<b>GLEDER SEG VILT.</b> Søndag kaster de seg selv ut i ulvegården i Oslo Grand Prix. Lionel og Gøran Antonsen tar kampen opp mot noen av verdens beste hester og kusker. Foto: EIRIK STENHAUG / Equus Media.
GLEDER SEG VILT. Søndag kaster de seg selv ut i ulvegården i Oslo Grand Prix. Lionel og Gøran Antonsen tar kampen opp mot noen av verdens beste hester og kusker. Foto: EIRIK STENHAUG / Equus Media.Vis mer

- Noen kaller det selvmord

Gøran Antonsen møter kusker i Oslo Grand Prix som har vunnet flere ganger så mange løp som han i det hele tatt har kjørt.

- Jeg har hørt at det er selvmord. Men jeg gleder meg helt vilt, sier Gøran Antonsen til Dagbladet.

Søndag setter han seg opp i sulkyen bak sin egen eventyrhest Lionel og kjører ut i banen på Bjerke Travbane sammen med Europas beste toppkusker og flere av verdens beste hester. Kusker som er vant til å kjøre om millioner.

Det er ikke 29-årige Gøran Antonsen.

De siste dagene inn mot løpet har han gjort det han kan for å greie å tenke på noe annet. Nervene kommer. Når tankene glir mot det som er i vente.

- Det er som en berg og dalbane. Jeg blir selvfølgelig nervøs nå som det nærmer seg, sier Antonsen.

Han har i hele år vært klar på at kommer Lionel med i Oslo Grand Prix, skal han kjøre selv. Lionel har feiret store triumfer i Frankrike for sin franske trener Fabrice Solouy. De løpene har Gøran Antonsen stått og sett på. Det har vært greit for ham.

- Det er annerledes å kjøre mot en gjeng toppkusker som er vant til å kjøre i alle de store løpene i Frankrike. I dette løpet i Oslo møtes kusker som ikke kjører så mye mot hverandre. Jeg har tro på at dette løpet vil foregå som et normalt travløp, sier Antonsen.

Førstepremien er på 1,5 millioner kroner. Gøran Antonsen tror Lionel kan vinne.

Eventyrhesten hans som han har fostret opp, temt og har trent fram til å bli en av verdens beste.

Møter monster

Selv om en av motstanderne er travmonsteret Nuncio. Den svenske hesten som vant selveste Elitloppet fra dødens, posisjonen utvendig for lederen.

&lt;b&gt;TRAVMONSTER.&lt;/b&gt; Nuncio vant Elitloppet for to uker siden fra dødensposisjonen. En voldsom hest. Ørjan Kihlstrøm er en internasjonal kusk helt i toppklassen taktisk. Han har kjørt Lionel flere ganger i Frankrike og kjenner egenskapene til det norske håpet. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
<b>TRAVMONSTER.</b> Nuncio vant Elitloppet for to uker siden fra dødensposisjonen. En voldsom hest. Ørjan Kihlstrøm er en internasjonal kusk helt i toppklassen taktisk. Han har kjørt Lionel flere ganger i Frankrike og kjenner egenskapene til det norske håpet. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

Det er liksom posisjonen som alle skal frykte. Men ikke alltid.

Ønsker seg dødens

Han har resepten klar.

- Kommer vi oss til dødens før Nuncio tror jeg vi kan vinne. Det er få hester i dette feltet , i det hele tatt i verden som er i stand til å holde toppfart over 2000 meter og lenger som Lionel kan. Dødens er måten vi kan vinne på. Det er bare to hester i feltet som ønsker den posisjonen. Den andre er Nuncio, analyserer Gøran Antonsen.

Han vet han har en ordentlig tøffing. Lionel vant store og tøffe løp i Frankrike i vinter.

Nuncio har trukket bakspor. Lionel står i sjuende spor bak startbilen.

Anntonsen analyserer det slik:

- Jeg tror at Kihlstrøm ikke tør å gamble med å ta ryggen til startraske Mosaique Face, men velger det sikre bak Support Justice, som bare åpner sånn passe. Det kan gjøre at vi kan komme oss fram til dødens før Nuncio kommer seg fri. Det er vår sjanse, sier Antonsen.

Han tror ikke han holder samme nivå som de andre internasjonale toppkuskene. De som kjører slike store løp flere ganger i løpet av et år.

Men han sier:

- Jeg er ikke helt ukjent med storløp jeg heller. Jeg har da kjørt kriteriet og derby.

ENORM I FRANKRIKE. Lionel viste kolossal styrke i Prix de Paris på Vincennes 28. februar. Da kjørte Ørjan Kihlstrøm. Kusken som Gøran Antonsen frykter mest på søndag. Da kjører Kihlstrøm løpets favoritt Nuncio. Foto: Gerard Forni
ENORM I FRANKRIKE. Lionel viste kolossal styrke i Prix de Paris på Vincennes 28. februar. Da kjørte Ørjan Kihlstrøm. Kusken som Gøran Antonsen frykter mest på søndag. Da kjører Kihlstrøm løpets favoritt Nuncio. Foto: Gerard Forni Vis mer

Ikke samme kategori

Men han er kjapp med å legge til:

- Jeg vet at jeg ikke tilhører kategorien til Ørjan Kihlstrøm.

Kihlstrøm er mannen som valgte dødens med Nuncio i Elitloppet. Resten av det løpet er historie.

Nå vil Antonsen skrive norsk historie. Og han tror på det.

- Ja, vi kan vinne, sier han.

Selv om mange dømmer ham nord og ned har han selv tro på at det kan gå bra. Og han kunne ikke la en slik sjanse gå fra seg.

- Travtrening og løpskjøring er mitt yrke, og jeg har jo planer om å ha det som yrket i mange år. Da kan jeg ikke la denne sjansen gå fra meg, sier Antonsen som deler eierskapet med sin gode venn Kjell Arne Ness. Han legger seg ikke opp i at Gøran vil kjøre på søndag. Han respekterer det, sier 29-åringen.

Vunnet to løp

Gøran Antonsen har vunnet to travløp i år og har kjørt inn litt over 150 000 kroner. Han har kjørt 41 løp. Totalt har han kjørt 1104 løp.

Til sammenligning har en annen av deltakerne Jorma Kontio vunnet over 9000 travløp. Ørjan Kihlstrøm som er kusken han frykter aller mest har vunnet 94 løp i år på 522 starter. Han har kjørt inn over 14 millioner kroner hittil i år.

- Huff, det var da litt av en sammenligning, ler han.

Men Antonsen sier han gleder seg helt vilt og angrer ikke på beslutningen at han skal kjøre løpet selv.

- Men det kan jo hende jeg angrer noe mer ved seks-tiden på søndag, smiler han.