er såpass proffe, enten det er Norge, Italia eller noen av de andre lagene som ikke skal ha sjanse. Men Norge er bedre enn mange forventer, det var det som skjedde da dere slo Sverige i fjor, sier han.

De norske gutta har slett ikke gitt opp på forhånd, selv om de vet at Sverige er storfavoritter.

- Det er jo ikke noe som er større enn å slå Sverige i Stockholm. Nå har de jo ganske stjernespekket lag også, siden alle NHL-stjernene kommer, så det hadde vært kjempekult, sier Jonas Holøs til TV 2.