<strong>SAMME VEI:</strong> Rosenborgs Pål André Helland og Stabæks Adama Diomande har begge tatt Tippeligaen med storm denne sesongen. Men 25-åringenes vei til Tippeligaen har ikke vært noen dans på roser. Foto: NTB Scanpix
SAMME VEI: Rosenborgs Pål André Helland og Stabæks Adama Diomande har begge tatt Tippeligaen med storm denne sesongen. Men 25-åringenes vei til Tippeligaen har ikke vært noen dans på roser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Noen er tunglærte og trenger en knockout

Ble avskrevet. Dro til Hødd. Nå er de landslagsaktuelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til norsk toppfotball.

Rosenborgs Pål André Helland og Stabæks Adama Diomande har imidlertid gått den samme tunge veien.

I år har 25-åringene stått frem som to av Tippeligaens største kometer og beste spillere. Når neste landslagstropp skal tas ut, vil begge være aktuelle.

Men slik har det ikke alltid vært for angrepsprofilene på det som så langt i år har vært Norges to beste fotballag - og som møtes til toppkamp på Nadderud på mandag.

- Vi har begge blitt avskrevet som fotballspillere på toppnvå. Det er ikke akkurat alle som hatt troa, forteller Helland til Dagbladet.

- Noen tar Markus Henriksen-veien og etablerer seg på toppnivå fra dag én, mens andre igjen er tunglærte og trenger en knockout for å få ut potensialet, illustrerer RBK-profilen.

Nettopp det er tilfellet for Helland og Diomande.

Kronglete vei Likhetstrekkene er mange. De er begge født i 1990, og de debuterte begge i Tippeligaen i 2008, for henholdsvis Rosenborg og Lyn.

Men så startet motgangen.

Selv om Nils Arne Eggen hyllet Hellands venstrefot som en av Skandinavias tre beste, slo det daværende talentet aldri igjennom på Lerkendal. Heller ikke i Ranheim ble det Helland-suksess.

Dermed ble 2. divisjonsklubben Byåsen neste stoppested, hvor Helland måtte jobbe på lager ved siden av 2. divisjonsfotball.

- Da innså jeg at jeg måtte gå i meg selv og bli mer proff, forteller han.

Også Diomande gikk fra Tippeligaen til 2. divisjon, nærmere bestemt Skeid. Scoringer ble det mange av, men oppholdet var likevel mislykket.

Diomande fikk nemlig sparken grunnet spillerens disiplinære problemer og klubbens økonomiske problemer.

Det ble en vekker for både Helland og Diomande. Og vendepunktet kom på samme sted: I Ulsteinvik etter overgangen til Hødd.

Vendepunktet - Hødd var en fantastisk klubb for meg. For første gang følte jeg meg virkelig som en del av laget. Det var en opptur i karrieren. Menneskene rundt klubben var helt fantastiske, forteller Diomande.

- Hødd er en uortodoks klubb. De er veldig bevisst på å spille fotball og utvikle spillere. Samtidig er det en liten plass med enorm fotballinteresse, så man føler seg som en del av en storklubb, skryter Helland.

I Hødd hadde de ikke noe annet valg enn å prestere.

- Det er ikke så mye annet enn fotball å gjøre der, så det gjør det enklere å fokusere på idretten. All respekt for Ulsteinvik, men kan få litt brakkesyke hvis man ikke oppnår suksess på fotballbanen der, sier trønderen.

<strong>STORFORM:</strong> Stabæks Adama Diomande er i storform og bøtter inn mål om dagen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STORFORM: Stabæks Adama Diomande er i storform og bøtter inn mål om dagen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Diomande var i Hødd i 2010 og 2011, mens Helland ble hentet inn som en slags Diomande-erstatter fra 2012 til 2013.

Da tok klubben et overraskende cupgull, med spillere som Moldes Ørjan Nyland, Vålerengas Sivert Heltne Nilsen, AaFKs Akeem Latifu og Helland selv på laget.

- I ettertid var det kanskje ikke så overraskende at vi vant cupen likevel. Det var en veldig god generasjon. Det ser vi jo når jeg er en profil for Rosenborg, Ørjan for Molde og Sivert for Vålerenga, mener Helland.

Også Diomande fikk mange oppturer i Ulsteinvik.

- Hødd ble raskt en del av hjertet mitt, sier han.

Det ble også vendepunktet.

Bedre enn noensinne Mens Diomande tok turen via Strømsgodset og Dinamo Minsk til Stabæk, returnerte Helland til Rosenborg.

I 2015 har disse klubbene vært Norges to beste lag. I 2015 har Diomande og Helland vært to av Tippeligaens beste spillere, og på mandag møtes kometene i toppoppgjøret på Nadderud.

- Jeg har ikke vært i bedre form enn det jeg er i nå, sier Dio.

- Jeg er i vanvittig god form og gleder meg enormt, kontrer Helland.

De er begge høyaktuelle i neste landslagstropp. Kanskje er det den som markeres seg mest på Nadderud, som får representere Norge i neste tropp.

- Er det Norges to beste lag som møtes?

- For øyeblikket er det tilfellet. Det er bare å se på tabellen. Jeg er veldig imponert og litt overrasket over det Stabæk har fått til. De fikk bygd et veldig godt lag like før seriestart, med mange gode spillere og krydder på topp, skryter Helland.

Han tror imidlertid ikke Stabæk vil holde hele veien.

- Jeg tror de kommer til å falle av litt etter hvert, men de kommer til å kjempe på øvre halvdel. Fremdeles ser jeg på Molde og Odd som de største utfordrerne våre. Men Stabæk må vi også regne med.

<strong>VENDEPUNKT:</strong> Både Pål André Helland og Adama Diomande fikk et vendepunkt i Hødd. Her er RBKs Helland sammen med Vålerengas Sivert Heltne Nilsen og Mjøndalens Magnus Sylling Olsen etter en treningskamp mot Antalyaspor i Tyrkia. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
VENDEPUNKT: Både Pål André Helland og Adama Diomande fikk et vendepunkt i Hødd. Her er RBKs Helland sammen med Vålerengas Sivert Heltne Nilsen og Mjøndalens Magnus Sylling Olsen etter en treningskamp mot Antalyaspor i Tyrkia. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer