SJANSESLØSERNE FRA ODD: Jone Samuelsen (hvit) kom til slutt til en målsjanse like stor som et straffespark. Han misset. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
SJANSESLØSERNE FRA ODD: Jone Samuelsen (hvit) kom til slutt til en målsjanse like stor som et straffespark. Han misset. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Eliteserien: Odd-Sarpsborg

Noen ganger skulle man tro gud spiller fotball

Odd har sluttet å vinne seriekamper, Sarpsborg er ikke i stand til å vinne borte på en søndag. Fotballens veier er også uransakelige.

Odd-Sarpsborg 0-0

SKIEN (Dagbladet): Odd har tatt fire av de atten siste poengene i Eliteserien, spilt 0–0 fire av de fem siste kampene og ikke vunnet en siden 16. mai. Det ser du på laget, det ser du på tribunene på Skagerak Arena og det hører du på Dag-Eilev Fagermo. Det er frustrasjon ganger tre. Men mens andre lag prøver noe nytt når de har spilt seg inn i bakevjer er det bare en vei ut av dette for Odd.

Og det er å være Odd.

ODD ER ET av de enkleste lagene å kjenne igjen i Norge, om ikke det enkleste, når de er seg sjøl. Dag Eilev Fagermos mannskap er også helt avhengig av å være hundre prosent Odd for å være gode. Hvilket handler om aggressivitet i forsvarsspillet, mot til å stå høyt for gode gjenvinninger, vilje til å true rom bak motstander og bredde og tempo i angrepsspillet slik at den ene spissen de har får mat i form av mange og gode innlegg.

Når det skjer er Odd et energisk og godt fotballag.

Når det ikke skjer er de ingenting.

PARADOKSET MOT SARPSBORG, som i deler av kampene mot Molde og Brann, var at det skjedde. Etter en god førsteomgang, selv om det ikke ble skapt for mye, kjørte hjemmelaget Sarpsborg i senk de siste 20 minuttene. Men når du ikke scorer alene med keeper (Riku Riski), eller som i Jone Samuelsens tilfelle på en sjanse større enn et straffespark, da vinner du ikke fotballkamper.

Ja, Anders Kristiansen var god i Sarpsborgs mål og hadde tre kjemperedninger de siste tolv minuttene.

Men han står der alene, han er ikke mange.

FOTBALLEN ER FULL av statistikk og om man vil kan man alltid finne noe som forklarer hvorfor fotballens veier er like uransakelige som vår herres. Det er ikke lett å forstå. Det er egentlig ikke noe poeng å prøve å forstå det heller. Og det spesielle ved Odd-Sarpsborg denne kvelden var gjestenes bortestatistikk på en søndag.

Ikke bortestatistikken generelt, det er ikke der problemet ligger, men bortekamp på en søndag.

Før turen til Skien var den knapt til å tro.

21 SØNDAGSKAMPER PÅ rad hadde Sarpsborg spilt borte uten å vinne. Nå har de spilt 22. For en gangs skyld tror jeg trener Geir Bakke er fornøyd med det. For poenget mot Odd kom fra en posisjon hengende i tauene.

Der veldig mye var selvforskyldt.

SARPSBORG ER GODE når spillerne er i bevegelse og truer mange rom samtidig. Mot Odd ville for mange ha ballen i beina altfor ofte. Og når det skjer mister laget sin offensive dynamikk. Når det skjer spiller det heller ingen rolle at Anders Trondsen, som også må tåle å bli spilt opp på medløp, treffer de lagkameratene han siker på.

ODD HAR HATT en dårlig første halvdel av sesong og ligger på en skuffende åttendeplass. Sarpsborg har vært gode og ligger på tredje. Likevel er det bare fire poeng mellom dem på tabellen. Og det har ingenting med statistikk å gjøre, det skyldes ligaen som heter Eliteserien.

Dessverre ikke blant de beste i Europa, snarere tvert imot.

Jevnheten derimot, den er det vanskelig å slå.