Noen finter fra verdensklasse

JOHN CAREW BENYTTET verdens største fotballbegivenhet på klubbnivå til å demonstrere hvorfor han fortjente å havne der. Fordi han er sterk og rask og alltid involvert i sjanser. Likevel: Inntrykket av Carew handler vel så mye om det han ikke gjorde. Driblet av noen Bayern-forsvarere for eksempel. Carew mangler et finteregister.

Det er ikke nok å sparke ballen foran seg og spurte etter. Ikke mot et knippe av verdens beste forsvarsspillere. Og i hvert fall ikke når timingen og selvtilliten ikke er hundre prosent i den type situasjoner. Mot Bayern endte han opp med innkast i én-mot-én-situasjoner der han burde vært forbi.

CAREW DEMONSTRERTE at han faktisk har et effektivt repertoar med ballen langs bakken også på dette nivået. Men forspillet til straffesituasjonen som endte i 1- 0 til Valencia ble bare et vakkert glimt mellom alle hodeduellene og støttepasningene.

Carew bør be lagkaptein Mendieta om noen spesialtimer i finter. Lærdommen kan løfte ham opp fra å være uferdig og løfterik til en komplett spiss i verdensklasse.

SKJØNT, MENDIETA var en av dem som skuffet i finalen. Men det handler nok mer om psyke enn teknikk. Mendieta skuffet i fjorårets finale også. Her har nok Mendieta noe å lære av 21-åringen fra Norge som ba om å få ta straffe - og som gjorde det omtrent som når fotballstjerner skriver autografer:

  • Han overså Kahn fullstendig og utførte handlingen med en likegyldig automatikk.

ALLE SOM HAR FULGT CAREWs karriere, framhever evnen hans til tilpasse seg et høyere nivå. Derfor kom han på A-laget til Lørenskog i konfirmasjonsalderen, til Våler-enga før han fikk lappen, til Rosenborg før han begynte å handle gull og til Valencia nesten før Nils Arne Eggen rakk å si at han heller burde blitt i Rosenborg.

  • Og derfor var han den eneste offensive Valencia-spilleren som presterte som forventet i Champions League-finalen. Alle de viktigste spanske avisene hadde nordmannen i tet på spillerbørsene.

CAREW ØNSKET SEG naturligvis triumfen. Men egoistisk sett var det viktigere for ham å prestere enn å vinne. Carew har markert seg kraftig i Valencia, på godt og vondt. Han har allerede rukket å bli en meget omdiskutert spillertype. Generelt kan man si at han er godt likt av dem som evner å se den jobben han gjør for laget som en litt annerledes spiss. Og han er mislikt av dem som mener at en spiss bare har én oppgave: Å score mål.

  • Trener Hector Cuper tilhører første kategori. De fleste tilhører den andre. Derfor har også John til tider løpt rundt på Mestalla i Valencia til lyden fra et misfornøyd publikum.

BAYERN MÜNCHEN VAR BEST - og vant fortjent. Og det ble til slutt også en slags rettferdighet i straffedramatikken i ordinær tid: Valencia skulle aldri hatt straffen som ga 1- 0. Men Bayern skulle heller ikke hatt straffen som ga 1- 1. Carsten Jancker dyttet Carboni til en ufrivillig hands. Også rettferdig at Oliver Kahn til slutt ble den store helten. Han var Bayerns viktigste spiller også fram til finalen.