Buffon legger opp - Italia ute av VM

Noen ganger er heroisk forsvarsspill det vakreste som finnes i fotball

Ut og over for Gianluigi Buffon. Ingen vil savne Italia i VM 2018. De som liker kjempers forsvarsspill kan glede seg til Sverige.

HEROISK: Det svenske landslaget, med kaptein Andreas Granqvist i spissen, sto heroisk imot Italias angrepsbølger. FOTO: Antonio Calanni / AP Photo / NTB Scanpix
HEROISK: Det svenske landslaget, med kaptein Andreas Granqvist i spissen, sto heroisk imot Italias angrepsbølger. FOTO: Antonio Calanni / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Italia-Sverige 0–0 (0–0)

EN FORSVARSBRAGD AV dimensjoner, intet mindre. Da Sverige trengte noe ekstraordinært uten ball fikk de akkurat det. Pluss litt til. Og enda litt. For selv om Italia 2017 nok er en av Gli Azzurri svakeste årganger er de fortsatt Italia.

Sammen med Tyskland en av to nasjoner med fire VM-titler i fotball.

Bare Brasil er bedre med fem.

DA SPILLER DET ingen rolle hvordan det ser ut, eller om pasningsspillet og presisjonen for en kveld var på norsk nivå. Når det eneste som betyr noe er å levere et resultat vil kjempers forsvarsspill være det vakreste som finnes. For med til historien, der Italia over 90 minutter hadde ballen over 75 prosent av tida, hører også en sjansestatistikk på 7–0.

Et godt italiensk lag med brodd hadde scoret et mål på det antallet sjanser.

Italias problem er at Italia 2017 ikke er et godt nok fotballag.

ITALIA HOLDT IKKE standarden man er vant til da Norge møtte dem i kvalifiseringen til Frankrike 2016, men de er nok enda svakere nå. Selv om fotball ikke er matematikk går det opp og ned med de fleste, vi sier gjerne at det går i bølger. Akkurat nå vil jeg påstå at Italia er på bunnen av sinuskurven, på sitt laveste punkt mellom den siste toppen som tok dem til EM-finale i 2012 (0-4 for Spania), og den neste toppen som helt sikkert vil komme. For når du i 90 av 180 play off minutter om retten til et VM-sluttspill savner det mest italienske av alt ved et italiensk landslag i fotball, forsvarsspillet der duellkraften og duellviljen aldri forsvinner selv om en pasning kan gå feil på grunn av periodisk passivitet og mangel på gode offensive bevegelser, da er det mye som ikke stemmer.

I Friends Arena i Stockholm sist fredag, selv om Sverige var gode, jobbet hardt og fortjente seieren, var det savnet åpenbart.

Det gjorde returkampen på San Siro, ikke bare ekstra spennende, men helt elektrisk.

SAMTIDIG GJORDE DET Italia til et fotballag igjen. Riktignok ikke et godt nok fotballag, da hadde de slått bedre innlegg og funnet åpninger i veiene Sverige blokkerte, men et lag med moral og vilje. Utskjelt av alle etter en trøblete kvalifisering og en ynkelig første kamp mot Sverige gjorde Italia som de veldig ofte gjør når skjellsordene hagler, de svarte på kritikken. Men det hjelper ikke om du vil når du ikke evner.

Og det er det som er problemet.

Evnene.

I SVERIGE SNAKKET man om struktur, balanse og det som alltid gjelder for en underdog som skal prestere og levere opp mot det umulige. Det var ikke bare viktig. Det var helt avgjørende. Man må være ekstrem i forsvarsspillet når motstanderen er både revansjesugen og uten hjemmetap i en VM-kvalifiseringskamp. Ikke minst på San Siro i Milano der Italia aldri har tapt en landskamp. Men at hjemmelaget skulle spille Sverige lavere enn lavest, for deretter å bosette seg på svenskenes banehalvdel i store perioder, var ikke med i planen.

Det handlet selvfølgelig om Italias krigerske innstilling og voldsomme trøkk og vilje i gjenvinningsfansen.

Men det handlet også om Sveriges norske nivå med ballen i laget.

DOMMEDAG, KATASTROFE, LANDSFORRÆDERI, landesorg, korsfest, korsfest, korsfest. Buffon gir seg på landslaget etter 175 landskamper og Gli Azzurri skal ha ny trener, ny fotballpresident og gjerne også et helt nytt fotballstyre. Sånn blir det når internasjonale sluttspill er et minimumskrav. Ingen overlever en slik nedtur. Og mens Sverige tok til tårene av glede gikk italiensk fotball inn i en slags sjokkliknende koma.

Der vil de være en lang stund.

Sverige derimot, de skal hjem og forberede seg til VM

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer