Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Noen bør hjelpe Petter, nå fyrer de ham opp

Northug-kritikk fra de svenske skikongene Mogren og Elofsson.

BRYR SEG IKKE OM KRITIKKEN: Åge Skinstad og de andre lederne rundt Petter Northug får igjen kritikk fra en gammel skihelt, denne gangen svenske Per Elofsson. - Dette bryr vi oss overhodet ikke om. Vi bryr oss kun om sprinten her om tre timer, sier Skinstad til Dagbladet. Foto: Ned Alley, Scanpix
BRYR SEG IKKE OM KRITIKKEN: Åge Skinstad og de andre lederne rundt Petter Northug får igjen kritikk fra en gammel skihelt, denne gangen svenske Per Elofsson. - Dette bryr vi oss overhodet ikke om. Vi bryr oss kun om sprinten her om tre timer, sier Skinstad til Dagbladet. Foto: Ned Alley, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske skikongen Gunde Svan har tidligere vært kritisk til Petter Northug.

Nå følger Torgny Mogren og Per Elofsson opp. Begge er tidligere verdensmestre, nå langrennseksperter i svenske medier.

Elofsson er ekspert på svensk TV, og kommer via Aftonbladet med en kritikk som minner om den hans gamle konkurrent Thomas Alsgaard kom med på norsk TV før jul.

I likhet med Alsgaard mener Elofsson at noen i støtteapparatet må ta tak i Northug og «ikke alltid la ham være Petter».

- Man ser folk rundt ham som selv sitter og ler av det Petter sier. Man kan med sunn fornuft se på reaksjoner og innlegg på nettsider i Norge at mange synes at det får være nok. At han burde snakke i skisporet og ikke på pressekonferanser. Noen med innsikt burde hjelpe Petter. Nå fyrer de ham opp i stedet, mener Elofsson.

Etterlyser ydmykhet Elofsson mener det ikke er så enkelt for 24-åringen fra Mosvik å endre væremåte på egenhånd.

- Han er ung og inne i sitt eget image. Han vet hva folk forventer seg, og å bli ydmyk er ikke så lett. Folk forventer seg et show og han forsøker å levere det.

Northug har i perioder latt være å snakke til offentligheten i det hele tatt. Elofsson tror ikke det nødvendigvis hjelper.

- Det tror jeg ikke. Men det hadde vært bedre om han sa «faen, dette gikk ikke så bra, jeg ville så gjerne lykkes men det ble feil» - være ærlig. Til slutt kommer virkeligheten til å innhente ham, og det blir bare latterlig, sier Per Elofsson.

- Over styr Torgny Mogren advarer også det norske langrennsesset mot at han kan nå et metningspunkt.

- Det begynner å bli litt for mye av Northug. Han har vært rolig en stund, men nå synes jeg at det begynner å gå over styr og det er altfor mange saker rundt ham, sier Mogren som nå er langrennsekspert for svenske Radiosporten.

Mogren mener juryen gjorde helt rett i å straffe Northug for stengingen av Hellner og Cologna.

KRITISK: Per Elofsson med trofeet for sammenlagtseieren i verdenscupen etter 8. plass i Birkebeinerrennet 2002. Foto: Heiko Junge, Scanpix
KRITISK: Per Elofsson med trofeet for sammenlagtseieren i verdenscupen etter 8. plass i Birkebeinerrennet 2002. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

- Det virker jo som at han bevisst forsøker å hindre løpere fra å ta seg forbi. Min oppfatning er at han stenger løperne bak seg, sier Mogren.

Han forstår likevel at det norske laget anker straffen.

- Det er vel normalt å gjøre. Jeg tror Sverige hadde anket om de var i samme situasjon. Men jeg tror han skal være glad for at han bare fikk de 15 sekundene, sier han.

- Bryr oss kun om sprinten Sportssjef Åge Skinstad har ikke fått med seg kritikken fra de gamle svenske skiheltene, og har heller ingen planer om å sette seg inn i den.

- Dette bryr vi oss overhodet ikke om. Vi bryr oss kun om sprinten her om tre timer, sier Skinstad til Dagbladet fra italienske Dobbiaco (Toblach).

Både kvinner og menn går sprint fristil i dag. Kvalifiseringen starter klokka 12.15, mens utslagsrundene begynner 14.15.

• Følg sprinten i vårt langrennsstudio.

KRITISK: Torgny Mogren under femmila i Kollen 1997. Foto: Morten Holm, Scanpix
KRITISK: Torgny Mogren under femmila i Kollen 1997. Foto: Morten Holm, Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!