KONTROLL PÅ TALLENE: Landslagssjef Egil Drillo Olsen anslår Norges sjanser for å nå playoff til 50/50. Samtidig kan det hende at selv ikke tre seire på de tre neste kampene ender med EM.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KONTROLL PÅ TALLENE: Landslagssjef Egil Drillo Olsen anslår Norges sjanser for å nå playoff til 50/50. Samtidig kan det hende at selv ikke tre seire på de tre neste kampene ender med EM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Noen i gruppa må overraske hvis Norge skal til EM

- Vinner favorittene resten, er vi ute, sier Drillo.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Egil Drillo Olsen innser at noen må overraske i løpet av de tre siste rundene, dersom Norge skal komme seg til EM neste år.

Drillos må regnes som favoritter hjemme mot Island og Kypros, men seire i de to kampene er neppe nok.

- Bare favorittseire ut kvalifiseringen betyr at vi blir nummer tre i gruppa, sier Olsen til Dagbladet.

- Vi er favoritter mot Island. Danmark vil være knappe favoritter mot oss i Parken. Resten av kampene har klare favoritter alle sammen. Hvis alle de går inn, blir vi nummer tre, enkelt og greit, sier landslagssjefen.

- Hvor kan vi regne med hjelp fra andre enn oss selv?

- Det er først og fremst på Kypros vi kan ønske oss hjelp, for jeg har ingen tro på at Island tar poeng i Portugal. Kypros kan kanskje ta poeng fra Portugal eller Danmark i sine hjemmekamper mot dem, og personlig har jeg vel mest tro på at det kan skje mot Danmark. Men mest sannsynlig vinner både Danmark og Portugal på Kypros, sier Drillo.

Må tenke på målforskjell
Med andre ord er bortekampen mot Danmark nøkkelen for Norge, uansett om det blir en oppskriftsmessig seier på Ullevaal fredag kveld.

Drillo anslår sjansen for playoff-plass til 50/50 nå. Sjansen for å vinne gruppa er mindre, og krever tre strake seire - og selv ikke det trenger å være tilstrekkelig, mener han.

Samtidig er det så jevnt i gruppa at antall mål vi klarer å få forbi Island på fredag fort kan bli avgjørende.

- Målforskjellen gjelder hvis vi og Portugal ender likt på poeng, for vi står likt på innbyrdes oppgjør. Spiller vi 1-1 i Parken, så blir det likt med Danmark også. Så målforskjellen henger der som en mulig viktig faktor. Et viktig poeng er at mot Island så er det mer enn godt nok å vinne 1-0, men det kan fort vise seg at 2-0 er mye bedre, sier landslagssjefen.

- Det eneste som kan bli avgjort i løpet av de neste dagene, er at om vi taper begge kampene, så er vi ute. Vi er vel også fort ute om vi tar ett poeng mot Island og taper for Danmark, mener Drillo.

Flere spørsmål rundt laguttaket
Olsen har sjeldent mange spørsmålstegn i laguttaknotatene før denne Island-kampen, med Morten Gamst Pedersen ute og John Arne Riise usikker.

En frisk John Carew betyr også et alternativ landslagssjefen må vurdere.

Dagens trening på Ullevaal ga likevel en del svar. Tom Høgli spiller mot Island, og Riise virker å være på vei til å bli kampklar.

Drillo antyder også at det kan bli aktuelt å bruke lillebror Riise fra start, selv om Bjørn Helge mangler kamptrening i Fulham.

- Bjørn Helge er sprek, veldig sprek fysisk. Motivasjonsmessig er han alltid minst i hundre. Det er den manglende kamptreninga det står litt på. Men han har vært med mye, han har gjort bra kamper og vet hva det dreier seg om. Han skal trene skikkelig i morgen, så får vi se. Men jeg er ikke redd for å kaste ham innpå., sier han.