Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amatører debuterte for Danmark:

- Noen fikk vondt i magen, andre var veldig stille, og noen gikk rundt og smilte

Slovakia ble for sterke for de danske amatørene, som kanskje må spille mot Wales til helga.

0-3: Danmark tapte 0-3 mot Slovakia i går etter at landslaget stilte med flere amatører. Foto: AP Photo/Ronald Zak/NTB Scanpix
0-3: Danmark tapte 0-3 mot Slovakia i går etter at landslaget stilte med flere amatører. Foto: AP Photo/Ronald Zak/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fryktet nok det verste, men de danske amatørene kom fra kampen mot Slovakia med æren i behold.

Laget, bestående i hovedsak av spillere fra dansk 2. divisjon og futsalligaen, tapte «bare» 0-3 mot Slovakia i gårsdagens vennskapskamp, etter at futsalkeeper Christoffer Haagh til tider storspilte mellom stengene.

Vikarierende landslagstrener John «Faxe» Jensen var derfor en fornøyd mann etter kampen.

- Man kan vel godt kalle det for det fineste nederlaget dansk fotball har hatt. Det er aldri gøy å tape fotballkamper, men jeg og spillerne føler ikke at vi tapte denne kampen, sier Jensen ifølge danske BT.

Kanskje ikke så rart, med tanke på at danskenes lag blant annet besto av en snekker, en forsikringsrådgiver, en lagerarbeider og en student. Jensen hadde ikke forventet at spillerne ville overprestere i så stor grad.

- Nå kommer de

Allerede etter elleve minutter tok Slovakia ledelsen, og da fryktet Jensen at det ville bli stygge sifre i målprotokollen.

- Jeg var veldig redd for at de første 20 minuttene ville være vanskelig, og da de scoret etter ti minutter, første gang de var inne i boksen, tenkte jeg «åh, nei, nå kommer de», sier Jensen, som irriterer seg mest over at guttene hans ikke scoret mål i kampen.

Det skal sies at en danske fikk nettkjenning, men uheldigvis for Adam Fogt satte han ballen i eget mål snaut ti minutter før slutt.

Men danskene fikk også applaus fra den slovakiske fansen, da de spilte seg til noen sjanser i første omgang.

- Det ga gåsehud, at de respekterte disse spillerne, som stilte opp for å spille fotball, sier Jensen, som gir et innblikk i hvordan det var i garderoben før kampen ble sparket i gang:

- Spillerne håndterte opptakten forskjellig. Det var kult å se at noen var veldig nervøse. Det var noen som fikk vondt i magen, andre var veldig stille, og så var det noen som gikk rundt og smilte. Men før de gikk inn på banen kunne jeg merke en gnist, som jeg kunne se i øynene på de fleste av dem, sier treneren.

SPILTE EN GOD KAMP: Danmarks keeper Christoffer Haagh stopper MIchael Duris. Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa/NTB Scanpix
SPILTE EN GOD KAMP: Danmarks keeper Christoffer Haagh stopper MIchael Duris. Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa/NTB Scanpix Vis mer

- Sinnssyk opplevelse

En av spillerne som fikk sin landslagsdebut var Christian Offenberg, som var en av 17 debutanter.

- Jeg syns vi kommer herfra med æren i behold. 0-3 er ok, sier Offenberg til kanal 5, gjengitt av danske Ekstra Bladet.

Offenberg er spiss på den danske andredivisjonslaget BK Avarta. Han var kaptein for danskene i går.

- Vi sto godt på banen og de kom ikke til store sjanser. Jeg syns det var veldig fint og jeg er stolt, sier Offenberg.

Rasmus Johansson spiller futsal til vanlig. 23-åringen har rundt 20 000 følgere på Instagram og 15 000 følgere på YouTube, hvor folk får et innblikk i teknikken hans.

- Det var en helt sinnssyk opplevelse, sier Johansson til Kanal 5.

- Det er jo en ære å stå og synge nasjonalsangen, sier han videre.

Etter kampen vanket det blant annet skryt fra tidligere landslagsspiller Daniel Agger, en melding som spredte seg i garderoben etter kampen:

Ingen enighet

Det store spørsmålet nå er hvem som skal spille den viktige Nations League-kampen mot Wales førstkommende søndag.

Årsaken til stjernenes fravær i går, er den betente konflikten mellom Danmarks Fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen om en ny landslagsavtale.

Fotballpresident Jesper Møller bekrefter at det er kontakt mellom partene, og han vil ikke utelukke at Christian Eriksen og de øvrige danske stjernespillerne står på motsatt banehalvdel mot Wales til helga.

- Jeg vil ikke utelukke noe. Jeg er positiv, og det er spillerne også. Vi snakker sammen, det pågår bare ikke forhandlinger. Det er kontakt mellom partene. De vil gjerne spille, og det vil vi gjerne at de gjør, sier Møller ifølge NTB.

Men saken er den at selv om partene skulle bli enige, betyr ikke det at de danske spillerne vil få spille kampen, for spillernes klubber er ikke forpliktet til å frigi spillerne til kampen mot Wales.

Årsaken er FIFAs internasjonale regler som sier at landslagsspillernes klubber skal varsles 15 dager før en eventuell landskamp. Nå som spillerne har reist tilbake til sine respektive klubber, kan altså klubbene nekte å sende dem ut igjen.

«Det skal på mange måter skje mirakler hvis Danmark skal stille sitt sterkeste landslag søndag, selv om en avtale faller på plass», skriver Ekstra Bladet.

Skovshoved-spilleren Daniel Holm er blant dem som fikk sin debut. Han forteller at alle scenarioer er åpne.

- Nå er vi på vei hjem til Danmark, hvor vi skal se familiene våre og forhåpentligvis få et lite avbrekk fra dette store sirkuset. Så må vi se hvordan forhandlingene går. Men hvis fedrelandet og dansk landslagsfotball har bruk for hjelp i framtida, stiller jeg gjerne opp, sier Holm.

Spillerne skal ha fått tilbudet om å bli flydd direkte til Aarhus for å ha treningsleir før søndagens kamp, men det ønsket ikke spillerne, som vil ha en avklaring før de stiller opp.

Reagerer

En som ikke er fornøyd med situasjonen er Irlands manager Martin O'Neill, som mener UEFA må gripe inn.

- UEFA bør gripe inn og vil også gjøre det, hvis det utvikler seg i den retningen som det ser ut til, sier O'Neill til BBC.

For Irland er i samme gruppe som Wales og Danmark, og risikerer altså å møte et mye sterkere dansk lag enn Wales.

- UEFA må da komme med en uttalelse om det. Hvis det utvikler seg slik, vil det garantert være litt urettferdig, sier O'Neill.

P.S. En som ikke fikk med seg at det «vanlige» danske landslaget ikke skulle spille kampen likevel, var Celta Vigo-spiller Pione Sisto, som stilte opp på flyplassen i Wien for å møte lagkameratene sine før kampen mot Slovakia. Det ble sendt ut en mail om endringene, som Sisto ikke skal ha fått med seg.

Hele Norges coronakart