Martin Ødegaard fikk et fattig minutt

Noen kaller det en debut - jeg kaller det å bli vist fram

Morten Thorsby fikk 13 minutter for Heerenveen, Martin Ødegaard fikk ett pluss to tillegsminutter. Som om 18-åringen fra Real Madrid trenger å fases inn i nederlandsk fotball. 

SOM OM PRESS ER FARLIG : Martin Ødegaard (18) fikk ikke den debuten vi hadde håpet på i Heerenveen. Han fikk knapt debutere i det hele tatt.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SOM OM PRESS ER FARLIG : Martin Ødegaard (18) fikk ikke den debuten vi hadde håpet på i Heerenveen. Han fikk knapt debutere i det hele tatt.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

HAN KOM INN i det 89. minutt, skaffet sin nye arbeidsgiver et innkast i det 91. og det var det. Så er i hvert fall debuten unnagjort i Heerenveen. Men hvorfor Martin Ødegaard (18) bare ble vist fram i en kamp det hadde vært lett å gi ham 25 minutter er nesten uforståelig.

Som om gutten ikke tåler press.

MARTIN ØDEGAARD ER vant til press og forventninger. De to siste årene har han ikke levd med annet. Hverdagen hans handler om høye krav. Han kommer fra Real Madrid. Så hvorfor Heerenveen-trener Jurgen Steppel er så opptatt av å ikke legge for mye press på unge skuldre er nesten litt vanskelig å forstå.

Da Martin gikk fra Strømsgodset til Real Madrid var det en i overkant stor bør å bære for et par 16 år gamle skuldre.

Det han opplever nå er til sammenlikning som en flis i fingeren.

AT HAN IKKE spilte fra start mot ADO Den Haag, greit, det har med innkjøring og tilpasning å gjøre. At han ikke kom inn umiddelbart da iraneren Ghoochannejhad hadde gitt hjemmelaget 1-0 og 2-0 i det 63. og 64. minutt er litt vanskeligere å forstå. For det er ikke ytterligere pes rundt myten om verdens beste 98-spiller Martin Ødegaard trenger nå, men det var det han fikk da han ble sluppet innpå i kampens 89. minutt.

Som om han er mer enn en ung mann og fotballspiller.

Se hvem vi har signert, liksom.

NÅR DET ER sagt, Heerenveen er sikkert et godt valg for Martin Ødegaard. Den nederlandske æresdivisjonen er ikke verdens tøffeste liga. Tenker du den norske Elieserien pluss er du ikke veldig langt unna. Og når han endelig slipper til i Heerenveen går han rett inn i et lag hvis prioritet er å holde ballen på golvet og spille fotball.

Det vil passe Martin Ødegaard utmerket.

Det er jo det han kan.

HEERENVEENS NESTE KAMP spilles borte mot PSV Eindhoven søndag 22. januar. Siden Jurgen Steppel våget i nabolaget til ingenting denne lørdagskvelden hjemme mot ADO er det ingen grunn til å håpe for mye neste gang heller. PSV ligger på tredjeplass på tabellen - Heerenveen på fjerde. Det er en ekstremt viktig kamp. Men nå er han i hvert fall vist fram i kamp, katta er ute av sekken, så den biten er over.

Resten handler om å bruke Martin Ødegaard fornuftig.

Det vil si hver gang.