- Noen forferdelig vanskelige år

900 dager siden sist Solberg-seier.

Marerittet fortsetter for Petter Solberg (2). I løpet av to år er den norske rallystjernen forvandlet fra norsk folkehelt og seiersmaskin til «listefyll».

Husker du siste Petter Solberg-seier?

Nei?

Ikke så rart. Det er nemlig gått 900 dager siden nordmannen sist jublet for en seier i rally-VM. Det som skulle bli en seiersferd uten sidestykke etter VM-triumfen i 2003, er i stedet blitt et eneste langt mareritt.

- Det har vært noen forferdelig vanskelige år. Ting er ikke i orden, og jeg tviler på at de blir det i løpet av nærmeste framtid, sier Petter Solberg til NTB.
Kvantesprang
Fredag startet Rally New Zealand som Rally Tyskland og Rally Finland endte; i bilkollaps. Sjuendeplass etter første dag er lite å glise av for Subaru-føreren.

- Tidlig på dagen fungerte det ikke i det hele tatt. Så byttet vi støtdemperne på bilen og satte på noen andre som var helt like, og plutselig var ting i orden igjen, oppsummerer 32-åringen.

1.12 minutt tapte nordmannen til teten på de to første fartsprøvene. Så fulgte et nytt tidstap på nesten 40 sekunder på de to neste. Etter støtdemperbyttet kjørte Solberg inn til tredjetid, bare 1,4 sekund bak raskeste bil.

- Jeg er temmelig skuffet, ja. Men det er ikke bare jeg som har hatt problemer. Chris (Atkinson) og Xavier (Pons) har slitt med sine biler, men mest trøbbel er det med min.

Mens Subaru har tatt flere steg bakover i rally-VM, har konkurrentene i Citroën og Ford tatt kvantesprang med utviklingen av sine biler.

NY SKUFFELSE: Heller ikke i natt klarte Petter Solberg å hevde seg helt i toppen. Nå er det 900 dager siden han sist vant en etappe. Foto: SCANPIX
NY SKUFFELSE: Heller ikke i natt klarte Petter Solberg å hevde seg helt i toppen. Nå er det 900 dager siden han sist vant en etappe. Foto: SCANPIX Vis mer

De to teamene har vunnet samtlige 10 VM-runder hittil i år.

* 5 seirer: Marcus Grönholm (Ford).

* 4 seirer: Sebastien Loeb (Citroën).

* 1 seier: Mikko Hirvonen (Ford).


Seiersløs
13. mars i 2005 var sist Petter Solberg vant et VM-løp. Det skjedde i Mexico. Senere samme år ble han kåret til vinner av Rally Storbritannia, men kun som følge av at kartleser Michael Park omkom under løpet, og både Sebastien Loeb og Marcus Grönholm på plassene foran henholdsvis tapte tid med vilje og trakk seg for å unngå seier etter den tragiske hendelsen.

Etter 10 VM-runder er lillebror Solberg nok en gang fullstendig hengt av i tittelkampen. 51 poeng skiller opp til VM-leder Marcus Grönholm. En tredjeplass (Hellas) er sesongbeste for Subaru-stjernen i år.

39 løp (siden Mexico 2005) er kjørt uten at Petter Solberg har stått øverst på seierspallen. De foregående 39 løpene endte med tolv seirer og en VM-tittel for nordmannen.

Storebror Henning Solberg (34) ligger på åttendeplass etter første dag på New Zealand. Kartleser Cato Menkerud sliter med influensa, og dessuten skapte en løs bolt i styringen trøbbel for Ford-føreren.