INNBITT: Vegard Stake Laengen hadde spart krefter og stått opp ekstra tidlig for å prestere på søndagens tempo i Giro d'Italia. Det gikk over all forventning. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
INNBITT: Vegard Stake Laengen hadde spart krefter og stått opp ekstra tidlig for å prestere på søndagens tempo i Giro d'Italia. Det gikk over all forventning. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

- Noen i laget anbefalte meg å ta det rolig

Istedenfor leverte Stake Laengen karrierens beste resultat.

(procycling.no): - Jeg er kjempeoverrasket. Dette er over all forventning, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

Nordmannen tråkket inn til tredjeplass på den andre tempoen i Giro d’Italia.

Bare Primoz Roglic og lagkamerat Matthias Brändle tilbakela de 40.5 kilometerne raskere. 17 sekunder skilte til slutt vinnende Roglic og norske Stake Laengen.

- Jeg hadde veldig bra bein i dag. Jeg følte det fra start. Jeg har spart litt krefter på de tidligere dagene i giroen, og den taktikken viste seg å fungere bra i dag.

Les også: Ny leder i Giro d'Italia

Litt for forsiktig
Stake Laengen lå hele tiden rundt tidene til Roglic og Brändle, men tapte for mye tid på slutten for å kunne hente hjem sin første seier i et treukersritt.

- Jeg kunne kanskje kjørt litt raskere på slutten, hørte jeg fra følgebilen. Jeg var litt forsiktig i siste nedoverbakke. Men jeg var såpass sliten at jeg ikke klarte å ta så store sjanser.

Løypen rundt Chianti var av det kuperte slaget med få flate partier, akkurat slik Stake Laengen liker det aller best.

- Løypen minte meg om den i Italia da jeg tok bronse i U23-EM.

27-åringen fikk i gang dieselmotoren og da regnet kom etter hans målgang, klarte ikke flere å svare på hans tid.

- Absolutt verdt det
Da var det verdt å stå opp litt ekstra tidlig på morgenen for å rekognosere etappen.

- Jeg sto opp tidlig og fikk testet løypen. Jeg så på kartet at det var mange svinger, så jeg visste jeg måtte teste løypen. Jeg sto opp tidlig, vi har jo hviledag i morgen, og testet løypa. Jeg startet tidlig, så det var tidlig på’n i dag tidlig, men det var absolutt verdt det.

Men om Stake Laengen hadde hørt på noen i IAMs støtteapparat, kunne tredjeplassen aldri ha inntruffet.

Etter en skuffende tempo i Nederland på første dag, mente nemlig noen i laget at nordmannen kanskje burde spare seg på søndagens tempo.

- Jeg hadde aldri drømt om eller tenkt på dette på forhånd. Det var til og med noen i støtteapparatet som anbefalte meg å ta en rolig dag i dag, men jeg var fast bestemt på å gi det et forsøk. Det er jeg glad for nå.

- Hvorfor hadde de så liten tro på deg?

- Jeg begynte dårlig på tempoen i Nederland, og da hadde laget store forventninger. De har sett at det kanskje har blitt litt for mye press på meg før noen temporitt, så de bestemte seg for å ikke ha noen forventninger til meg, og så fikk jeg sykle mitt ritt. Jeg fikk ha kontroll på alt selv, og det ble ikke sagt så mye. Jeg tror det var veldig smart.

Senket skuldrene
Istedenfor et eksternt press for å prestere, kunne Stake Laengen senke skuldrene og heller hente frem sin indre motivasjon til å prestere.

- Jeg har prøvd å ikke stresse for mye før ritt, men det skjer ofte likevel. Det er mange som er entusiastiske, og det er egentlig positivt, men noen ganger har det blitt litt for mye.

For Stake Laengen ble det et aldri så lite gjennombrudd på det øverste nivået.

I Norge stilles det få spørsmål rundt hans fysiske kapasitet, og hans tempoferdigheter er godt kjent. Men på det øverste nivået har han fortsatt ikke fått det helt til på tempo, før søndagens kjempetempo.

- Det var deilig å endelig få det ut. Jeg følte det var på tide. Laget har sett at jeg er sterk, og etter en intern test på en treningsleir har de hatt troen på meg, men det har vært litt stang ut. Det er godt å endelig få det ut.

IAM har hatt en tung start på giroen, etter skuffende innsats fra deres fremste håp, spurteren Matteo Pelucchi. Italieneren klarte ikke å spurte hjem gode plasseringer før han misset tidslimiten på etappe seks.

- Bedre med slitne bein
Det gjorde søndagens tempoinnsats ekstra velkommen, men det betyr ikke at rytterne i det sveitsiske laget kan hvile på laurbærene. Målet om etappeseirer består, og Stake Laengen lover at han kommer til å intensivere jakten på å komme i brudd nå som tempoen er unnagjort.

For etter en småtung start på rittet, begynner han virkelig å finne godbeina.

- Jeg trengte en del rolige dager etter Liège-Bastogne-Liège. Jeg visste det kom til å tungt i starten, men normalt sett har man da en stigende formstige underveis. Jeg er glad jeg var kald nok til å ta noen dager fri fra sykkelen da jeg var hjemme.

Mandagens hviledag etterfølges av en tøff klatreetappe. Deretter venter et par flatere etapper, før det virkelig smeller i fjellene.

Ni etapper ut i rittet er imidlertid ikke Stake Laengen nevneverdig bekymret for om beina begynner å visne hen. Jo mer sliten han, jo bedre er han.

- Det blir spennende de dagene som kommer. Jeg er litt sliten, men jeg er en type rytter som er best med litt slitne bein. Jeg gjør mange dumme valg når jeg er helt frisk. Med sliten kropp tar jeg oftere riktig valg. Man går litt i sparemodus og sløser ikke bort like mye krefter. Jeg presterer ofte best når både jeg og de rundt meg er litt slitne.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!