HATER NATIONS LEAGUE: Liverpool-manager Jürgen Klopp misliker sterkt at spillerne hans forsvinner til landskamper han mener ikke har noen verdi. Det han ikke skjønner er at Nations League har en stor verdi for de mindre fotballnasjonene, der landslagene drømmer om EM-sluttspill og klubbene med landslagsspillere drømmer om utstillingsvinduet som kanskje kan få en god spiller solgt til f.eks Liverpool. Foto: ProSports/REX/Shutterstock
HATER NATIONS LEAGUE: Liverpool-manager Jürgen Klopp misliker sterkt at spillerne hans forsvinner til landskamper han mener ikke har noen verdi. Det han ikke skjønner er at Nations League har en stor verdi for de mindre fotballnasjonene, der landslagene drømmer om EM-sluttspill og klubbene med landslagsspillere drømmer om utstillingsvinduet som kanskje kan få en god spiller solgt til f.eks Liverpool. Foto: ProSports/REX/ShutterstockVis mer

Liverpool-manageren slakter Nations League

Noen må fortelle Jürgen Klopp at fotballspillere kommer fra et sted. Det er ikke et reagensrør

Hadde Nations League-hatet kommet fra José Mourinho ville vi mest sannsynlig bare trukket på skuldrene. At Jürgen Klopp tenker høyt er nesten ufattelig.

JÜRGEN KLOPP LUKKER øynene for hva fotball er, hvor den kommer fra og hvorfor den er verdens største idrett når han slakter Nations League og kaller UEFAs EM-kvalifisering for «det mest meningsløse i fotballverdenen».

Det er ikke bare skuffende fra en mann mange opplever som en av spillets beste venner.

Det er navlebeskuende sjølrettferdighet og ukledelig egoistisk.

STORE FOTBALLNAVN FRA store fotballnasjoner i store fotballklubber har i enkelte sammenhenger en lei tendens til å miste gangsynet og bare tenke på seg selv. Jürgen Klopp er blitt en av dem. Han vil at alt skal handle om spillerne i Liverpool, Manchester City, Bayern München, Real Madrid og de største klubbene i Europa.

Alt fordi det er klubbene som betaler spillerne.

Det er i klubbene spillernes forpliktelser ligger.

DET ER SELVFØLGELIG til å forstå at en Liverpool-manager tenker som han gjør om landskamper som ikke har noen reell betydning for de store nasjonene. Han er ikke den første manageren som ønsker den typen landskamper strøket fra den internasjonale kalenderen. Men at han sier det høyt er nesten ufattelig.

Jürgen Klopp, liksom.

Det joviale forbildet Jürgen Klopp.

I EN BRANSJE styrt av TV, grådighet og altfor mye penger er Nations League UEFAs kommersielle nyvinning. Det handler selvfølgelig om økonomi, UEFA er ekstremt gode til å bygge formater. Først Champions League, så Europa League og nå Nations League.

De er alle pengemaskiner på sine nivåer.

MEN NATIONS LEAGUE handler også om de mindre nasjonenes mulighet til å vinne noe – kanskje en EM-billett – tjene litt ekstra og oppleve spenning og stemning de ellers ikke får når de (vi) blir rundjult av de store nasjonene (Tyskland-Norge 6-0). Divisjonsnivåene gjør nemlig Nations League til en genial turnering. Men den gleden vil ikke de store klubbene unne de mindre nasjonene, deriblant Norge.

Det er som om de vil ha spillet for seg selv.

DET KLOPP GLEMMER når han raser mot Nations League er fotballspillets gang, selve evolusjonen. Han tenker bare på Liverpool 2018, Liverpools ambisjoner, seg selv og eget ettermæle. Og jeg trodde han var klokere enn som så, Jürgen Klopp, i motsetning til mange av sine verdensberømte kollegaer trodde jeg også han var rausere enn som så.

Men han er helt åpenbart bare som de fleste.

Seg selv nærmest.

FOTBALL, SELV OM vi gleder oss med de få gode på toppen, er spillet for alle. Fotball uten alle hadde ikke vært det spillet de få på toppen kan glede oss med. For spillerne kommer fra et sted, til og med fra nasjoner som Finland, Estland, Norge, og Slovenia, de er ikke prøverørsprodukter som selges på auksjon to ganger i året.

En gang for ikke så altfor lenge siden hadde Norge mange og tjue spillere i Premier League.

Til og med i Liverpool.

Og mange av dem hadde ikke vært der om det ikke var for fotballaget Norge.

Et lag hvis berettigelse og eksistens, den gang som nå, handler om mange av de kampene Jürgen Klopp vil til livs.

I NORGE, OG i nasjoner som oss, omfavner vi Nations League fordi det åpner døra for en ekstra plass til EM. I Norge, fordi vi ikke er bedre, er det en særdeles viktig ting. Og Klopp glemmer det, eller han gidder ikke bry seg.

Han glemmer at mulighetene Nations League gir spillere fra mindre nasjoner – landskamper og kanskje et sluttspill å skinne i – kan være springbrettet som leder hele veien til Anfield.