Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Noen kaller dette frifinnelse av et justismord

Skarsfjord måtte gi seg som Brann-trener i fjor.

KRITISKE FANS: Branns supportergruppe aksjonerte da det i august i fjor ble kjent at Rune Skarsfjords kontrakt var forlenget. I november var arbeidsforholdet slutt. Ett år seinere står klubben på kanten av stupet. Foto: NTB Scanpix
KRITISKE FANS: Branns supportergruppe aksjonerte da det i august i fjor ble kjent at Rune Skarsfjords kontrakt var forlenget. I november var arbeidsforholdet slutt. Ett år seinere står klubben på kanten av stupet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) I november 2013, under tre måneder etter at klubben forlenget kontrakten hans, ga Rune Skarsfjord seg som trener i Brann.

Ett år seinere har han fortsatt familien boende i Bergen, han har gode venner i klubben, og selv om han som Hønefoss-trener gjerne tar imot Brann til 1. divisjonsoppgjør i 2015:

- Jeg håper virkelig Brann klarer seg, sier Skarsfjord til Dagbladet.

Trodde på medaljekamp Skjebnekampen spilles på Mjøndalen stadion klokka 19.00 onsdag kveld. Mjøndalen klarte 1-1 i Bergen, og Brann står dermed i alvorlig fare for å rykke ned.

- Er du overrasket?

- Ja, jeg hadde ikke regnet med at Brann skulle havne så langt ned, svarer Skarsfjord.

- Årets stall er både bredere og klart bedre enn den jeg hadde i fjor. Ungguttene er også ett år eldre, og bør ha utviklet seg på denne tida. Under disse forutsetningene trodde jeg Brann skulle ta et nytt steg, enten det var med eller uten meg som trener. Jeg trodde Brann kunne kjempe om medaljer, sier Skarsfjord.

- Så er det blitt fullstendig motsatt. Det er veldig trist.

- Slaktes for åttendeplasser - Hvorfor er det blitt sånn?

- Der har jeg ikke noe klart svar. Men det er en utfordring i Bergen at forventningene fort kan akselerere målt opp mot forutsetningene. Dette er ikke nytt - sånn har det vært i 30, 40, 50 år. Derfor må Brann ofte starte på nytt, sier Skarsfjord.

- Da jeg ga meg i fjor, sa jeg i pressemeldingen at vi hadde levert bra i de tre åra jeg var der. Det eneste overraskende var 2011 - som kanskje var litt for bra. Mange tippet oss ned det året, men vi ble nummer fire, og vi kom til cupfinalen.

- Jeg tok opp 10-12 juniorer i A-stallen, og vi ble nummer fire, seks og åtte i Tippeligaen. Det er blant de mest stabile treårsperiodene i klubben de siste 20-30 åra. Men når forventningene er så høye som i Bergen, blir du slaktet for åttendeplasser, sier Skarsfjord.

- Brann betyr nesten alt Alle som har hatt noe med Brann å gjøre, snakker om den enorme interessen. Skarsfjord - som tidligere har jobbet i blant annet Rosenborg - er ikke noe unntak:

- Lidenskapen er stor mange plasser, også i Trondheim. Men bergenserne er nesten sydlandske. Det blir feil å si at Brann betyr fryktelig mye her - Brann betyr nesten alt. Klubben er nærmest en del av det de har på brødskiva si, forteller Skarsfjord, som fortsatt har bostedet og familien sin i Bergen.

- Brann har noen fantastiske, lidenskapelige supportere. Du kan si de mener mye om mangt, men de har i alle fall et engasjement som mange kan misunne dem. Så jeg håper virkelig Brann blir.

- Hvordan skal Brann bli et topplag?

- De har klart det en gang før. Da var det fryktelig mange penger i klubben, kombinert med den kontinuiteten de fikk med Mons Ivar Mjelde som trener. Det er to veldig sterke forutsetninger for å kunne lykkes, svarer Skarsfjord.

- Men selv ikke Mons fikk jobbe i fred. Det som viser seg er at når de skyter etter trenerne, skyter de også seg selv i foten - år etter år.

- Offer for justismord Da Skarsfjord ga seg i fjor, skjedde det etter massivt press fra både lokalpresse og supportere.

- Er disse mekanismene sterkere i Bergen enn i andre norske fotballbyer?

- Jeg tror det varierer. For min egen del ble jeg utsatt for voldsomme personangrep fra mediene, og det påvirket også store deler av supporterskaren. Det ble etter hvert et økende problem, og motgang avler motgang, forteller Skarsfjord.

- Til slutt hadde jeg ikke noe valg. Også for klubbens del var det best at jeg trådte til side. Kan hende de hadde fjernet meg uansett om jeg ikke tok det valget, men jeg tok det selv, og det var helt rett.

- Selvsagt hadde jeg lyst til å fortsette. Men forutsetningene var ikke der i det hele tatt. Og det sterkeste uttrykket jeg kan bruke nå i ettertid, er at jeg av presse og supportere ble «dømt» for å ha gjort en svak jobb med Brann. Noen har faktisk gått så langt som å kalle 2014, en frifinnelse av et justismord, sier Skarsfjord.

- Selv mener jeg at når man selger unna de beste spillerne - eksempelvis Diego Guastavino, Rodolph Austin, Kim Ojo, Zsolt Korcsmar - og først og fremst erstatter dem med egne ungutter, så må man akseptere en periode med nedgang i resultater. Dette kaller jeg investering i egen framtid, sier Skarsfjord.

- Et slikt bilde ble hverken kommunisert godt nok fra klubben, eller akseptert i byen.

- Ville gått til helvete med meg - Er det en sammenheng mellom det som skjedde rundt din situasjon i fjor, og at klubben nå befinner seg ytterst på stupet?

- Nei, det vet jeg ikke. Det må de som er der svare på. Rundt juletider i fjor var jo alt bra. De hadde ny trener, det ble snakket om gull, og de skulle få nye spillere, sier Skarsfjord.

- Men så har det gått som det har gått, og nå er mediene fanget av sin egen hyllest, for de kan ikke skyte på treneren. Da skyter de jo seg selv samtidig.

- Hvordan tror du Brann ville klart seg med deg som trener i år?

- Under de forutsetningene jeg hadde i fjor, ville det ikke vært mulig. Så enkelt er det. Det ville gått til helvete, sier Skarsfjord.

- Jeg hadde ikke fått fred til å gjøre jobben. Det var så sterke krefter som ikke ville gitt meg lov. Men i en ideell setting ville det gått bra, tror jeg.

Nervøs selv Den nåværende Hønefoss-treneren fortsetter:

- Vi var på vei mot noe, og med to-tre forsterkninger tror jeg vi kunne fått en god sesong - om jeg hadde fått anledning til å bygge videre. Men i den reelle verden var det umulig, for forholdene var ikke sånn.

- Skal du til Mjøndalen og se kampen?

- Nei, jeg er i Bergen, men jeg skal selvsagt se den på TV. Jeg er nesten like nervøs som om jeg var en del av klubben fortsatt.

• Mjøndalen-Brann har avspark klokka 19.00 onsdag kveld, og vises på TV 2 Zebra.

TØFFE KRAV: Rune Skarsfjord trakk seg som Brann-trener for ett år siden. - Jeg ble utsatt for voldsomme personangrep, sier Skarsfjord til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix
  
 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TØFFE KRAV: Rune Skarsfjord trakk seg som Brann-trener for ett år siden. - Jeg ble utsatt for voldsomme personangrep, sier Skarsfjord til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling